Η πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στη δημόσια διοίκηση και οι περιορισμοί της

Έκπτωση
15%
Τιμή Εκδότη: 50.00
42.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
326613
Εκδόσεις: Σάκκουλας
Σελίδες:487
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2009
ISBN:9789604455072
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Αντικείμενο του βιβλίου αποτελεί η ανασκόπηση του θεωρητικού προβληματισμού περί της δυνατότητας πλήρωσης δημόσιων θέσεων από πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η επικαιροποίηση της κριτικής ανάλυσης και του σχολιασμού της νομοθεσίας και της νομολογίας σε κοινοτικό, εθνικό και συγκριτικό επίπεδο. Η έρευνα των πρωτογενών πηγών και κειμένων, όπως επίσης του διαθέσιμου βιβλιογραφικού και εμπειρικού υλικού δείχνει την έκταση της εξαίρεσης από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων που εξαρχής αναγνωρίστηκε στο κοινοτικό επίπεδο. Εξετάζεται κατά πόσο και με ποιον τρόπο έχει γίνει αποδεκτή, έχει ερμηνευτεί και εφαρμοστεί η εξαίρεση αυτή στις έννομες τάξεις των επιμέρους κρατών-μελών, καθώς και ποιες είναι οι απώτερες συνέπειες όσον αφορά στην πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης στις εθνικές δημόσιες διοικήσεις από πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ένωσης. Συνάμα, διερευνάται ο βαθμός ενσωμάτωσης των επιταγών της ενωσιακής έννομης τάξης και σύγκλισης των έννομων τάξεων των κρατών-μελών ως προς την πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση από θεσμική ή κανονιστική σκοπιά.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ελληνική περίπτωση. Στο βιβλίο αναλύεται διεξοδικά ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον διορισμό ή την πρόσληψη Ευρωπαίων πολιτών στην ελληνική δημόσια διοίκηση, με σκοπό τον εντοπισμό προβληματικών περιπτώσεων -από πλευράς διοικητικής επιστήμης- και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη σκοπιμότητα και την ορθότητα των επιλογών του Έλληνα κοινού νομοθέτη, καθώς και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής των ρυθμίσεων.

Ερευνάται, ακόμη, η έκταση στην οποία αξιοποιείται στην πράξη η θεσμική πρόβλεψη για την πρόσβαση στη δημόσια απασχόληση πολιτών που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ένωσης διαφορετικά από τη χώρα υποδοχής. Συναφώς προσδιορίζονται οι βασικότεροι παράγοντες που, όπως φαίνεται, δρουν ανασταλτικά ως προς την αύξηση του αριθμού των κοινοτικών πολιτών που αποφασίζουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να απασχοληθούν στη δημόσια διοίκηση σε ένα άλλο κράτος-μέλος.

Το έργο ολοκληρώνεται με μια υπόθεση εργασίας που αφορά την εκτίμηση ορισμένων ευρύτερων προεκτάσεων αναφορικά με τη δημόσια απασχόληση και την έκταση της συνταγματικής εγγύησης της μονιμότητας σε αυτήν, που εγείρονται από την αναγνώριση της δυνατότητας πρόσβασης Ευρωπαίων πολιτών στα ημεδαπά συστήματα δημόσιας διοίκησης και στους επιμέρους διοικητικούς φορείς.

Τέλος, στην έκδοση αυτή περιλαμβάνεται εκτενής τεκμηρίωση και βιβλιογραφική ενημέρωση σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες, επιπλέον της ελληνικής.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!