Περί βιβλιοθηκών

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 14.44
10.11
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €6.50
+
53800
Συγγραφέας: Βερν, Ιούλιος
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες:260
Μεταφραστής:ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/05/2009
ISBN:9789603250814
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Το «Περί βιβλιοθηκών» είναι μία βιβλιοφιλική και παιγνιώδης ανθολογία κειμένων για βιβλιοθήκες - δημόσιες ή ιδιωτικές. Αρχίζοντας με τη βιβλιοθήκη του "Ναυτίλου" του πλοιάρχου Νέμο στον Ιούλιο Βερν και τη βιβλιοθήκε του "Μεγάλου Ανατολικού" στον Ανδρέα Εμπειρίκο, προχωράμε στην ατέρμονη βιβλιοθήκη, μεταφορά του σύμπαντος, του Borges. O Umberto Eco σχολιάζει την ιδανική σύγχρονη βιβλιοθήκη. Ο Perec παίζει με την ταξινόμηση των βιβλίων κι ο Jacques Roubaud με τις στρατηγικές που αναπτύσσει η βιβλιοθήκη για να μην παραδώσει τα ποθητά βιβλία στους αναγνώστες. Στην Dorothy Sayers η βιβλιοθήκη γίνεται τόπος οργάνωσης φόνου. Η βιβλιοθήκη ενός βιβλιόφιλου, του Walter Benjamin, ξαναστήνεται όταν βγαίνουν τα βιβλία από τις κούτες μετά από δυο χρόνια. Στη μελλοντική κοινωνία του Ray Bradbury, όπου απαγορεύονται τα βιβλία, οι άνθρωποι αποστηθίζουν τα κείμενα και γίνονται οι ίδιοι βιβλία και η κοινότητα ολόκληρη μια βιβλιοθήκη. Στον Ροΐδη σχολιάζεται καυστικά η δική μας Εθνική Βιβλιοθήκη το 1880. Ο Nerval κάτι αναφέρει, το 1850, για τη νέα πληγή των γαλλικών βιβλιοθηκών, τον ποντικό των Αθηνών, που ήρθε σε κούτες με βιβλία της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας. Και, στη βιβλιοθήκη του θείου Σκρουτζ, ανευρίσκεται ο χαμένος χάρτης ενός νησιού με θησαυρό…

Η βιβλιοθήκη ως ουτοπία, η βιβλιοθήκη ως τόπος ερωτικών συνευρέσεων, η βιβλιοθήκη ως καπνιστήριο, ως τόπος οργάνωσης φόνων, η βιβλιοθήκη ως εχθρός του αναγνώστη, η βιβλιοθήκη που τρελαίνει τον ορθολογικό ταξιθέτη, η βιβλιοθήκη του βιβλιόφιλου, η βιβλιοθήκη ως μνήμη και ως τόπος ανευρέσεως θησαυρών…



Ο τόμος περιέχει κατά σειρά τα ακόλουθα κείμενα:

Αντί προλόγου, ένα απόσπασμα που περιγράφει τη βιβλιοθήκη του "Ναυτίλου" από το 11ο κεφάλαιο του βιβλίου του Ιουλίου Βερν Είκοσακισχίλιαι λεύγαι υπό την θάλασσαν, και αποσπάσματα από τα 34ο και 35ο κεφάλαια του Μεγάλου Ανατολικού του Ανδρέα Εμπειρίκου που περιγράφουν τη βιβλιοθήκη του υπερωκειανίου.

Ακολουθούν τα κείμενα των:

Jorge Luis Borges, Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ, Ιούνιος 1968, Ο φύλακας των βιβλίων
Umberto Eco, De Biblioteca

Dorothy Sayers, Φόνος στο Πέντεκοστ

Jacques Roubaud, Η Βιβλιοθήκη

Georges Perec, Μικρές σημειώσεις για την τέχνη και τον τρόπο να τακτοποιούμε τα βιβλία μας

Walter Benjamin, Αποσκευάζω τη βιβλιοθήκη μου

Henri Meschonnic, Η ατέρμονη βιβλιοθήκη και τα βιβλία της

Ray Bradbury, Φαρενάιτ 451

Εμμανουήλ Ροΐδης, Η Εθνική Βιβλιοθήκη εν έτει 1880


Και αντί επιλόγου τα κείμενα των:

Gιrard de Nerval, Ο ποντικός των Αθηνών, Δημήτρη Καλοκύρη, Γαλλικά και Φλαμανδικά και Walt Disney, Στη βιβλιοθήκη του θείου Σκρουτζ.



Μεταφράσεις των Αλεξάνδρου Σκαλίδου, Αχιλλέα Κυριακίδη, Δημήτρη Καλοκύρη, Αλόη Σιδέρη, Ανδρέα Αποστολίδη, Λίζυ Τσιριμώκου, Βαγγέλη Μπιτσώρη.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!