Οι κόρες της λησμονιάς

Στα Χρόνια του Εμφυλίου:1ο Βιβλίο
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 11.10
7.77
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €5.50
+
323328
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες:627
Ημερομηνία Έκδοσης:20/10/2009
ISBN:9789604536542
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Άμεσα διαθέσιμο
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή


Κοριτσάκι τόσο δα ήταν όταν την άρπαξαν από την αγκαλιά μου. Ένα μπουμπούκι το κορμάκι της που δεν αξιώθηκα να το δω ν' ανθίζει. Δεν το χάρηκα. Δεν το χόρτασα. Μόνο τ' αγκάθια. Τ' αγκάθια μόνο χόρτασα. Τα βράδια, όταν οι σκιές της αβάσταχτης απουσίας απλώνονταν και μ' έπνιγαν, στα γόνατα έπεφτα, προσευχόμουν μόνο κι έλπιζα: "Κι αν σου ζητάω πολλά Παναγία μου, μάνα είσαι κι Εσύ και με νιώθεις. Σαν την αγάπη της μάνας, το ξέρεις, Θεέ μου, όμοια δεν υπάρχει σ' αυτό τον κόσμο που 'φτιαξες…".
Γυναίκες του εμφυλίου... Στάχυα που τα άλεθαν αλύπητα οι μυλόπετρες της Ιστορίας. Πατρίδα, κόμμα, προδοσίες, επαναστάσεις, αντάρτικα, σφαγές και τέλος, το παιδομάζωμα. Η πιο απάνθρωπη, η πιο σκοτεινή σελίδα του αδελφοκτόνου σπαραγμού. Γυναίκες του εμφυλίου… Κεριά αναμμένα. Σαν την Αγγέλα, τη Μέλπω και την Αριάδνη. Ρωτούσαν, έτρεχαν, πόρτες χτυπούσαν μέρα και νύχτα, με μια μονάχα ελπίδα. Πως ίσως ξανανταμώσουν μια μέρα τα βλαστάρια τους. Κάποιες τα κατάφεραν. Κάποιες άλλες όχι. Γυναίκες του εμφυλίου... Μάνες της άδειας αγκαλιάς. Αυτή είναι η ιστορία τους…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κριτικές

Το βιβλίο είναι συγκλονιστικό!!! Το διάβασα και μέσα από αυτό ταξίδεψα σε εκείνα τα μαύρα χρόνια της ιστορίας μας. Ειλικρινά θα πρέπει να διαβαστεί από όλους.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο από έναν χαρισματικό συγγραφέα!!! Αξίζει να διαβαστεί από όλους, καθώς αγγίζει αμερόληπτα ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου...... Ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα και ιστορία....!!!

εξαίρετο μυθιστόρημα που αναδεικνύει το δράμα του εμφυλίου με λογοτεχνικό τρόπο αλλά και με σεβασμό - και με βιβλιογραφικές αναφορές! - στα ιστορικά γεγονότα.
Ευρηματικό, ευαίσθητο, ειλικρινές και ισορροπημένο βιβλίο πάνω σε ένα καυτό θέμα που ψυχολογικά μας βασανίζει ακόμα.

Εξαιρετικό!!!

Εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνική του δύναμη με πολύ καλά πλασμένους χαρακτήρες, μεγάλη αφηγηματική ευχέρεια, δυνατές περιγραφές, καλοσχηματισμένη δομή και γλώσσα λεπτοδουλεμένη. Το κέντρο του είναι ο ίδιος ο αδύναμος άνθρωπος και πως αυτός αλέθεται από τις μυλόπετρες της Ιστορίας σε εποχές αναταραχής και συγκρούσεων, όταν είναι σχεδόν αδύνατο να μη τον παρασύρει ο ρους των ιστορικών εξελίξεων. Αυτό το κατορθώνει, ο συγγραφέας, μέσα από την αφήγηση της ιστορίας τριών γυναικών - μανάδων που μπλέκονται, θέλοντας και μη, στα γρανάζια της Κατοχής και των εμφύλιων συγκρούσεων που την ακολούθησαν όταν και χάνουν, η μια πίσω από την άλλη, τα παιδιά τους και τους αγαπημένους τους. Αδύναμες, μπροστά στο κύμα της βίας και των εξοντωτικών ενδοελληνικών συγκρούσεων, προσπαθούν να κρατήσουν την ανθρωπιά τους και να προστατέψουν τα παιδιά τους με κάθε δυνατό τρόπο και ασφαλώς κερδίζουν τη συμπάθεια του αναγνώστη με την καλοσύνη, την αγάπη και την ευαισθησία τους.
Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει στην αφήγησή του και καθαρά ιστορικά κομμάτια, απολύτως απαραίτητα, καθώς και παράρτημα με σημειώσεις του ίδιου του σ. ( αλλά και σχετική βιβλιογραφία στο τέλος..) στα οποία φαίνεται η ανεπιτυχής - κατά εμένα- προσπάθεια του Παπαθεοδώρου να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα δύο εμφυλιοπολεμικά άκρα. Νομίζω, ότι εδώ η ματιά του αλληθωρίζει, ελαφρώς ως αρκετά, προς την αντιΕΑΜική πλευρά και φυσικά κρίνει τα πράγματα από απόσταση δεκαετιών, εντελώς ψυχρά και αποστασιοποιημένα, και όχι πάνω στη φωτιά της σύγκρουσης και της διακινδύνευσης οπότε τα λάθη, οι παραλήψεις και τα εγκλήματα (και των δύο πλευρών) μπορούν να ιδωθούν με μεγαλύτερη κατανόηση και να κριθούν λιγότερο αυστηρά, κάθετα και απόλυτα π.χ. είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο ειρωνεύεται και απαξιώνει τα επαναστατικά προτάγματα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και τους λαϊκοδημοκρατικούς θεσμούς που ήθελε να εφαρμόσει το (ελεγχόμενο από το ΚΚΕ) ΕΑΜ.
Ωστόσο, θεωρώ ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αξιόλογο ανάγνωσμα και μπορεί να δώσει ερεθίσματα για να περάσει ο αναγνώστης στις πολύ καλές ιστορικές μελέτες που έχουν εκδοθεί για την εποχή εκείνη τα τελευταία χρόνια - αν βέβαια ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη εμβάθυνση - και οι οποίες θα του δώσουν μια καθαρά επιστημονική γνώση για τα συμβάντα Κατοχής και Δεκεμβριανών.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!