Factfulness

Δέκα λόγοι που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ ό,τι νομίζετε
Έκπτωση
25%
Τιμή Εκδότη: 30.74
23.06
Τιμή Πρωτοπορίας
+
486351
Εκδόσεις: Κάτοπτρο
Σελίδες:390
Επιμελητής:Καραμανλίδης, Αζαρίας, Μάμαλης, Αλέκος
Ημερομηνία Έκδοσης:5/10/2018
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Είναι δυνατόν ένας χιμπαντζής που επιλέγει τυχαία απαντήσεις σε ερωτήματα πολλαπλών επιλογών να νικά με συνέπεια καθηγητές, δημοσιογράφους, νομπελίστες και τραπεζίτες; Και όμως, φαίνεται πως όταν μας ζητείται να απαντήσουμε σε απλά ερωτήματα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις -τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια, γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης, πόσα κορίτσια στον κόσμο ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κ.λπ.-, δίνουμε όλοι συστηματικά λανθασμένες απαντήσεις.

Το "Factfulness" προσφέρει μια ριζικά καινούργια εξήγηση για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, φέρνοντας στο φως τα δέκα ένστικτα που στρεβλώνουν την οπτική μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι "δεν γνωρίζουμε τι δεν γνωρίζουμε", ενώ ακόμη και οι εικασίες μας διαμορφώνονται βάσει ασυνείδητων όσο και προβλέψιμων μεροληψιών.

Όπως προκύπτει τελικά, ο κόσμος, με όλα τα προβλήματά του, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο ίσως περιμέναμε. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι προβληματισμού και επαγρύπνησης. Όταν όμως ανησυχούμε διαρκώς και για τα πάντα, αντί να ενστερνιστούμε μια βασιζόμενη σε στοιχεία, γεγονότα και δεδομένα κοσμοθεώρηση, κινδυνεύουμε να παραβλέψουμε τις πολύ πιο σοβαρές και πραγματικές απειλές που όντως αντιμετωπίζουμε.

Συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό, γεμάτο ζωηρές αφηγήσεις και συγκινητικές ιστορίες, το "Factfulness" φιλοδοξεί να σας εθίσει σε έναν τρόπο σκέψης που θα αλλάξει την κοσμοεικόνα σας και θα σας δώσει τη δύναμη να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

*****
Είπαν για το βιβλίο:

• «…Ένα απίστευτο ανάγνωσμα, περιεκτικό και αναζωογονητικό […], ένα αντίδοτο στην αρνητικότητα και στην απόγνωση. […] Τρία λεπτά συντροφιά με τον Rosling αρκούν για να αλλάξετε άποψη για τον κόσμο μας».

—Nature

• «Τα ευπώλητα βιβλία της στατιστικής είναι τόσο σπάνια όσο οι μονόκεροι. Το να βρίσκεται ένα τέτοιο βιβλίο πρώτο στους σχετικούς καταλόγους είναι τόσο σπάνιο όσο ένας μονόκερος στη Σελήνη. Το Factfulness είναι ένα τέτοιο σεληνιακό πλάσμα. […] Καθηλωτικό ανάγνωσμα».

—The Times

• «…Αυτό είναι η «εγκυρογνωμοσύνη»: η κατανόηση ως πηγή ψυχικής ειρήνης. Όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας. Αρχίστε να την εφαρμόζετε, και θα παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, θα παραμένετε σε εγρήγορση έναντι των πραγματικών κινδύνων και δυνατοτήτων και θα πάψετε να είστε συνεχώς αγχωμένοι με τα λάθος πράγματα».

—The Guardian

• «Ένα θαυμάσιο βιβλίο. […] Ένα παθιασμένο, βαθύ και συγκινητικό κείμενο που φθάνει σε εμάς μετά θάνατον. […] Η ικανότητα του συγγραφέα να διδάσκει και να τέρπει με ζητήματα στατιστικής φαίνεται σε κάθε σελίδα του. Ποιος άλλος θα επέλεγε ένα γράφημα “κατά κεφαλήν κιθάρων” ως γνήσια έκφραση της ανθρώπινης προόδου;».

—The Financial Times

• «…Ελπίζω ότι εκατομμύρια αναγνώστες στον πλανήτη θα διαβάσουν το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσουν τους ξεπερασμένους τρόπους θέασης του κόσμου μας και θα εκτιμήσουν το όνειρο ολόκληρης ζωής του συγγραφέα. Όταν θα διαβάσετε το Factfulness, τότε μοιραστείτε το με άλλους. […]».

—Madhukar Pai, καθηγητής επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο McGill

• «Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία που διάβασα ποτέ, ένας οδηγός σωστής και καθαρής σκέψης για τον σύγχρονο κόσμο. […] Ελπίζω να το διαβάσετε όλοι σας. […].

—Bill Gates, στο www.gatesnotes.com

*****
Ένα εντυπωσιακό γεγονός:

Στις αρχές Ιουνίου 2018, ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, παρουσίασε και πρότει­νε μέσω του προσωπικού σάιτ του πέντε βιβλία που διάβασε και τα βρήκε εξαιρετικά. Ένα από αυτά, το Factfulness, το εκτίμησε τόσο, ώστε έκανε την παρακάτω προσφορά στους συμπατριώτες του. Με τα δικά του λόγια:

«Αν αποκτήσατε πτυχίο από το κάποιο αμερικανικό κολλέγιο ή πανεπι­στήμιο αυτή την άνοιξη, έχω ένα δώρο για εσάς. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Φέρει τον τίτλο Factfulness, το έχει γράψει ο Hans Rosling, καθηγητής πα­γκόσμιας υγείας στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, και είναι γεμάτο με συμβουλές για το πώς να βλέπει κανείς τον κόσμο με καθαρό μάτι. Αν και νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να το διαβάσει, έχει ιδιαίτερα χρήσιμες γνώσεις για όσους κάνουν το άλμα από το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο στο επόμενο στάδιο της ζωής τους.

»Προσφέρω δωρεάν, λοιπόν, το Factfulness σε όλους όσοι αποκτούν δί­πλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο μιας πα­νεπιστημιακής σχολής· κατεβάστε ένα δωρεάν αντίγραφο του βιβλίου από τη διεύθυνση που ακολουθεί. (Δυστυχώς, λόγω των δικαιωμάτων έκδοσης του βιβλίου στις άλλες χώρες, μπορώ να προσφέρω το βιβλίο μόνο σε πτυ­χιούχους αμερικανικών ιδρυμάτων.)

»Ελπίζω να απολαύσετε το Factfulness όσο και εγώ. Και ελπίζω να πά­ρετε στα σοβαρά τις συμβουλές του Hans. “Όταν η οπτική μας βασίζεται σε στοιχεία”, γράφει, “μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο κακός όσο φαίνεται· και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κά­νουμε για να συνεχίσουμε να τον βελτιώνουμε”. Συμφωνώ μαζί του. Η επι­θυμία μου για εσάς σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς είναι να μάθετε να σκέφτεστε και να ενεργείτε με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Συγχαρητήρια και καλή τύχη!»*****
Τα περιεχόμενα του βιβλίου:

Εισαγωγή

1. Το ένστικτο του χάσματος

2. Το ένστικτο της αρνητικότητας

3. Το ένστικτο της ευθείας γραμμής

4. Το ένστικτο του φόβου

5. Το ένστικτο του μεγέθους

6. Το ένστικτο της γενίκευσης

7. Το ένστικτο του πεπρωμένου

8. Το ένστικτο της μίας και μόνο προοπτικής

9. Το ένστικτο της επίρριψης ευθυνών

10. Το ένστικτο του επείγοντος

11. Η εγκυρογνωμοσύνη στην πράξη

Επίλογος

Σημειώσεις
Συγγραφέας:
Rosling Ronnlund, AnnaRosling, HansRosling, Ola
Εκδότης:
Κάτοπτρο
Σελίδες:
390
ISBN:
9786185111939
Επιμελητής:
Καραμανλίδης, Αζαρίας, Μάμαλης, Αλέκος
Μεταφραστής:
Μάμαλης, Αλέκος, Σίμος, Κώστας, Καραμανλίδης, Αζαρίας
Ημερομηνία Έκδοσης:
5/10/2018

Τρομερα ενδιαφερον βιβλιο, που θιγει. Σε συνδυασμο με την αντιληψη, οτι η αποψη μας για τη συχνοτητα ενος γεγονοτος σχετιζεται με την ταχυτητα ανακλησης μαι ιχι σε πραγματικα δεδομενα

Από τα χειρότερα βιβλία που έχω διαβάσει! Ο συγγραφέας ξεκινάει με ένα ερωτηματολόγιο όπου για την κάθε ερώτηση δίνει 3 απαντήσεις να επιλέξουμε την σωστή και λέει ότι αν δώσουμε αυτό το ερωτηματολόγιο σε χιμπατζήδες επιλέγοντας τυχαία, θα έχουν 33% επιτυχία. Σε όλο το υπόλοιπο βιβλίο λοιπόν απολαμβάνει, κατά τη γνώμη μου, να μειώνει όσους δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματά του, κατατάσσοντας τους στην κατηγορία "χειρότεροι από τους χιμπατζήδες" και κυρίως τους φοιτητές του, όπου ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζει, κατά τη γνώμη μου πάντα, δείχνει υπεροψία και μεγάλη διάθεση για αυτοπροβολή.
Θέτει τα επιχειρήματα του επίσης για πιο λόγο (όντας γιατρός σε αποστολή) το να αφήσει ένα παιδί στην Αφρική να πεθάνει για να μην χαλάσει το Σαββατόβραδό του είναι λογικό! Και μπορεί πράγματι κάποιος να βρει λογικά τα επιχειρήματα τύπου, και αυτός πρέπει να ξεκουραστεί, ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ποσοστό θνησιμότητας παιδιών στην Αφρική...... αλλά το ότι κάτι είναι "λογικό" ή νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό!!!!!!!
Όσον αφορά τα αποτελέσματά του στις στατιστικές που παραθέτει, την απάντηση νομίζω δίνει ο Peter Gotzsche στο βιβλίο του για τα φάρμακα, όπου αναφέρεται στην έρευνα που έκανε μια ομάδα φοιτητών συλλέγοντας δεδομένα από ασθενείς, ασθένειες, θεραπείες και το ζώδιο τους καταλήγοντας σε συμπεράσματα τύπου αν είστε το τάδε ζώδιο και σας τύχει η τάδε ασθένεια η καλύτερη θεραπεία είναι η τάδε! Και αυτό το έκαναν για να αποδείξουν ότι ακόμα και αν τα δεδομένα μιας στατιστικής έρευνας είναι πραγματικά, τα συμπεράσματα στα οποία μας οδηγεί μια στατιστική έρευνα ενδέχεται να είναι γελοία ή και ακόμα χειρότερα επικίνδυνα!
Τέλος η γνώμη μου είναι ότι το βιβλίο είναι τόσο αντικειμενικό όσο το γεγονός ότι ο συγγραφέας αναφέρει ότι ο Bill Gates είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος που νοιάζεται για το καλό της ανθρωπότητας και ο Bill Gates γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία που έχουν γραφεί!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!