Ο Ιβανόης

Για παιδιά 9 χρόνων και πάνω
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 14.10
12.69
Τιμή Πρωτοπορίας
+
219463
Συγγραφέας: Σκοτ, Γουόλτερ
Εκδόσεις: Άγκυρα
Σελίδες:328
Μεταφραστής:Μπαρτζινόπουλος, Ερρίκος
Εικονογράφος:Βενετούλιας, Μ.
Ημερομηνία Έκδοσης:01/04/2004
ISBN:9789604220625
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Σκληρό εξώφυλλο με κουβερτούρα


Εξαιτίας μιας δυνατής αλλά άπρεπης αγάπης, ο ιππότης του Ιβανόη φεύγει διωγμένος από το σπιτικό του και συντροφεύει τον Ριχάρδο στους Άγιους Τόπους. Μετά από πολλές μάχες με τον Σαλαντίν, επιστρέφει στην πατρίδα του, όπου, όμως, όλα έχουν πια αλλάξει. Ο πρίγκιπας Ιωάννης, έχει αρπάξει τον θρόνο του Ριχάρδου, οι Νορμανδοί με τους Σάξονες μαλώνουν και η αγαπημένη του Ραβένα ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον άλλον άντρα. Τελικά, μέσα από αγώνες, συνωμοσίες και πάθη, το δίκαιο και ο έρωτας θα θριαμβεύσουν: ο βασιλιάς Ριχάρδος θα ξαναπάρει τον θρόνο του και ο Ιβανόης θα κερδίσει την αγαπημένη του. Έτσι, όλα τελειώνουν όμορφα σ αυτό το υπέροχο βιβλίο, που δίκαια θεωρείται ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών...





ΚΡΙΤΙΚΗ



Ο «Ιβανόης» («Ivanhoe», 1819) είναι το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του σερ Ουόλτερ Σκοτ (1771-1832), ο οποίος θεωρείται ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του ιστορικού μυθιστορήματος στη βρετανική λογοτεχνία. Ο Σκώτος ποιητής και μυθιστοριογράφος έγραψε περισσότερα από 30 μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και θαυμάσια αφηγηματικά ποιήματα, όπως «Η κυρά της λίμνης», «Μάρμιον», «Χάρολντ ο ατρόμητος» κ.ά., όλα αντλημένα από τους μύθους και τους θρύλους της Σκωτίας. Σπουδαίος ταξιδευτής, περιπλανήθηκε για χρόνια στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, όπου ήρθε σε επαφή με γυναίκες που είχαν απομνημονεύσει μπαλάντες και γνώρισε σε βάθος τους θρύλους και τις παραδόσεις της πατρίδας του. Ενθερμος πατριώτης, τόνιζε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ιστορία της Σκωτίας η οποία κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη φίλη και σύμμαχο Αγγλία.

Λέγεται ότι τον Σκοτ αργότερα μιμήθηκαν Αγγλοι μυθιστοριογράφοι, όπως ο Ντίκενς, ο Ελιοτ, ο Χάρντι, οι αδελφές Μπροντέ, ενώ ο Πούσκιν αναγνωρίζει την επίδρασή του στο έργο του.

Ο ευγενής Σάξονας Ουίλφρεντ του «Ιβανόη», ο ιππότης που στο οικόσημο της ασπίδας του είχε σκαλισμένη μια ξεριζωμένη βελανιδιά με την ισπανική λέξη «Ντεστιχάντο», που θα πει Απόκληρος, είχε αποκηρυχθεί από το σκληρόκαρδο πατέρα του, αρχικώς διότι είχε τολμήσει να ερωτευθεί μια μακρινή συγγενή, προστατευόμενή του κι έπειτα, διότι είχε πολεμήσει στο πλευρό του Νορμανδού βασιλιά Ριχάρδου Α (του Λεοντόκαρδου). Επιστρέφοντας ο Ιβανόης στην Αγγλία από τους Αγιους Τόπους, μετά τη Γ Σταυροφορία, βρίσκεται εμπρός σε αλλαγές.

Ο αδελφός του Ριχάρδου, ο Ιωάννης ο Ακτήμων, έχει σφετερισθεί το θρόνο και βασιλεύει με σκληρότητα και απιστία. Οι έριδες και οι τοπικές αναμετρήσεις, οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Νορμανδούς και Σάξονες φέρνουν σε απόγνωση το λαό. Ετσι ο Ιβανόης αποφασίζει να κάνει το παν ώστε να ξαναδοθεί ο θρόνος στο δίκαιο Λεοντόκαρδο. Βοηθός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές του είναι ένας άνθρωπος εκτός νόμου: ο ιππότης τού Λόξλεϊ, ο γνωστός μας Ρομπέν των Δασών. Ανάμεσα σε ανθραγαθήματα, πράξεις ιπποσύνης και γενναιότητας, κατορθώνει και συγκεντρώνει, με τη βοήθεια του Ρομπέν, ένα κολοσσιαίο ποσό, ώστε να σταλεί ως λύτρα για την απελευθέρωση του βασιλιά Λεοντόκαρδου, ο οποίος κρατείται σε φυλακές της Αυστρίας.

Με την αποφυλάκιση του Ριχάρδου και την επιστροφή του αποκαθίστανται πολλά στο βασίλειο, αλλά κι εκτός των συνόρων· ο σφετεριστής τιμωρείται, οι γενναίοι αφοσιωμένοι φίλοι παραμένουν στο πλευρό του και ο ήρωας Ιβανόης παντρεύεται την πρώτη του αγάπη, την ωραία Ραβένα, μάλιστα με την ευχή τού μέχρι τότε άκαρδου πατέρα...

Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά στο καλομεταφρασμένο και επιτυχώς διασκευασμένο μυθιστόρημα, ευγενικά αισθήματα, μίση και πάθη, δολοπλοκίες και αυτοθυσίες, χαρακτήρες έξοχοι, όπως αυτός της πανέμορφης Εβραίας, της Ρεβέκκας, γεγονότα ιστορικά, το χιούμορ των ανθρώπων της υπαίθρου, τα βάσανά τους, η αντίσταση του Ιωάννη. Αλλο τίποτε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε για το βιβλίο που διαβάζεται αιώνες τώρα. Αρκεί να πούμε ότι ο «Ιβανόης» μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ήδη από το 1847.

Ηλικία: για παιδιά άνω των 10 ετών και για εφήβους.



ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 10/09/2004

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!