Από τις διεθνείς σχέσεις στη διεθνή πολιτική

Μια εισαγωγή με οδηγό τους στοχασμούς των Stanley Hoffmann, Joseph Nye και Mario Telo
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 14.84
10.39
Τιμή Πρωτοπορίας
+
433877
Συγγραφέας: Ντάλης, Σωτήρης
Εκδόσεις: Παπαζήσης
Σελίδες:200
Ημερομηνία Έκδοσης:16/02/2016
ISBN:9789600230413
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Όταν ο Σαίξπηρ στον Ιούλιο Καίσαρα τόνιζε πόσο μεταβάλλε­ται το σκηνικό του κόσμου μέσα στο χρόνο, ασφαλώς δεν αναφερόταν στην εξέλιξη των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής, αλλά σε κάτι πολύ ευρύτερο. Όμως, οι σκέψεις του ποιητή αγγίζουν τον καθένα που ασχολείται με τα διεθνή δρώμενα. Οι περισσότεροι αναλυτές προσεγγίζουν τις Διεθνείς Σχέσεις ως ένα σύνολο δεσμών, σχέσεων και επαφών, που εγκαθιδρύονται μεταξύ των κρατών και αφορούν την εξωτερική πολιτική τους. Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει υπόψη της, τις διαφορετικές μορφές και διαστάσεις που μπορούν να πάρουν αυτές οι σχέσεις (συγκρούσεις και συνεργασίες σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό, πολιτιστικό επίπεδο).

Οι διεθνείς σχέσεις έχουν ως αντικείμενο την επιστημονική μελέτη των δομών και των λειτουργιών του συνόλου των υποκειμένων (κρατών, διεθνών οργανισμών, πολυεθνικών επιχειρήσεων, ΜΚΟ κτλ.) του διεθνούς συστήματος. Μελετούν τη διεθνή κοινωνία διαμέσου των πολιτικών, στρατηγικών, οικονομικών αλλά και των κοινωνικών και πολιτισμικών όψεών της. Οι Διεθνείς Σχέσεις, οι οποίες επιδιώκουν να αναλύσουν τα φαινόμενα εξουσίας μέσα στο διεθνές σύστημα, προσφεύγουν και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους όπως το διεθνές δίκαιο, η ιστορία, η οικονομική επιστήμη ή η κοινωνιολογία. Επιδέχονται δε μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αν και το επίκεντρο του ακαδημαϊκού πεδίου των Διεθνών Σχέσεων, ήταν για μια μεγάλη χρονική περίοδο η μελέτη των διακρατικών σχέσεων, με την πάροδο του χρόνου, το επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών μετατοπίστηκε σημαντικά, μέσα από τις αποκαλούμενες "μεγάλες συζητήσεις". Έτσι προέκυψαν αμέτρητες διαμάχες, στις οποίες κάθε προσπάθεια προσδιορισμού των ορίων του ερευνητικούς πεδίου συμπλέκεται με ακανθώδεις και αδιέξοδες πολλές φορές επιστημολογικές συζητήσεις.

Με την παρούσα μελέτη, ο Σωτήρης Ντάλης επιχειρεί μια εισαγωγή στις διεθνείς σχέσεις και στη διεθνή πολιτική, αξιοποιώντας τη συμβολή τριών κορυφαίων διεθνολόγων, του Ζόζεφ Νάι, του Στάνλεϊ Χόφμαν και του Μαριό Τελό.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!