Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης 1903-1977

332229
Εκδόσεις: Ερατώ
Σελίδες:410
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1995
ISBN:9780002290098


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995 (εκδόσεις «Ερατώ»), αλλά φοβάμαι ότι πολύ λίγοι το πήραν στα χέρια τους. Σ εμένα ήρθε από μια σύμπτωση και, οφείλω να πω, εντυπωσιάστηκα και συγκινήθηκα όταν το διάβασα. «Ο άγνωστος ποιητής Αχθος Αρούρης» είναι ο τίτλος του. «1903-1977, μυθιστορηματική βιογραφία», η επεξήγηση στο εξώφυλλο, με τη φωτογραφία του άγνωστου ποιητή.

Συγγραφέας, ο επίσης άγνωστος στο μεγάλο κοινό Δημήτρης Σαραντάκος, γιος του ποιητή, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Νίκος. Στις 408 σελίδες του βιβλίου μαθαίνει κανείς για την όντως μυθιστορηματική διαδρομή του Νίκου Σαραντάκου, από τη Γέρμα της Μάνης, ώς τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Αθήνα, τη Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου, την ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα, τις ταλαιπωρίες του, τις διώξεις που υπέστη, αλλά και τη συγγραφική και ποιητική του διαδρομή ώς το τέλος του, το 1977.

Παράλληλα, το βιβλίο είναι η ιστορία της ζωής των κοινών ανθρώπων της Μάνης του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του εικοστού. Κεντρικό πρόσωπο, ο Νίκος Σαραντάκος (Αχθος Αρούρης), που ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, «τύπος αναγεννησιακός, που καταπιάστηκε επιτυχώς με πολλά προβλήματα».

Το βιβλίο συμπληρώνεται με τα ποιήματά του, τα χρονογραφήματά του σε εφημερίδες της εποχής, όπως στον «Ριζοσπάστη», και σελίδες αλληλογραφίας, ακόμα και με τις ...διωκτικές αρχές.

Ενα βιβλίο που αξίζει, έστω και καθυστερημένα, να διαβαστεί.Σ.Φ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 28/02/2003

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!