Ο μάγος

Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 34.49
20.69
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €15.00
+
41633
Συγγραφέας: Φώουλς, Τζων
Εκδόσεις: Εστία
Σελίδες:775
Μεταφραστής:Ταμβακάκης, Φαίδων
Ημερομηνία Έκδοσης:01/10/2008
ISBN:9789600507478
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Άμεσα διαθέσιμο
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή


Πλημμυρισμένο από ολοζώντανες οπτικές παραστάσεις, μυστήριο, έντονη δράση, έρωτα και πάθος, έχει σαν φόντο ένα ελληνικό νησί. Βυθιστείτε στις σελίδες του, τη δεξιοτεχνική γραφή του και γνωρίστε τις Σπέτσες μιας άλλης εποχής.




Σε κάποιο απομακρυσμένο ελληνικό νησί, τη Φράξο, ο Nίκολας Ερφ παρασύρεται από τις παραπλανητικές πράξεις ενός ικανού γητευτή, ονόματι Kόγχι. Aπαστράπτοντα σουρεαλιστικά νήματα εξυφαίνονται και διαπλέκονται όλο και πιο σφικτά, καθώς η πραγματικότητα και οι ψευδαισθήσεις συγχέονται σ ένα παράξενο ψυχολογικό παιχνίδι. O Tζων Φώουλς ξεδιπλώνει με μαστοριά έναν μύθο που ξεχειλίζει από μαγικές εικόνες, σε μια γοητευτική εξερεύνηση των περίπλοκον οδών της ανθρώπινης διάνοιας. Aπό τα μεγάλα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

Κριτικές

Αν και ξεκινά λίγο αργά, ο Fowles στο μυθιστόρημα στοιχειοθετεί αριστοτεχνικά ένα ψυχολογικό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ του κεντρικού ήρωα και του γοητευτικού πλην άκρως αινιγματικού μεγιστάνα που γνωρίζει στο φανταστικό νησί της Φράξου. Ψυχολογικό θρίλερ το οποίο από ένα σημείο και μετά παίρνει φοβερές διαστάσεις.

Το βιβλίο είναι ελαφρώς δύσκολο, θέτει κάποιες απαιτήσεις στον αναγνώστη, κάποια ελάχιστα κουλτούρας και ιστορικής γνώσης. Κάποια ιδέα περί ψυχανάλυσης αν και όχι απαραίτητη, θα βοηθήσει επίσης. Η πλειονότητα των αρνητικών κριτικών κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν έλλειψη από τα παραπάνω στοιχεία και ίσως περιμένουν εύκολα συμπεράσματα στο πιάτο, γιατί το βιβλίο πάει πολύ πιο πέρα από τα εύκολα ηθικοπλαστικά διδάγματα που βρίσκει κανείς στην εύκολη λογοτεχνία.

SPOILER ALERT - πιο κάτω γράφονται πράγματα που θα υποβαθμίσουν την εμπειρία της ανάγνωσης:

Το βιβλίο περιγράφει την αφύπνιση του ήρωα απέναντι στα δεσμά που τον κρατούν δεμένο στις συμπεριφορές που επαναλαμβάνει και τον οδηγούν στην απογοήτευση και τη μοναξιά. Στην πορεία μαθαίνει ότι πάντα έχεις επιλογή - αυτό που εμφανίζεται ως "δεν έχω επιλογή" είναι στην πραγματικότητα η εύκολη και η δύσκολη και απλά δεν έμαθε να επιλέγει τη δύσκολη. Το μαθαίνει βιωματικά γιατί ο "μάγος" μεγιστάνας, με τα παιχνίδια που παίζει μαζί του τον οδηγεί από εμπειρία σε εμπειρία μέχρι ένα απερίγραπτο κρεσέντο στο οποίο επέρχεται ο ψυχολογικός θάνατος και ταυτόχρονα η απελευθέρωση. Ο Fowles δεν μένει μάλιστα μόνο στην ψυθανάλυση του ήρωα σαν άτομο - σεε ένα πολύ σύντομο αλλά σαφέστατο και χωρίς περιστροφές σχόλιο γενικεύει και στηλιτεύει την συλλογική ψυχοπαθογένεια του Δυτικού κόσμου που -κατά το συγγραφέα- είναι κατακυριυμένος από ατομικιστικό φόβο και αδυναμία να αντιληφθεί την ύπαρξή του ως συλλογικά και ατομικά υπεύθυνη -άρα και ελεύθερη.

Ο "Μάγος" παραπέμπει σε δύο πράγματα - αφ' ενός στον μεγιστάνα που σκηνοθετεί την εμπειρία του ήρωα, αφ' ετέρου στην αλληγορία του Μάγου με την αρχέγονη έννοια - αυτού του όντος που ορίζει το ίδιο τους κανόνες του, έχει κατακτήσει δηλαδή την Ελευθερία.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!