Θεία έκφρασις Τεχνική της βυζαντινής εικονογραφίας

Έκπτωση
20%
224119
Εκδόσεις: Σταμούλης (προμ.)
Σελίδες:332
Ημερομηνία Έκδοσης:1/5/2001


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο


Αγιογραφία ή βυζαντινή εικονογραφία είναι η ζωγραφική τέχνη που εικονίζει πρόσωπα Αγίων ή θέματα από τη ζωή και την ιστορία της Εκκλησίας, ιδιαίτερα του Ιησού Χριστού και της Παναγίας μητέρας Του. Η Ορθόδοξη Αγιογραφία ή Εικονογραφία λέγεται και Βυζαντινή γιατί πήρε την οριστική της έκφραση κατά τη λεγόμενη "Βυζαντινή" εποχή.
Η Βυζαντινή Εικονογραφία είναι κυρίως Θεολογική Ζωγραφική, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τα σχήματα και τα χρώματα (τη ζωγραφή τέχνη) για να φανερώσει τις χριστιανικές αλήθειες, όπως ακριβώς και η βυζαντινή υμνογραφία διδάσκει τις χριστιανικές αλήθειες με ποιητικές μορφές (τροπάρια, ωδές κ.λ.π.).
Η Βυζαντινή Εικονογραφία είναι αφαιρετική τέχνη, απεικονίζει δηλαδή τα σώματα και τα πράγματα, όχι στις γήινες καταστάσεις τους (του χώρου και του χρόνου), αλλά στη μεταμορφωμένη κατάσταση, όπως θα είναι στην αιωνιότητα (χωρίς βάρος, χωρίς σκιά, κ.λ.π.). Το χαρακτηριστικό αυτό (της αφαίρεσης) δείχνει ότι η βυζαντινή εικονογραφία είναι πραγματική τέχνη (παράβαλε τη σύγχρονη αφηρημένη τεχνοτροπία).
Η Βυζαντινή Εικονογραφία είναι λειτουργική τέχνη γιατί συμβάλλει στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Με άλλα λόγια η Βυζαντινή Αγιογραφία, είτε με τις φορητές εικόνες είτε με τις τοιχογραφίες των Ιερών Ναών, βοηθάει τους πιστούς να συμμετέχουν ουσιαστικότερα στις διάφορες εκδηλώσεις της Χριστιανικής λατρείας (α ιδιωτικής, β στο σπίτι, γ δημόσια, στο ναό).

(Σελ. 21 του βιβλίου)

Συγγραφέας:
Κυριακίδης, ΓρηγόρηςΟικονόμου, Μιχαήλ-Ευθύμιος
Εκδότης:
Σταμούλης (προμ.)
Σελίδες:
332
ISBN:
9789963757138
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/5/2001

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική