Πολιτική και δικαιοσύνη στη δίνη του Brexit

Μία συγκριτική ανάλυση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.Σειρά: Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο - τ. 3
Έκπτωση
15%
Τιμή Εκδότη: 18.00
15.30
Τιμή Πρωτοπορίας
+
465082
Εκδόσεις: Σάκκουλας
Σελίδες:239
Ημερομηνία Έκδοσης:12/10/2017
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Τον Ιανουάριο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε την απόφαση Miller που δίκαια θεωρήθηκε ιστορική. Το δικαστήριο αποφάνθηκε (με ψήφους 8-3) ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση –παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit- χωρίς προηγούμενο νόμο με τον οποίο το Κοινοβούλιο να της παρέχει σχετική εξουσιοδότηση.
Η συγκεκριμένη απόφαση (όπως και εκείνη του Πρωτοδικείου του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2016) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των ευρω-σκεπτικιστών στο χώρο της πολιτικής και των ΜΜΕ καθώς θεωρήθηκε –άδικα- ότι επιχειρεί να αναιρέσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Τη σημαντική αυτή απόφαση παρουσιάζει και σχολιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ο συγγραφέας του βιβλίου αναλύοντας τα κύρια ζητήματα που αντιμετώπισε το δικαστήριο:
- τη δύσκολη συνύπαρξη του βρετανικού συνταγματικού δικαίου με το ευρωπαϊκό δίκαιο,
- τη σχέση εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και
- το ρόλο της δικαιοσύνης έναντι των δύο άλλων εξουσιών.
Παράλληλα, όμως, το βιβλίο αναδεικνύει και το πολιτικό πλαίσιο της υπόθεσης. Παρουσιάζονται κρίσιμες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις σχετικά με το δημοψήφισμα και το Brexit ενώ, παράλληλα, γίνεται και μια πολιτική αναδρομή στη μακρά πορεία από το δημοψήφισμα του 1975 (οπότε ο βρετανικός λαός είχε ταχθεί με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην, τότε, Ε.Ο.Κ.) μέχρι το δημοψήφισμα του Brexit, και ανιχνεύονται τα πολιτικά αίτια της μεταστροφής αυτής.
Το βιβλίο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε νομικό που επιθυμεί να γνωρίσει τα κρίσιμα συνταγματικά διλήμματα που δημιούργησε η έναρξη της διαδικασίας του Brexit.
Ταυτόχρονα όμως θα φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για όποιον Έλληνα πολίτη αναρωτιέται πώς έφτασε αυτή η χώρα στην έξοδο από την ΕΕ χωρίς αυτό να το έχει επιδιώξει καμία εκλεγμένη κυβέρνηση και σχεδόν κανένα πολιτικό κόμμα.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν διδάγματα να αντληθούν και από ελληνικής πλευράς, καθώς, μάλιστα, η Ελλάδα αναφέρθηκε και από τους βρετανούς δικαστές και από τους βουλευτές.
Συγγραφέας:
Παπαϊωάννου, Αθανάσιος
Εκδότης:
Σάκκουλας
Σελίδες:
239
ISBN:
9789605687120
Ημερομηνία Έκδοσης:
12/10/2017

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!