Εγώ, το μολύβι ΜΕΤΑΧΕ1ΡΙΣΜΕΝΟ

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 2.00
1.80
Τιμή Πρωτοπορίας
+
523473
Συγγραφέας: Read, Leonard
Εκδόσεις: Φιλελεύθερος
Σελίδες:46
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2020
Το μολύβι αφηγείται την ιστορία του. Μας λέει ότι ακόμα και για να παραχθεί ένα τόσο απλό, καθημερινό αντικείμενο πρέπει να εργαστούν αναρίθμητοι άνθρωποι, να χρησιμοποιηθεί μια εντυπωσιακή ποικιλία από πρώτες ύλες, εργαλεία, μηχανήματα και εγκαταστάσεις, να εκτελεστούν πολυποίκιλες εργασίες και να ακολουθηθεί ένα τεράστιο φάσμα παραγωγικών διαδικασιών.

Ακόμα εντυπωσιακότερο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι αναρίθμητοι άνθρωποι που συμμετέχουν στην παραγωγή του μολυβιού δεν χρειάζεται να γνωρίζονται μεταξύ τους, να υπηρετούν συνειδητά έναν κοινό σκοπό, να τους οργανώνει και να τους καθοδηγεί ένας «ιθύνων νους» που σχεδιάζει και επιβλέπει την παραγωγή.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιδιώκουν απλώς τους δικούς τους, ατομικούς σκοπούς, και το θαύμα του συντονισμού τους για την παραγωγή του μολυβιού (αλλά και κάθε άλλου αγαθού) επιτυγχάνεται μέσω των αυθόρμητων, ασχεδίαστων μηχανισμών και διαδικασιών της αγοράς.
Μέσα σε λίγες μόλις σελίδες και μέσω μια γοητευτικής αφήγησης, ο Leonard E. Read παρουσιάζει τις βασικές αρχές της ελεύθερης οικονομίας και κοινωνίας και εξηγεί γιατί είναι ανώτερες από το ανελεύθερο μοντέλο του κεντρικού σχεδιασμού. Πρόκειται για έναν αληθινό συγγραφικό άθλο, που όμοιός του δεν υπάρχει σε όλη την τεράστια βιβλιογραφία επάνω σε θέματα οικονομίας και πολιτικής.

Τον επίλογο του βιβλίου έχει γράψει ο Milton Friedman.
Συγγραφέας:
Read, Leonard
Εκδότης:
Φιλελεύθερος
Σελίδες:
46
ISBN:
2226185431325
Μεταφραστής:
Τζιρίτας, Μανώλης
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2020

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική