Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ 1

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 23.00
16.10
Τιμή Πρωτοπορίας
+
315410
Εκδόσεις: Πάπυρος
Σελίδες:704
Μεταφραστής:Σίνου, Κίρα
Ημερομηνία Έκδοσης:17/01/2009
ISBN:9789606715884
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή

Μια απέραντη τοιχογραφία του συστήματος των φυλακών και
των στρατοπέδων στην πρώην Σοβιετική Ένωση από το 1918 ώς
το 1956, και κυρίως κατά τη σταλινική περίοδο, ένα σύγχρονο
έπος όπου η αβάσταχτη σκληρότητα των περιγραφών μετριάζεται συχνά από το χιούμορ, τα αυτοβιογραφικά κεφάλαια εναλλάσσονται με μεγάλους ιστορικούς πίνακες, και μέσα από όλα αυτά προβάλλει η τραγική μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα βιβλίο που σφράγισε τον 20ό αιώνα.

Ο Σολζενίτσιν βίωσε και ο ίδιος το τρομακτικό σύμπαν του Αρχιπελάγους. Το 1945, έχοντας διακριθεί στα πεδία των μαχών του Βορειοδυτικού Μετώπου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συλλαμβάνεται επειδή σε μια επιστολή του ασκούσε κριτική στον Στάλιν. Τα επόμενα οκτώ χρόνια θα τα περάσει έγκλειστος σε φυλακές και στρατόπεδα εργασίας και κατόπιν άλλα τρία σε αναγκαστική εκτόπιση, μέχρι την αποκατάστασή του το 1956.
Το 1960 θα δημοσιεύσει το άλλο μνημειώδες έργο του, Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς, που θα του εξασφαλίσει διεθνή φήμη.
Από το 1963 πέφτει πάλι σε δυσμένεια, και στο εξής εκδίδει τα
έργα του στο εξωτερικό ή με τη μέθοδο σαμιζντάτ (ιδιωτική ιδιόχειρη έκδοση που κυκλοφορούσε μυστικά από τις αρχές). Τη συγγραφή του Αρχιπελάγους Γκουλάγκ την ολοκληρώνει το 1967 και στέλνει ένα μικροφίλμ με το κείμενο του έργου στο εξωτερικό. Το 1970 του απονέμενεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας (που δεν θα το παραλάβει, φοβούμενος ότι αν πάει στη Στοκχόλμη οι σοβιετικές αρχές δεν θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στη Ρωσία). Το Σεπτέμβριο του 1973, όταν πληροφορείται ότι η Κα-Γκε-Μπε έχει στα χέρια της ένα αντίτυπο του έργου, δίνει τη συγκατάθεσή του να εκδοθεί το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ στο εξωτερικό (ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1974, και οι υπόλοιποι δύο ώς το 1977).


Το βάρος της ιστορικής μαρτυρίας σε συνδυασμό με τη δύναμη
της γραφής του μεγάλου συγγραφέα καθιστούν το Αρχιπέλαγος
Γκουλάγκ ένα κλασικό έργο. Η παρούσα έκδοση, η οποία περιλαμβάνει τα Μέρη Ι και ΙΙ του έργου, πρωτοδημοσιεύτηκε από
τον Εκδοτικό Οργανισμό Πάπυρος το 1974, το ίδιο έτος δημοσίευσης του έργου στη Γαλλία και την Αγγλία.

Κριτικές

Αριστούργημα!

Όποιοι κοιμούνται με όραμα υπάρχει η πιθανότητα όταν ξυπνήσουν να βρουν την ευκαιρία ή τη δύναμη να το πραγματοποιήσουν... Αυτή θα μπορούσε να είναι - με δυο λόγια - η ιστορία του κομουνισμού στη Ρωσία. Μόνο που το όραμα κατέληξε εφιάλτης (και όχι μόνο για τον Σολζενίτσιν!) για πολλούς, πάρα πολλούς αθώους ανθρώπους. Η απουσία ελευθερίας και η ισοπεδοτική κοινωνική δικαιοσύνη οδήγησε σε μια κοινωνία φυλακή, εν αντιθέσει με τις μέρες μας, όπου η απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής δικαιοσύνης και η επικράτηση μιας ασύδοτης ατομοκεντρικής ελευθερίας έχει φτιάξει μια κοινωνία ζούγκλα. Διαλέξτε και πάρτε! Υπάρχει άραγε η χρυσή τομή; Πάντως το βιβλίο διαβάζεται - παρά τον όγκο του - άνετα γιατί έχει τη δύναμη ντοκουμέντου...Μου άρεσε πολύ.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!