Ένα όνομα, δύο τόποι. Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 17.00
15.30
Τιμή Πρωτοπορίας
+
327238
Συγγραφέας: Παλάζη, Μαριάνθη
Σελίδες:240
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2009
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Το βιβλίο της κυρίας Μαριάνθης Παλάζη "Ένα όνομα, δύο τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης" παρακολουθεί την ιστορία ενός προσφυγικού οικισμού στην Ελλάδα. Η διαδρομή των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη στο Μπαχτσέ Τσιφλίκι της Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία του ελληνισμού, από τις προγονικές εστίες στα εδάφη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η συγγραφέας επικεντρώνει τη μελέτη της στο νέο τόπο εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε αναδρομή στο παρελθόν όχι αυτόνομα, ως νοσταλγική αναπόληση, αλλά στο πλαίσιο της νέας κοινότητας ως κληρονομιά και ιστορική συνέχεια. Έτσι, οι αναφορές στο παρελθόν, μέσα από έθιμα, τελετές και γιορτές αποκτούν νόημα για το ρόλο τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας και στην αίσθηση ενότητας των κατοίκων του χωριού. Η κυρία Παλάζη ακολουθεί επιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση του υλικού, συνδυάζοντας ποικίλες μεθόδους, από την ιστορία και την ανθρωπολογία έως τη λαογραφία και την εθνολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αξιοποίηση του μνημονικού υλικού μέσα από προφορικές μαρτυρίες, που χρωματίζουν τα γεγονότα με την ιδιαίτερη προσωπική οπτική της αφήγησης. Κυρίως, όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται η βιωματική σχέση και η αγάπη της συγγραφέως για το γενέθλιο τόπο της, που τροφοδοτούν το κείμενο με πλούτο ιδεών, εικόνων και συναισθημάτων.

Το βιβλίο εντάσσεται στις εκδόσεις του ΙΜΕ που αφορούν την ιστορία προσφυγικών οικισμών στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια του έργου που ξεκίνησε με τον τόμο "Πέρα από την Καταστροφή. Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου".
Συγγραφέας:
Παλάζη, Μαριάνθη
Εκδότης:
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Σελίδες:
240
ISBN:
9789607957610
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2009

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική