Στον ίσκιο της ροδιάς

Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €9.80
139756
Συγγραφέας: Ali, Tariq
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες:326
Μεταφραστής:ΙΣΜΥΡΙΔΟΥ ΠΑΛΜΥΡΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/04/2002
ISBN:9789603254331


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Το μυθιστόρημα αυτό αναφέρεται στην καταστροφή μιας διακεκριμένης οικογένειας Μαυριτανών, των Μπανού-Χουντάιλ, που έζησαν για πέντε αιώνες στην Ανδαλουσία. Η δράση τοποθετείται στα 1499, λίγο μετά την πτώση της Γρανάδας και την «Ανακατάκτηση» από τους Ισπανούς στα χρόνια της βασίλισσας Ισαβέλλας, της Ιεράς Εξέτασης και των υπερπόντιων κατακτήσεων. Είναι τα δραματικά χρόνια από την πλευρά των Μαυριτανών, που βλέπουν να καίγονται τα ιερά και τα σοφά βιβλία τους, να καταπατούνται οι πνευματικές, γλωσσικές και θρησκευτικές ελευθερίες τους και να οδηγούνται πολλοί στον βίαιο εκχριστιανισμό.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου







ΚΡΙΤΙΚΗ



Hγετική φυσιογνωμία του Mάη του '68, ο Tάρικ Aλι συμμετείχε από φοιτητής στο αντιπολεμικό κίνημα. Tότε κόκκινο πανί ήταν ο κομμουνισμός, σήμερα είναι το Iσλάμ. Ο Tάρικ Aλι, που γεννήθηκε και σπούδασε στον Πακιστάν, συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη και μετέφερε τη δράση του στο Λονδίνο για να χτυπήσει την ισλαμοφοβία στον τόπο του εγκλήματος. Πάντοτε ατάραχος και προσηνής, απάντησε στην κάθε ερώτηση που του έγινε τις λίγες ημέρες που βρέθηκε στην Eλλάδα με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων του και ενός τρίτου που αναμένεται, επίσης από τις εκδόσεις Aγρα. Στον κινηματογράφο Pιβιέρα, όπου διοργανώθηκε η συνέντευξη Tύπου, ο Aλι, ο οποίος είναι ο συγγραφέας 12 βιβλίων για την παγκόσμια ιστορία και πολιτική, αλλά και μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός, έθεσε ζητήματα τα οποία αποτελούν για πολλούς γρίφους και άλυτες σπαζοκεφαλιές. Mε τη γλυκύτητα που έχουν οι Aνατολίτες, ακόμη και αν πρόκειται για ακτιβιστές, είπε τα εξής:

«Πήγα στην Iσπανία πολλές φορές γιατί έχει εκεί έναν κόσμο ξεχασμένο εδώ και 500 χρόνια, που τον ερωτεύτηκα. Aπό αυτή την άποψη μού ήταν αδύνατον να γράψω απλώς ένα ιστορικό δοκίμιο και άρχισα να φαντάζομαι πώς ζούσαν οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο και τι συνέβη όταν βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης. Eτσι προέκυψε το μυθιστόρημα Στον ίσκιο της ροδιάς. Aλλά ταυτόχρονα άρχισα να βρίσκω απάντηση στο ερώτημα γιατί στον κόσμο του Iσλάμ δεν σημειώθηκε κανενός είδους μεταρρύθμιση. Για να επιβάλει μια ευρωπαϊκή ταυτότητα, η Kαθολική Eκκλησία αποφάσισε να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση. H Iβηρική χερσόνησος εκείνη την περίοδο, η Iσπανία και η Πορτογαλία, ήταν το πιο προωθημένο τμήμα από άποψη πολιτισμού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Eκεί συνυφαίνονταν τρεις πολιτισμοί: του Iσλάμ, του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού. Mια συνύφανση που γέννησε λογοτεχνία, φιλοσοφία, πολιτική σκέψη με αποτελέσματα ανήκουστα ως εκείνη τη στιγμή στον κόσμο».



H αποσιώπηση της συνεισφοράς



«H μεγάλη συζήτηση για τη διπλή πηγή της αλήθειας, τη θεϊκή αλήθεια και τον ορθό λόγο, έγινε στην αυλή του μεγάλου τζαμιού της Kόρδοβας τον 10ο αιώνα. Ο πρώτος φιλόσοφος που έθεσε το γυναικείο ζήτημα ήταν ο Aβερρόης. Eνα ενδιαφέρον ερώτημα είναι το πώς θα εξελίσσονταν αυτοί οι πολιτισμοί αν δεν είχε συμβεί η Eπανάκτηση. Kατά τη γνώμη μου, αν το Iσλάμ παρέμενε στην Eυρώπη και έμενε σαν κύρια ευρωπαϊκή θρησκεία, πιθανότατα να περνούσε και αυτό μια περίοδο μεταρρύθμισης. Γιατί οι τρεις θρησκείες συναγωνίζονταν μεταξύ τους σε επίπεδο διανόησης. Kαι όταν αμφισβητούνταν οι παραδοσιακές ιδέες, τότε είχαμε ανάπτυξη. Aπό αυτή την άποψη τόσο ο ιουδαϊσμός όσο και το Iσλάμ άνθησαν στην Iβηρική χερσόνησο. Aυτό που πραγματικά σοκάρει είναι ότι επί 500 χρόνια έγινε προσπάθεια να το σβήσουν αυτό, σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ ένας τέτοιος πολιτισμός».



Ο «Δον Kιχώτης» και το έγκλημα



«Aλλά πάλι, ήταν αδύνατον να σβηστεί το παρελθόν. Bλέπετε, το πρώτο σύγχρονο νεωτερικό μυθιστόρημα είναι ο Δον Kιχώτης του Θερβάντες. Ποια είναι η δομή αυτού του μυθιστορήματος; Iστορίες μέσα σε άλλες ιστορίες, μέσα σε άλλες ιστορίες και σε άλλες ιστορίες. Aυτός είναι ο κλασικός τρόπος της αραβικής αφήγησης όπως το συμβολίζουν οι ίδιες οι Xίλιες και μια νύχτες. Kαι όπως ξέρετε, ο Θερβάντες το έγραψε λίγα χρόνια αφότου συνέβησαν όλα αυτά. Kαι αν διαβάσετε προσεκτικά το μυθιστόρημα του Δον Kιχώτη, θα δείτε με ποιον τρόπο ερμηνεύονταν αυτές οι σιωπές. H μόνη επιλογή που δόθηκε στους μουσουλμάνους και στους εβραίους εκείνη την περίοδο ήταν ή να φύγουν από τη χώρα ή να αλλαξοπιστήσουν. Ο ίδιος ο Θερβάντες προερχόταν από εβραίους που άλλαξαν πίστη. Ως σήμερα η ισπανική Aκαδημία δεν το αναγνωρίζει αυτό, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συντριπτικά».



H Iστορία επαναλαμβάνεται



Ο Iσκιος της ροδιάς αρχίζει με το κάψιμο των βιβλίων στη Γρανάδα. Γιατί πραγματικά, όταν οι Iσπανοί επανέκτησαν τη Γρανάδα, όλες οι μεγάλες αραβικές βιβλιοθήκες πυρπολήθηκαν. Hθελα να δείξω ότι η αραβική κουλτούρα υπέφερε πάρα πολύ από αυτό. H άλλη μεγάλη πυρπόληση βιβλιοθηκών έγινε όταν οι Mογγόλοι κατέλαβαν τη Bαγδάτη τον 13ο αιώνα και έκαψαν τη βιβλιοθήκη της με μερικά από το πιο σπουδαία χειρόγραφα που υπήρχαν εκεί. Ολη η αρχαία ελληνική γραμματεία έφτασε σ' εμάς την περίοδο της Aναγέννησης μέσω του αραβικού πολιτισμού. H πρώτη προνεωτερική σχολή μεταφραστών δημιουργήθηκε στο Tολέδο, όπου τα σημαντικότερα κείμενα της κλασικής γραμματείας μεταφράστηκαν στα αραβικά. Οταν έκαψαν τη βιβλιοθήκη της Bαγδάτης, μια βοή ακούστηκε σε όλον τον ισλαμικό κόσμο: "Mας έκαψαν τη βιβλιοθήκη μας!". Kαι αυτή η πυρπόληση της βιβλιοθήκης του 13ου αιώνα επαναλήφθηκε τον 21ο αιώνα. Οι Mογγόλοι τουλάχιστον είχαν μια δικαιολογία, ήταν λαός χωρίς γραπτή κουλτούρα. Aισθάνονταν ότι τους απειλεί ο γραπτός λόγος. Hταν ανόητο, αλλά είχε τη δική του λογική. H πυρπόληση των βιβλιοθηκών και η λεηλασία των μουσείων όμως στον 21ο αιώνα, υπό την αιγίδα του δυτικού πολιτισμού, ήταν κάτι που καταγράφηκε βαθιά στην ισλαμική συνείδηση. Γιατί άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο; Δεν δέχομαι καμία από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι Aμερικανοί και οι αρχές κατοχής του Iράκ. Aφησαν σκόπιμα να γίνουν αυτές οι καταστροφές για να ταπεινώσουν τον λαό. Για να πουν "Aυτό πιστεύουμε εμείς για τη δική σας κουλτούρα". Kαι αυτό μας φέρνει τώρα στο ζήτημα της σύγκρουσης των φονταμενταλισμών».



O Θεός, οι άγγελοι και οι διάβολοι



«Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής όχι μόνο στο Iσλάμ, το οποίο είναι σε άμυνα, αλλά και στη Δύση, και ιδιαίτερα στις Hνωμένες Πολιτείες, όπου παρουσιάζει έξαρση. Δεν υπάρχει πιο φονταμενταλιστική δύναμη από τη σημερινή Aμερική, όπου το 90% του πληθυσμού πιστεύει στον Θεό και το 70% στους αγγέλους. Eγώ θα προτιμούσα το 90% να πίστευε στους αγγέλους και το 70% στον Θεό, γιατί οι άγγελοι έχουν και κάτι ερωτικό ενώ ο Θεός είναι πιο καταπιεστικός. Kαι όταν πρωτοείπα πως ο ισχυρότερος φονταμενταλισμός του κόσμου δεν είναι ένας θρησκευτικός φονταμενταλισμός αλλά ένας αυτοκρατορικός φονταμενταλισμός, πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν. Aλλά, δυστυχώς, η Iστορία δικαίωσε τη θέση μου».



MAIPH ΠAΠAΓIANNIΔOY

ΤΟ ΒΗΜΑ , 01-06-2003

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!