Ηγεσία. Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 32.00
22.40
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €16.00
+
266355
Εκδόσεις: Κριτική
Σελίδες:400
Ημερομηνία Έκδοσης:01/03/2005
ISBN:9789602184066
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Πρόλογος: Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


Πώς οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις και τα επιτυχημένα στελέχη οδηγούν τις εξελίξεις και εξασφαλίζουν την διαρκή επιτυχία.

Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο και χρήσιμο για όλα τα στελέχη αφού συνίσταται σε ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη και ουσιαστική βελτίωση του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς τους. Αποτελεί πρόκληση και οδηγό αυτογνωσίας, δημιουργεί ισχυρή θέληση για συνεχή βελτίωση και εξαιρετικές επιδόσεις και δείχνει το δρόμο για την επίτευξή τους.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίουΚΡΙΤΙΚΗΤα τελευταία χρόνια οι Ελληνες πολιτικοί αρέσκονται να πιπιλάνε δυο καραμέλες: η πρώτη είναι το «τέλος των ιδεολογιών», η δεύτερη, ότι «ο ηγέτης πρέπει να είναι μάνατζερ». Και για τις δύο αυτές αντιλήψεις η μελέτη του καθηγητή Μάνατζμεντ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Μπουραντά αποτελεί έναν καταλυτικό αντίλογο.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, στην ελληνική πολιτική οι ιδέες και οι αξίες ίσως να είναι νεκρές, όμως στον κόσμο των επιχειρήσεων αφαλώς όχι. Αντιθέτως, σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, οι επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουν και διατηρούν σταθερά ως πυξίδα αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί «θεμελιώδη» ιδεολογία. Η θεμελιώδης αυτή ιδεολογία συνιστά το λόγο ύπαρξης της επιχείρησης και κατά συνέπεια την ταυτότητά της. Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις υπόλοιπες στρατηγικές παραμέτρους και τις εκάστοτε αποφάσεις. Ταυτόχρονα, η θεμελιώδης ιδεολογία συμβάλλει στη διαχρονική συνέχεια και τη διαρκή επιτυχία της επιχείρησης, λειτουργώντας ως ένα «συμβολικό κεφάλαιο», το οποίο μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Οσον αφορά τώρα το θέμα της ταύτισης ηγεσίας/μάνατμεντ, ο συγγραφέας τονίζει ότι οι δύο αυτοί ρόλοι είναι διακριτοί. Ο ηγέτης κινητοποιεί και κατευθύνει τους ανθρώπους ατενίζοντας το μέλλον, ενώ ο μάνατζερ διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους πόρους για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον ηγέτη από το μάνατζερ παραπέμπουν ξανά στον τομέα των ιδεών, αξιών και οραμάτων. Ο ηγέτης πρέπει να έχει ένα όραμα, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να έχει ο μάνατζερ. Αντιθέτως, τα θεμελιώδη ηγετικά χαρακτηριστικά είναι η ανάγκη για όραμα και η πίστη και δέσμευση σε αξίες. Η διάθεση για άσκηση ηγεσίας συνδέεται με ιδανικά και αξίες τις οποίες ένα άτομο πιστεύει και μέσω της ηγεσίας προσδοκά και επιδιώκει να κάνει πράξη. «Πρόκειται ουσιαστικά για μια αίσθηση αποστολής, ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, που το άτομο συλλαμβάνει και επιθυμεί ισχυρώς να φτάσει, δεσμεύεται και αγωνίζεται με πάθος για να φτάσει».

Ενα άλλο βασικό ηγετικό χαρακτηριστικό είναι η πίστη και η δέσμευση σε αξίες. Ολοι οι επιτυχημένοι ηγέτες επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται από ένα δομημένο σύστημα αξιών, που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν διλήμματα, να ξεχωρίζουν το σημαντικό από το ασήμαντο, το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό, το επείγον από το μη επείγον κ.λπ. «Οι αξίες αποτελούν ένα ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, το οποίο, από τη μια, προσδίδει στην ηγετική συμπεριφορά γνησιότητα, συνοχή και συνέπεια και στον ηγέτη αξιοπιστία και αυθεντικότητα. Από την άλλη, ο ενστερνισμός των αξιών του ηγέτη από τους συνεργάτες του αποτελεί προϋπόθεση για να τον εμπιστεύονται και να τον ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα». Παρ ότι το βιβλίο αφορά κυρίως τους ηγέτες επιχειρήσεων, οι πολιτικοί θα αντλούσαν πολλά χρήσιμα διδάγματα αν το μελετούσαν. Αλλωστε οι επιτυχημένοι πολιτικοί σήμερα είναι ακριβώς άτομα που έχουν οράματα και ιδέες. Ο Τόνι Μπλερ, ο Τζορτζ Μπους, ο Ούγκο Τσαβέζ είναι πολιτικοί με ισχυρή «θεμελιώδη» ιδεολογία -ανεξάρτητα απο το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μ αυτήν.ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 04/11/2005

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!