Ο βάτραχος στο ντιβάνι

Μια ψυχολογική περιπέτεια
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 15.00
9.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
358090
Συγγραφέας: Μπορντ, Ρόμπερτ ντε
Εκδόσεις: Καλέντης
Σελίδες:224
Επιμελητής:ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΑΡΕΤΗ
Μεταφραστής:ΣΧΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Εικονογράφος:ΑΣΠΡΟΜΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:23/04/2012
ISBN:9789602192450
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Άμεσα διαθέσιμο
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Ο Βάτραχος, ο διάσημος ήρωας του κλασικού πλέον αφηγήματος του Kenneth Grahame Ο Άνεμος στις Ιτιές, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα... Αφού τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, του συστήνουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία!

Μέσα από τους εύθυμους διαλόγους που συνθέτουν τις δέκα συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή του, ο Βάτραχος μαθαίνει να αναλύει τα αισθήματά του και να αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Σε αυτή τη διδακτική διαδρομή συναντάει το «εξεγερμένο παιδί» και τον «ενήλικα» που κρύβει μέσα του, ενώ, αυτάρεσκος και γεμάτος αυτοπεποίθηση όπως πάντα, αποφασίζει εντέλει να αφοσιωθεί σε ένα εντελώς νέο εγχείρημα...

Ξαναζωντανεύοντας αγαπητούς ήρωες και δίνοντας συνέχεια στη ζωή στην Ακροποταμιά, ο Robert de Board συνυφαίνει αριστοτεχνικά την ιστορία του Βάτραχου με τις περίπλοκες διανοητικές διαδικασίες της ψυχοθεραπευτικής επιστήμης, αλλά και με τους τρόπους που η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία χειρίζεται την ψυχική εξάντληση. Η καθαρότητα της αφήγησης –απόσταγμα αληθειών– είναι θαυμαστή και η ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική, τόσο για τους εφήβους όσο και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Όχι απλώς διδακτικό βοήθημα για όσους ενδιαφέρονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για τη συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, αλλά και ένα βιβλίο αστείο, χαριτωμένο, γραμμένο με απόλυτο σεβασμό στο μυθιστόρημα του Grahame.
Jan Mark, Times Educational Supplement

Αυτή η συναρπαστική νέα ανάγνωση του κλασικού μυθιστορήματος του Kenneth Grahame είναι διδακτική, εξαιρετικά διασκεδαστική, πιστή στο βουκολικό, εύθυμο πνεύμα του πρωτοτύπου. Ένα βιβλίο αληθινά απολαυστικό.
Paul Sussman, Independent on Sunday

Ευφάνταστη προσπάθεια εξήγησης της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η ιδέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας διαπερνά ολόκληρο το αφήγημα, και εξηγείται με μαεστρία και κέφι.
Openmind

Ένα κλασικό ταξίδι οδύνης, ανακάλυψης και θριάμβου.
Glasgow Herald

Ο Βάτραχος στο Ντιβάνι είναι απόλαυση. Όχι μόνο επειδή αποτελεί δεξιοτεχνική συρραφή επεισοδίων από το βιβλίο του Kenneth Grahame, αλλά και επειδή εξηγεί με θαυμαστή καθαρότητα τους τρόπους με τους οποίους η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία χειρίζεται την ψυχική εξάντληση.
Claire Rayner

Κριτικές

Πολύ καλό και διεισδυτικό. Απλά γραμμένο, με χιούμορ όσο πρέπει. Σε πολλά σημεία μπορεί να γίνει ένα κλικ και να ταυτιστείς με τα προβλήματα του βατράχου και με τον διάλογό του με τον Ερωδιό.

Βάλσαμο! Διαβάστε το οπωσδήποτε

Ο Βάτραχος, ο διάσημος ήρωας του κλασικού πλέον αφηγήματος του Kenneth Grahame Ο Άνεμος στις Ιτιές, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα. Αφού τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, του συστήνουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία! Η καθαρότητα της αφήγησης -απόσταγμα αληθειών - είναι θαυμαστή και η ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική, τόσο για τους εφήβους όσο και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε άλλο ντιβάνι. Περιττός κόπος. Περιττά έξοδα. Χρησιμοποιείστε αυτό το ντιβάνι, σε όποια ψυχολογική κατάσταση και να βρίσκεστε, και δεν θα το μετανιώσετε. Το διάβασα μέσα σε ένα απόγευμα και δεν το χόρτασα. Ο τρόπος που είναι γραμμένος, επιστημονικά τρυφερός και τρυφερά επιστημονικός, η απόλυτα ειλικρινής εξιστόρηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, η βιτριολική αλήθεια που, ωστόσο, προκαλεί κυρίως χαμόγελα ικανοποίησης και χαράς, μετατρέπουν το μυθιστόρημα του Robert De Board φιλοσοφικό μανιφέστο.

Που μπορεί και να είναι. Δοσμένο, ωστόσο, με σωστές αναλογίες, κρατώντας ισορροπίες σε ένα κόσμο που βλέπει την κατάθλιψη να τον πολιορκεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μεταμορφώνοντας το Βάτραχο σε ιδανικό δέκτη σωστών και εφαρμόσιμων συμβουλών. Ναι, η παιδική ηλικία αφήνει, στις ψυχές μας, τραύματα, ναι, ο απογαλακτισμός από συνήθειες του παρελθόντος κοστίζει, ναι, μετακινούμαστε από την ευτυχία στη δυστυχία με ταχύτητα λεπτοδείκτη, ναι, οι πιέσεις των καιρών είναι ανυπόφορες, ναι, χρειαζόμαστε τους ειδικούς για να βγάλουμε άκρη αλλά, σας το υπογράφω, ή μάλλον, σας το κοάζω! δίχως αυτοπεποίθηση βράστε ρύζι.

Ο ψυχοθεραπευτής Ερωδιός, με μια σειρά πονηρών ερωτήσεων, ξεγυμνώνει, στην πραγματικότητα, το Βάτραχο, τον φέρνει μπροστά στην αλήθεια, του παρέχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από το θανάσιμο εναγκαλισμό της μελαγχολίας και, πρωτίστως, να πετσοκόψει τα πλοκάμια της παραίτησης. Μια φωτεινή ματιά επάνω στο μυστηριώδη και, συχνά, ανερμήνευτο κόσμο της εσωτερικής συμπεριφοράς, και μια σύνθεση από έμπρακτες λύσεις που, βεβαιωμένα, θα απαλλάξουν αρκετούς από τη βασανιστική σκιά της κατάθλιψης. Δίχως ενοχλητικές νουθεσίες, χωρίς δυσνόητες ορολογίες, με μεταξένια ειρωνεία και ολοζώντανα παραδείγματα, ο συγγραφέας εισέρχεται στο πολεμικό μέτωπο των νευρώσεων και των ανασφαλειών και εξέρχεται τροπαιούχος. Μαζί, εννοείται, με το Βάτραχο ο οποίος, επιτέλους, δίνει στη «θερμοκρασία» του το βαθμό που της αξίζει.

«Δηλαδή, έκανε ο Βάτραχος, όταν βλέπω κάποιον να εκδηλώνει την αγάπη του, να θυμώνει, να λυπάται ή να φοβάται, μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε κατάσταση παιδικού Εγώ; Ακριβώς! απάντησε ο Ερωδιός. Μολονότι ο θυμός είναι πιο πολύπλοκος, και γιʼ αυτό ειδικά το συναίσθημα θα μάθουμε περισσότερα αργότερα. Δηλαδή τα άτομα μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση παιδικού Εγώ ανεξάρτητα από το πόσων ετών είναι; ρώτησε ο Βάτραχος. Ασφαλώς! είπε και πάλι ο Ερωδιός. Όταν καθηλώνονται στην κατάσταση παιδικού Εγώ, τα άτομα αισθάνονται και ενεργούν ακριβώς όπως όταν ήταν παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Μεσολάβησε μακρά σιωπή στη διάρκεια της οποίας ο Βάτραχος βυθίστηκε σε σκέψεις. Τελικά μίλησε. Νομίζω, είπε, ότι βρίσκομαι συχνά σε κατάσταση παιδικού Εγώ. Και ξανασώπασε. Όμως, είπε ο Ερωδιός, δεν έχουμε ακόμα δει ολόκληρη την εικόνα. Τι εννοείτε; ψέλλισε ο Βάτραχος. Υπάρχουν κι άλλα που μένει να ειπωθούν σχετικά με αυτή την περίφημη κατάσταση παιδικού Εγώ; (σελίδα 53).

Δημοσιεύση στην εφημερίδα Αλήθεια της Κύπρου
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!