Σμύρνη, το αστέρι του Λεβάντε

Λεβαντίνοι, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 15.00
10.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
517396
Συγγραφέας: Σένοτζακ, Μπουλέντ
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Μεταφραστής:Μούτσης, Ιωάννης
Ημερομηνία Έκδοσης:15/11/2019
ISBN:9789604589395
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Δεν ξέρω αν η Σμύρνη μπορεί να γίνει το 2020 το «Αστέρι της Μεσογείου». Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η Σμύρνη αποτέλεσε το αστέρι του Λεβάντε από το πρώτο τέταρτο του 17ου μέχρι το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Ο στόχος αυτού του βιβλίου είναι να ερευνήσει τη συνεισφορά των Λεβαντίνων και των μειονοτήτων που αποτελούσαν το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης στη μετατροπή της πόλης από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα στο αστέρι του Λεβάντε και να την υπενθυμίσει σε όσους ανέλαβαν το καθήκον να μετατρέψουν ξανά τη Σμύρνη σε αστέρι όχι μόνο της ανατολής αλλά και της Μεσογείου.

Αντηχούσαν συνεχώς στα αυτιά μου τα ενθαρρυντικά λόγια του Τουντζέρ Μπάικαρα στο θέμα της συγγραφής ενός βιβλίου για την ιστορία της Σμύρνης: «Ένας Σμυρνιός δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να μην ερευνήσει την ιστορία της πόλης του την έλλειψη πηγών. Η πόλη της Σμύρνης από μόνη της είναι μια σημαντική πηγή. Πρέπει κανείς να διαβάζει και να αξιολογεί αυτή την πηγή. Βασιζόμενος και σε αυτή την πηγή μπορεί κάποιος να γράψει καταπληκτικές ιστορίες για τη Σμύρνη».

Όσο κι αν προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου σε επιστημονικά καλούπια, το ανά χείρας βιβλίο δεν φιλοδοξεί να είναι μια επιστημονική μελέτη καθώς δεν είμαι ακαδημαϊκός. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου την ευτυχία που μου έδωσε η έκδοση ενός βιβλίου για την πόλη στην οποία ζω μετά από έρευνες δύο περίπου ετών.

***
Να σας πω κάτι; Ξέρετε ότι αυτή η πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα κι ακόμα και πιο πριν είχε πολύ πιο μοντέρνα και σύγχρονη όψη; Με το πέρασμα του χρόνου η Σμύρνη έγινε μια πόλη άχρωμη, δυσάρεστη, χωρίς χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οι περισσότεροι εξ ημών δεν το γνωρίζουμε, αλλά κάποτε η πόλη αυτή ακτινοβολούσε. Το βιβλίο του Μπουλέντ Σένοτζακ Σμύρνη: Το Αστέρι του Λεβάντε πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε Σμυρνιού.
Οντζέλ Οζιτσέρ

Αυτό το έργο έχει γραφτεί από την πένα ενός πραγματικού διανοούμενου και κατορθώνει να μας κάνει να ξαναδούμε όσα ξέρουμε για τη Σμύρνη με διαφορετική ματιά, φωτίζει άγνωστες πτυχές και εξετάζει λεπτομερώς τις πλούσιες ρίζες της πόλης. Γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή μας δείχνει πόσο πλούσιος είναι ο τόπος στον οποίο ζούμε και πόσο τυχεροί είμαστε και μας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις μας έναντι αυτής της πόλης, είναι ένα έργο με μεγάλη αξία και σημασία.
Επίκουρος Καθηγητής Αϊκάν Τζάντεμιρ


Ο Μπουλέντ Σένοτζακ, με την αντικειμενική και αμερόληπτη πένα του, παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο Σμύρνη: Το Αστέρι του Λεβάντε σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το παρελθόν της Σμύρνης και ιδιαίτερα σε όσους κατοικούν στην πόλη αυτή.
Καθηγητής Δρ. Νετζμί Ουλκέρ

Δεν είναι σωστό να θεωρήσουμε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί μόνο μια ιστορία της Σμύρνης. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα βιβλίο για την οθωμανική ιστορία… Είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Άραβες, τους Τούρκους, τους Κούρδους που δεν ζουν πια εδώ. Στην πραγματικότητα, η Σμύρνη είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά σύμβολα αυτής της ιστορίας. Όσοι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά το καταλαβαίνουν με την πρώτη ματιά. Αντιθέτως σε όσους φορούν παρωπίδες ό,τι κι αν πούμε θα ’ναι ψέμα.
Σεφά Καπλάν

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!