Η Κωνσταντία Σωτηρίου νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2019

12/07/2019

Η Κύπρια συγγραφέας των Εκδόσεων Πατάκη Κωνσταντία Σωτηρίου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2019, ενός απ’ τα πιο διεθνή λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο. Η ανακοίνωση του βραβείου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, σε ειδική τελετή στο Σπίτι της Λογοτεχνίας (Maison de la littérature) στο Κεμπέκ του Καναδά, Πόλη της Λογοτεχνίας σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ. Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκαν οι περιφερειακές νικήτριες του βραβείου, καθώς και γνωστοί Καναδοί λογοτέχνες, όπως η ποιήτρια, συγγραφέας και κωμικός Erika Soucy και η βραβευμένη συγγραφέας Christiane Vadnais.

Το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας, το οποίο διοργανώνεται για όγδοη χρονιά, απονέμεται ετησίως στο καλύτερο σύντομο αδημοσίευτο μυθοπλαστικό έργο (2.000 – 5.000 λέξεις) από την Κοινοπολιτεία και είναι το μοναδικό διεθνές βραβείο στο οποίο οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν σε διάφορες γλώσσες — αγγλικά, ελληνικά, κινέζικα, μαλαϊκά, μπεγκάλι, πορτογαλικά, σαμόα, σουαχίλι, ταμίλ και τουρκικά. Στη φετινή τελετή βράβευσης, η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα γίνονται δεκτές και συμμετοχές στα γαλλικά. Αυτή η γλωσσική πολυμορφία αντανακλά τη δυναμική και τον πλούτο των πολλών και διαφορετικών λογοτεχνικών παραδόσεων των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας. Το συγκεκριμένο βραβείο διοργανώνεται από τους Συγγραφείς της Κοινοπολιτείας, μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Κοινοπολιτείας, η οποία έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση και επικοινωνία συγγραφέων από όλο τον κόσμο, καθώς και την προαγωγή της λογοτεχνικής δημιουργίας πέρα από σύνορα.

Η Κωνσταντία Σωτηρίου ήταν μία από τις πέντε περιφερειακές νικήτριες του βραβείου (περιφέρεια Ευρώπης και Καναδά) για το αδημοσίευτο διήγημά της «Έθιμα θανάτου», με θέμα τις Κύπριες μητέρες και συζύγους αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίες αφέθηκαν να πιστεύουν ότι οι δικοί τους αγνοούνταν, ενώ υπήρχαν σαφή στοιχεία για τον θάνατό τους. Το διήγημα, το οποίο υποβλήθηκε στα ελληνικά, μετέφρασε η Λίνα Πρωτοπαπά, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας από τη Λευκωσία, και αποτελεί μέρος της τρίτης νουβέλας της Κωνσταντίας Σωτηρίου, 'Πικρία χώρα', που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις Εκδόσεις Πατάκη και με την οποία συμπληρώνεται μια τριλογία για τις γυναίκες της Κύπρου (προηγήθηκαν τα 'Η Αϊσέ πάει διακοπές '[2015] και 'Φωνές από χώμα' [2017], και τα δύο από τις Εκδόσεις Πατάκη). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που το μεγάλο βραβείο απονέμεται σε μεταφρασμένο έργο.