Η Λερναία Ύδρα των Αχρείων

Τα πληβεία στρώματα στην αγγλική πολτική σκέψη (1509-1625)
Έκπτωση
25%
Τιμή Εκδότη: 16.96
12.72
Τιμή Πρωτοπορίας
+
456799
Συγγραφέας: Ντάνου, Φωτεινή
Εκδόσεις: Ηρόδοτος
Σελίδες:156
Ημερομηνία Έκδοσης:13/04/2017
ISBN:9789604851775
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΩΝ ΑΧΡΕΙΩΝ

Πώς έβλεπε η πολιτική ελίτ της τυδωριανής Αγγλίας τα λαϊκά στρώματα; Αποτελούσε η φτώχεια δικαιολογία για ανυπακοή των πληβείων και ανταρσία; Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής; Πέντε σημαντικοί πολιτικοί στοχαστές της πρώιμης νεότερης Αγγλίας, στη σκέψη των οποίων αντανακλάται το πολιτικό κλίμα της εποχής από τις αρχές του 16ου έως την τρίτη δεκαετία του 17ου αιώνα, επιχειρούν να δώσουν τη δική τους απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Στις σελίδες του βιβλίου αναλύονται οι αντιλήψεις για τους πληβείους της Αγγλίας, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των Edmund Dudley, Το δέντρο της κοινοπολιτείας (1509), Tomas Elyot, Το βιβλίο το επονομαζόμενο Κυβερνήτης (1531), Richard Morison, Η θεραπεία της ανταρσίας (1536), Τomas Smith, Περί της πολιτείας των Άγγλων (1565), Francis Bacon, Περί στάσεων και ταραχών (1625).
Μέσα από τις πραγματείες τους, οι παραπάνω στοχαστές επιχειρούν να προτείνουν λύσεις που σταδιακά ξεφεύγουν από το πεδίο της ηθικής φιλοσοφίας και της ερμηνείας με βάση το θεϊκό σχέδιο για τον κόσμο. Οδηγούνται σε πιο σύνθετες εξηγήσεις για τις κοινωνικές κρίσεις που μαστίζουν την εποχή τους, αντλώντας επιχειρήματα από το πεδίο της οικονομίας και της πολιτικής. Τα υπάλληλα στρώματα της Αγγλίας δεν διέθεταν επίσημη πολιτική φωνή. Ωστόσο, στο μικροεπίπεδο των τοπικών κοινωνιών, οι άγγλοι και οι αγγλίδες υπήκοοι του στέμματος έβρισκαν τρόπους να εκφράζουν τις απόψεις τους, διεκ- δικώντας ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Το «μουρμουρητό» των φτωχών ηχούσε απειλητικά στα αφτιά των κοινωνικά ανωτέρων τους. Τους δημιουργούσε αγωνίες και τους γέμιζε φόβους, ώστε να φτάνουν να μιλούν για τη Λερναία Ύδρα των αχρείων, για το «πολυκέφαλο τέρας», το οποίο, αν δεν έβρισκαν τον τρόπο να το πατάξουν, θα τους κατασπάραζε, βυθίζοντας την Αγγλία στο χάος.

Η Φωτεινή Ντάνου, διδάκτορας ευρωπαϊκής ιστορίας, είναι ιστορικός με ειδίκευση στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στη Σχολή Μωραΐτη. Έχει συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, είναι μέλος της αμερικανικής ιστορικής εταιρείας μελετών για την ευρωπαϊκή ιστορία Sixteenth Century Society and Conference και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα δημόσιας σφαίρας, πολιτικοποίησης και πολιτικής σκέψης στην πρώιμη νεότερη Αγγλία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Προδότες της βασίλισσας και του έθνους: καθολικισμός και λόγος περί προδοσίας στην ελισαβετιανή προπαγάνδα (1558-1585) (2013).

Εικόνα εξωφύλλου: Το ρόδο των Τυδώρ, από εικονογραφημένο γαλλικό χειρόγραφο της περιοχής του Καλαί.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!