1821 και Απομνημονεύματα

Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 10.00
9.00
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €7.00
+
526930
Συγγραφέας: Πρακτικά
Σελίδες:312
Επιμελητής:Μπουρνάζος, Στρατής
Ημερομηνία Έκδοσης:01/05/2020
ISBN:9786185154455
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Τα απομνημονεύματα των αγωνιστών αποτέλεσαν μια από τις βασικές πηγές για την ιστοριογραφία των επαναστατικών χρόνων, καθώς και έναν από τους κύριους διαμορφωτές της συλλογικής μνήμης για το 1821.
Οι μελέτες του τόμου αποτελούν πρωτότυπες συμβολές στην έρευνα και καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως η αξιοποίηση των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη και του Κασομούλη, αλλά και των δημοτικών τραγουδιών, ως πηγών, η συμβολή του Σπυρίδωνα Τρικούπη, η οικογενειακή, τοπική και εθνική ταυτότητα, όπως αναδεικνύεται ιδίως στα κείμενα Πελοποννησίων, Σουλιωτών και Κρητών. Ακόμα, τα δημοτικά τραγούδια ως μαρτυρία, οι αρχειακές και εκδοτικές διαδρομές των χειρογράφων, η εμπειρία της μετακίνησης και της προσφυγιάς. Επίσης, μελετάται η εμπειρία των Ρώσων Δεκεμβριστών και Ιταλών πατριωτών εξόριστων, καθώς και οθωμανικές μαρτυρίες για την Ελληνική Επανάσταση. Τέλος, το στρογγυλό τραπέζι «Μαρτυρία και παρελθόν: Ανασημασιοδοτώντας την εμπειρία», διευρύνει τον ορίζοντα, καθώς το ζήτημα εξετάζεται διεπιστημονικά.

Όπως σημειώνουν οι επιστημονικοί επιμελητές του τόμου, «τα απομνημονεύματα υπήρξαν απόρροια της επιθυμίας των ανθρώπων από πολύ νωρίς, ήδη από τα χρόνια του Αγώνα, να ιστορήσουν τις εμπειρίες τους: εμπειρίες πρωτόγνωρες, οι οποίες καθόρισαν τη ζωή τους και μετέβαλαν τον κόσμο τους. Στα μετεπαναστατικά χρόνια πολλοί αγωνιστές συνέγραψαν τις δικές τους μαρτυρίες, αποσκοπώντας όχι μόνο στην αποτύπωση της αλήθειας και της πραγματικότητας, όπως συνήθως δηλώνουν, αλλά κάποτε και στην προβολή των κατορθωμάτων τους, τη δικαίωση, την αποκατάσταση, τη διεκδίκηση συμβολικών ή και υλικών αμοιβών».

Γράφουν οι: Θάνος Αγγελίδης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Κώστας Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Άντα Διάλλα, Ελευθερία Ζέη, Σοφία Λαΐου, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Χρήστος Λούκος, Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Παντελής Μπουκάλας, Αλέξης Πολίτης, Νίκος Ροτζώκος, Βαγγέλης Σαράφης, Μαρίνος Σαρηγιάννης, Francesco Scalora, Παναγιώτης Στάθης, Γεράσιμος Στεφανάτος, Διονύσης Τζάκης.


O τόμος περιλαμβάνει τις επιστημονικές ανακοινώσεις του συνεδρίου «1821 και απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση» που οργάνωσε, στις 21 και 22 Μαρτίου 2019, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Το συνέδριο και η έκδοση του τόμου εντάσσονται στον Κύκλο Δράσεων «1821-2021. 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία – Αρχεία – Μνήμη», του Ιδρύματος της Βουλής.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!