Πέθανε ο εκδότης ο Βαγγέλης Λάζος, εκδότης της «Δωδώνης»

04/04/2020

Έφηγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Κ. Λάζος, εκδότης της «Δωδώνης» το Σάββατο 4 Απριλίου του 2020 σε ηλικία 81 ετών.

Γεννημένος το 1939 στη Στρατίνιστα Πωγωνίου ζούσε στην Αθήνα από το 1949. Η αγάπη του για το βιβλίο καλλιεργήθηκε από νεαρή ηλικία καθώς η πρώτη του δουλειά ήταν σε βιβλιοπωλείο. Σύντομα αποφάσισε πως αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Αφού πρώτα εργάστηκε στο βιβλιοπωλείο της «Έστίας», όπου και μυήθηκε στα μυστικά της δουλειάς, δημιούργησε, το 1962 τον δικό του εκδοτικό οίκο, την «Δωδώνη».

Ταυτόχρονα άρχισε να λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους 17, και το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Δωδώνης» το οποίο αποτέλεσε, για δεκαετίες ολόκληρο, σημείο συνάντησης φανατικών του ποιητικού βιβλίου μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

Ανάμεσα στις πρώτες εκδόσεις της «Δωδώνης» συγκαταλέγονται και τα βιβλία «Ο ξένος» του Αλμπέρ Καμύ, «Αλήθεια και Αποκάλυψη» του Μπερντιάεφ, «Εισαγωγή στη φιλοσοφία »του Καρλ Γιάσπερς κ.α. Το 1969 εγκαινιάστηκε η ιστορική σειρά «Παγκόσμιο Θέατρο» στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν πολυάριθμα θεατρικά έργα σπουδαίων συγγραφέως όπως οι Λόρκα, Πίντερ, Ιονέσκο, Μπρεχτ κ.α. Την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια θα συνδράμουν, εκείνη την εποχή γνωστοί εκπρόσωποι του χώρου των γραμμάτων μεταξύ των οποίων και οι συγγραφείς Παύλος Μάτεσις και Κωστούλα Μητροπούλου.