Ο μικρός Έλληνας

Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €4.50
383755
Συγγραφέας: Αλεξάκης, Βασίλης
Εκδόσεις: Εξάντας
Σελίδες:312
Ημερομηνία Έκδοσης:04/06/2013
ISBN:9789602567111


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ», το καινούργιο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2012 και γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία.

Υπάρχουν άραγε όρια ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και αυτόν που θεω-ρούμε πραγματικό; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον αφηγητή του Μικρού Έλληνα, έναν συγγραφέα προσωρινά ανάπηρο που περιφέρεται κούτσα-κούτσα στον περίφημο παρισινό κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί συναντά όλους τους ήρωες της παιδικής του ηλικίας, είτε επειδή σύχναζαν στον κήπο, όπως ο Γιάννης Α-γιάννης και ο Λυσιέν ντε Ρυμπαμπρέ, το κεντρικό πρόσωπο των Χαμένων ψευδαισθήσεων του Μπαλζάκ, είτε επειδή κατοικούσαν στα πέριξ, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, είτε επειδή εμφανίζονται στο κουκλοθέατρο που λειτουργεί εκεί, όπως ο Μιχαήλ Στρογκόφ, ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Δον Κιχώτης.
Το Λουξεμβούργο παραπέμπει τον συγγραφέα στον κήπο της Καλλιθέας, όπου μεγάλωσε, και όπου τον περιμένει ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί-φάντασμα, που, γερασμένο πια, μονολογεί για τη σημερινή κρίση της Ελλάδας. Όπως σε όλα τα περιπετειώδη μυθιστορήματα, ο θάνατος είναι κι εδώ παρών, υπό τη μορφή μιας λευ-κής μαριονέτας που συνεχώς μεγαλώνει, όπως ακριβώς και η Αλίκη του Λιούις Κά-ρολ. Ο αφηγητής αναρωτιέται μήπως ανήκει κι ο ίδιος στα μυθιστορηματικά πρόσω-πα, δεδομένου ότι η μοίρα τον οδηγεί εντέλει, όπως και τον Αγιάννη, στους υπονό-μους του Παρισιού.
Ο Μικρός Έλληνας κέρδισε το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας που απονέμει από το 1986 επιτροπή ακαδημαϊκών με την υποστήριξη της πόλης Μπριβ, και ο γαλλικός Τύπος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και θερμά σχόλια τη νέα δουλειά του Βασίλη Αλεξάκη.

Κριτικές

Το μυστικό του Βασίλη Αλεξάκη βρίσκεται στον Μικρό Έλληνα, όπου εξηγεί, προσποιούμενος πάντα ότι αστειεύεται, γιατί η λογοτεχνία υπήρξε ανέκαθεν ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του.

Le Nouvel Observateur

Σας συμβουλεύουμε να γευτείτε χωρίς βιασύνη το θαυμάσιο μυθιστόρημα του Αλεξάκη. Κάθε σελίδα του είναι μια μικρή πόρτα που οδηγεί σ’ έναν απέραντο φανταστικό κόσμο

Elle

Σε εκτενές άρθρο του με τίτλο «Επιτέλους ένας Έλληνας άξιος συγχαρητηρίων», ο ΜΠΕΡΝΑΡ ΠΙΒΟ σημειώνει: «Πρέπει να έχει κανείς την ψυχή ενός μικρού παιδιού για να ζωντανέψει με τόσο κέφι και τόση φαντασία τον κόσμο των “Κλασσικών εικονογραφημένων”». Καταλήγει παρομοιάζοντας τον συγγραφέα με τον μάγο Μέρλιν: «Εγώ νόμιζα ότι ήταν Κέλτης. Ε λοιπόν, ήταν Έλληνας!

Οι αναμνήσεις του συγγραφέα και οι παρατηρήσεις του καθιστούν συναρπαστικό το ταξίδι αυτό στον κήπο του Λουξεμβούργου: ο αναγνώστης τις περιμένει με ανυπομονη-σία, όπως περιμένει να μπει η άνοιξη

Le Figaro

Το πιο επιτυχημένο βιβλίο ενός μυθιστοριογράφου που ομολογεί από μικρός ότι έμαθε να ονειρεύεται όχι τη νύχτα, αλλά τη μέρα

La Marseillaise
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!