Αστυγραφία. Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 16.99
11.89
Τιμή Πρωτοπορίας
+
488920
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Σελίδες:288
Επιμελητής:Ρηγοπούλου, Συλβί
Ημερομηνία Έκδοσης:23/10/2018
ISBN:9789605698980
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Μια ιστορία λιγότερο ειπωμένη μετά το 1945 είναι η ιστορία του Έλληνα αστού. Ο αστικός τρόπος ζωής αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα μέσα στα μετεμφυλιακά πάθη και τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό το βιβλίο τον ζωντανεύει μέσα από τη μαρτυρία ενός από τους γνωστότερους Αθηναίους αστούς. Ο Στράτης Στρατήγης είναι με διττή έννοια αστός: και βέρος Αθηναίος και οπαδός της αστικής ταυτότητας· στη ζωή και στην πολιτική. Μόνιμος κάτοικος του κέντρου, ανάμεσα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, διακεκριμένος νομικός, πολιτικός, βασιλόφρων προοδευτικός, φίλος ή γνωστός διαφόρων και διαφορετικών προσωπικοτήτων της δικής του αθηναϊκής «γειτονιάς» και του κόσμου, ανασυνθέτει τις επιδράσεις που είχαν οι αλλεπάλληλες εσωτερικές και διεθνείς αλλαγές πάνω στο άστυ και τις αντιλήψεις των ανθρώπων του. Με κινηματογραφική μνήμη, κινεί την αφήγηση σε έξι δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για τους οποίους χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του «Αθήνα 2004». Σε αυτή τη διαδρομή από το ναδίρ έως το ζενίθ των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, η Αθήνα ξανασυστήνεται στον αναγνώστη ως πολυμορφικό σκηνικό ολοένα συνθετότερων ανθρώπινων ιστοριών, μια μικρογραφία της ιστορίας της χώρας.

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ε. ΜΠΟΤΣΙΟΥΟ συγγραφέας αστός και αθηναίος αλλά και πολιτικός καταγράφει τις αναμνήσεις του. Τελευταία φορά που τον ακούσαμε ήταν όταν προήδρευε της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων λίγο πριν αναλάβει η δυναμική Γιάννα Αγγελοπούλου. Όμως η προσωπική του ιστορία πάει πολύ πίσω, αρχίζει στη δεκαετία του 40 για να καταλήξει σήμερα σε αυτό το βιβλίο με προσωπικές μαρτυρίες. Διανοούμενος, με πλούσιες κοινωνικές σχέσεις, βασιλόφρων και προοδευτικός, έζησε όλη την ταραγμένη εποχή του μεταπολέμου, πάντα μέσα στην Αθήνα που αγαπούσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μαρτυρίες του από την εποχή της χούντας, τη συμμέτοχή του στην αντιδικτατορική Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων, τις σχέσεις του με άλλους επιφανείς δημοκράτες αντιστασιακούς, το κλίμα της εποχής. Στην μεταπολιτευτική εποχή θα βρεθεί στέλεχος της ΝΔ και αργότερα της ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου. Ανάμεσα στην πολιτική θα περιηγηθεί στις αναμνήσεις του με τους φίλους του καλλιτέχνες τον Μ.Κακογιάννη, τον Κ. Τρυπάνη και άλλους. Μια πλούσια ζωή σε μια ταραγμένη εποχή αφηγημένη με ένα ήπιο βλέμμα και σταθερό δημοκρατικό προσανατολισμό.
Γιάννης Ν. Μπασκόζος


Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!