Το τέλος της ζήλειας

Και άλλα τέσσερα κείμενα από τον τόμο "Τέρψεις και ημέραι"
Έκπτωση
30%
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €10.00
53946
Συγγραφέας: Προυστ, Μαρσέλ
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες:192
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/1988


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο


Στον τόμο αυτό παρουσιάζεται μια επιλογή από τα κείμενα που συγκεντρώνονται στο νεανικό έργο του Προυστ "Τέρψεις και Ημέραι". Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν μεταξύ 1892 και 1895 και αποτελούν και το πρώτο έργο που έγραψε ο Προυστ και που βγήκε σε βιβλίο.

Η ελληνική αυτή έκδοση συνοδεύεται από τον πρόλογο του Anatole France για την πρώτη γαλλική έκδοση του "Τέρψεις και Ημέραι" το 1896, ένα φιλολογικό δοκίμιο του Yves Sandre, συνεπιμελητή του τόμου στην έκδοση της Bibliothθque de la Plιiade - Gallimard (Παρίσι, 1971), σημειώσεις για τα πέντε κείμενα και εργοβιογραφία του Marcel Proust.

Τα κείμενα που παρουσιάζονται είναι:1. Ο θάνατος του Βαλτασάρ Σιλβανδού, υποκόμη της Συλβανίας

2. Βιολάντη ή Η κοσμική ζωή

3. Κοσμικά και μουσικά Μπουβαρδή και Πεκουσέτου

4. Η εξομολόγηση μιας κοπέλας

5. Το τέλος της ζήλειας"Ποια στοιχεία έχουν κοινά το πρώτο έργο του Προυστ και το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο; Είναι στοχεία πάσης φύσεως. Ποπή προς την ψυχολογική ανάλυση, προς την ανθρώπινη ή την κοινωνική τυπολογία, τάση προς τη διαμόρφωση συμβόλων και την υφολογική μορφολόγηση του ποιητικώς εκφράζεσθαι (η οποία και συγκερνά την κατάχρηση φιλολογικού ναρκισισμού και ουδετερώνει το ρεαλισμό). Άλλα στοιχεία, προσωπικότερα, […] αναφέρονται στην προυστική θεματολογία στο επίπεδο των αντικειμένων, των ιδεών ή των συναισθημάτων: τα λουλούδια, τα καράβια ή τα σύννεφα, η θάλασσα, το βουνό, η διαλεκτική σχέση απουσίας και φαντασίας, η σχέση ανάμεσα στον έρωτα, τη ζήλεια και τη μοναξιά, η αντιστικτική συμπαράθεση του θανάτου και του χρόνου, η σημασία των γραμμάτων, της μουσικής, της ζωγραφικής, η επιλεκτική περιγραφή των κοσμικών κύκλων, η νοσταλγία της εφηβείας που έχει διαφθαρεί από μια πρώτη εμπειρία, η ανάλυση της γυναικείας διαστροφής."

Anatole France

Συγγραφέας:
Προυστ, Μαρσέλ
Εκδότης:
Άγρα
Σελίδες:
192
ISBN:
9789603253877
Μεταφραστής:
Δετζώρτζης, Νάσος
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/1988

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!