ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΡΘΡΑ 372-384 ΠΚ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΡΘΡΑ 385-406Α ΠΚ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΑ ΥΠΟΝΗΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ 216-223 ΠΚ
95.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
524915
Εκδόσεις: Σάκκουλας Π.Ν.
Σελίδες:904
Ημερομηνία Έκδοσης:01/12/2016
ISBN:9789604205967
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Η προκείμενη τρίτη έκδοση του Ειδικού Μέρους, που περιλαμβάνει και επανέκδοση των αναπτύξεων για τα εγκλήματα περί τα υπομνήματα (α έκδ. 2005), κατέστη επιβεβλημένη όχι μόνο διότι στο πεδίο των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας εμφιλοχώρησε μακρά σειρά νομοθετικών μεταβολών και παρεμβάσεων που επηρέασαν εκτενώς μεγάλο αριθμό διατάξεων, αλλά και επειδή η διαμόρφωση της μέχρι τούδε νομολογίας καθώς και η εμφάνιση αξιόλογων γενικών έργων και μονογραφιών καθιστούσαν επιβεβλημένη την ενημέρωση του έργου και τον συστηματικά ενταγμένο σχολιασμό τους. Πέραν τούτων, ωστόσο, οι μετασχηματισμοί στο ευρύτερο νομοθετικό περιβάλλον (Συνθήκη της Λισαβόνας, δίκαιο ανταγωνισμού κλπ.) αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν προκλήσεις που η δογματική του δικαίου των περιουσιακών εγκλημάτων αλλά και ο νομοθέτης δεν μπορούν ν αντιπαρέρχονται.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται βέβαια οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία παλαιών και «κλασικών», τρόπον τινά, διατάξεων του ΠΚ για τα εγκλήματα κατά περιουσιακών δικαίων, όπως ο ν. 3904/2010 που εισήγαγε σύστημα επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης αναλόγως του σταδίου στο οποίο λαμβάνει χώρα η ικανοποίηση του παθόντος (αρθρ. 384 και 406Α ΠΚ) και οι διατάξεις του αρθρ. 308Β ΚΠΔ για τη λεγόμενη «ποινική συνδιαλλαγή».
Το σύστημα αυτό συμπληρώνεται με τις διατάξεις του ν. 4312/2014 για την «απόδοση των κατασχεθέντων υπέρ του Δημοσίου», που επίσης επιτρέπουν εξαιρετικά ευμενή αντιμετώπιση των υπαιτίων περιουσιακών εγκλημάτων και στις οποίες αφιερώνεται ιδιαίτερο κεφάλαιο.
Η νέα αυτή νομοθεσία επηρέασε όχι μόνον τα μέχρι τούδε «επωφελούμενα» από τις διατάξεις περί εμπράκτου μετανοίας εγκλήματα, αλλά ουσιαστικά το σύνολο των περιουσιακών εγκλημάτων, αφού όλα τώρα πλέον, πλην όσων εμπεριέχουν βία, απολαύουν επιεικέστερης μεταχείρισης όταν συντρέχουν οι όροι της ικανοποίησης του παθόντος, όπως ήταν ορθό και είχε επισημανθεί στην προηγούμενη έκδοση, για την αποφυγή αξιολογικών αντινομιών και άνισης μεταχείρισης. Ειδικότερα επηρέασαν τόσο την ποινική μεταχείριση της κλοπής της υπεξαίρεσης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, όσο και όλων των εγκλημάτων κατά της περιουσίας πλην της εκβίασης. [...]

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!