Η τέχνη χωρίς κριτικούς

Εχγειρίδιο για τους φιλότεχνους.
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 25.47
17.83
Τιμή Πρωτοπορίας
+
318909
Εκδόσεις: Διαπολιτισμός
Σελίδες:316
Ημερομηνία Έκδοσης:1/5/2009
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Οι προσπάθειες μεγάλων φιλοσόφων, θεωρητικών της τέχνης και καλλιτεχνών, που ξεκίνησαν στην αρχαιότητα (Πλάτων, Αριστοτέλης κ.λπ.) και συνεχίστηκαν με μεγάλη ένταση τους τελευταίους τρεις αιώνες (Καντ, Χέγκελ, Woelfflin, Heidegger κ.λπ.), για την αντικειμενική αξιολόγηση των έργων τέχνης, δεν ήσαν μάταιες...

Παρόλο που δεν έλυσαν το πρόβλημα, οδήγησαν στην οριστική απελευθέρωση της αισθητικής εμπειρίας, του "μου αρέσει"...

Όμως, το ιερατείο των κριτικών, επίμονο, μας "προστάζει" ποιου μύθου πρέπει να είμαστε δέκτες, από τους άπειρους που εκπέμπει το δημιούργημα.

Φιλοδοξία αυτού του βιβλίου είναι να αποδείξει, ότι η δημόσια κριτική των έργων τέχνης, είναι όχι μόνον ανώφελη, αλλά το χειρότερο, καταστροφική. Δηλαδή να βγάλει την ασπίδα του "αυτονόητου" για την χρησιμότητά της.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει την ανατρεπτική άποψη, ότι η κριτική στα έργα τέχνης, προφερόμενη ως δημόσιος λόγος από τους τεχνοκρίτες, στην καλύτερη περίπτωση, είναι άχρηστη.

Έτσι θα δοθεί ίσως η ευκαιρία, να ξεκινήσει ένας διάλογος, από τον οποίον ή θα κατακυρωθεί η ανωτέρω γνώμη ή εν πάση περιπτώσει, θα προκύψει ποιά στοιχεία της είναι υγιή και απαραίτητα για τη λειτουργία της και πρέπει να διασωθούν;
Συγγραφέας:
Παπανικολόπουλος, Ανδρέας Χρόνη
Εκδότης:
Διαπολιτισμός
Σελίδες:
316
ISBN:
9789609883504
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/5/2009

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική