Πολιτικά και αυτοβιογραφικά κείμενα ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝ

15.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
461864
Συγγραφέας: Σαρτρ, Ζαν Πωλ
Εκδόσεις: Εξάντας
Σελίδες:378
Μεταφραστής:ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1978
ISBN:2220002561417

Περιγραφή

Τα κείμενα της επιλογής αυτής, που καλύπτει αρκετά εκτεταμένη περίοδο, φιλοδοξούν να παρουσιάσουν μια νέα, πιο ζωντανή ίσως, εικόνα του διάσημου φιλόσοφου. Στις τρεις συνεντεύξεις του πρώτου μέρους ο Σαρτρ αναλύει με τη γνωστή επίμονη οξυδέρκεια τον εαυτό του, την εκάστοτε συγγραφική του προσπάθεια, τις σχέσεις του με τον κόσμο. Η χρονική απόσταση που τις χωρίζει μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τους σταθμούς μιας εξέλιξης που ακόμα δε γνώρισε το τέρμα της.
Στον «Σοσιαλισμό που ερχόταν από το κρύο» οι τραγικές στιγμές που γνώρισε η Τσεχοσλοβακία το 1968 δίνουν την ευκαιρία μιας μαχητικής και γόνιμης κριτικής του παρόντος του «επίσημου» σοσιαλισμού, κριτικής που ενισχύεται από τις ζωηρές εμπειρίες που χάρισε στον Σαρτρ ο γαλλικός Μάης.
Στο «Δικαστήριο Μπέρτραντ Ράσελ», δριμύ κατηγορητήριο των αμερικανικών εγκλημάτων στο Βιετνάμ, ο Σαρτρ μας προσφέρει μια ζωντανή εικόνα της εύστροφης πολιτικής σκέψης του που σκοπεύει πάντα στο συγκεκριμένο χωρίς να παραλείπει ποτέ την αναγωγή στην γενική κατάσταση του κόσμου μας με τα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά προβλήματα που θέτει.
Οι «Διανοούμενοι» αποτελούν το πιο καίριο ίσως, κείμενο της συλλογής. Διανοούμενος ο ίδιος, με κατασταλαγμένη πια τη φιλοσοφική και πολιτική του σκέψη, ο Σαρτρ προχωρεί σε μια οξύτατη και δραματική έκθεση της «κατάστασής» του: η μοναξιά και η κοινωνικότητα του συγγραφέα, η δύναμη και η αδυναμία του απέναντι στα πράγματα, η σχέση του με το φανταστικό και την πραγματικότητα, με την πράξη και τη γλώσσα, με την τάξη που εγκαταλείπει και τις επαναστατικές δυνάμεις της αλλαγής, συναρθρώνονται σιγά σιγά για να δώσουν μια συγκλονιστική εικόνα: την εικόνα του συνειδητού ανθρώπου της εποχής μας.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!