Το άλογο του Καλιγούλα

Σκωπτικά κείμενα
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 12.00
8.40
Τιμή Πρωτοπορίας
+
520628
Συγγραφέας: Μπόσκου, Δημήτριος
Εκδόσεις: Τύρφη
Σελίδες:134
Ημερομηνία Έκδοσης:31/12/2019
ISBN:9786188437159
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Άμεσα διαθέσιμο
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

"Το άλογο του Καλιγούλα" είναι μια συλλογή σκωπτικών κειμένων του Δημήτρη Μπόσκου. Πρόκειται για μια λοξή ματιά στον καταιγιστικό αιώνα μας! Μια ειρωνική και αδιάκριτη ματιά στα αυτονόητα από έναν διακεκριμένο θετικό επιστήμονα. Μια λογική ματιά στο παράλογο της θρησκείας, της πολιτικής, της ιδεολογίας και της καθημερινότητας.

Ο Δ. Μπόσκου δεν αποσκοπεί να μας παραπλανήσει, να μας παρηγορήσει ή να μας πει ότι όλα έχουν καλώς, κάθε άλλο. Με θάρρος, δύναμη και αποφασιστικότητα, "πλην δίχως μίσος για τους ψευδομένους", φέρνει εμπρός μας την ζοφερή πραγματικότητα ως έχει. Μας εξηγεί δε, με πολύ προσεκτικό τρόπο είναι η αλήθεια, ότι είμαστε εμείς ακριβώς οι ίδιοι ως κοινωνικό σύνολο που δημιουργούμε και αναπαράγουμε αυτή την πραγματικότητα. Ακηδία, παραίτηση, αμβλύνοια, προκαταλήψεις, έλλειψη ήθους και εντιμότητας, καλαισθησίας και παιδείας, ορθολογικής συμπεριφοράς και σκέψης, είναι λίγο πολύ τα χαρακτηριστικά του παρόντος. Και όλα αυτά τα πικρά, τα δύσκολα, τα απελπιστικά είναι καλύτερο να μην λέγονται δίχως χιούμορ, γιατί τότε ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν κανονικό εφιάλτη.
Αντί αυτού ο Δ. Μπόσκου από λεπτότητα και συμπάθεια προτιμά και ορθά να μας παρουσιάσει όλα ετούτα με σκωπτικό πνεύμα και μια έξυπνη γραφή που προκαλεί αμηχανία, ένα αδιόρατο μειδίαμα, αλλά και λυπημένο χαμόγελο, για όλα όσα άμεσα μας αφορούν. Η διαφθορά, η κακοήθεια, ο παραλογισμός, η επιπολαιότητα, ο καταναλωτισμός, η απουσία καλών τρόπων, η εξαπάτηση, το ψεύδος, δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά μια γενικευμένη ανευθυνότητα, μια απουσία ενηλικίωσης και έναν παλιμπαιδισμό, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια των ιδιοτήτων του πολίτη και από εκεί μπορούμε και πρέπει να πιάσουμε το νήμα ξανά. Η σημερινή πραγματικότητα σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο παράγει οτιδήποτε άλλο εκτός από πολίτες και αυτό ακριβώς συνοψίζει το ζήτημα.


"Ο Καλιγούλας, όπως μαθαίνουμε από την Ιστορία, έκανε ύπατο το άλογό του Incitatus και σύμφωνα με τον Ροΐδη κάποιος πάπας με το όνομα Ιούλιος ανακήρυξε τον πίθηκό του καρδινάλιο. Αυτά στην εποχή τους μπορεί να ήταν κάτι σημαντικό. Σήμερα όμως κάτι τέτοια είναι σκέτη ρουτίνα. Κάθε τόσο ένας πρωθυπουργός, εδώ ή αλλού, παίρνει μερικά υποζύγια και τα κάνει υπουργούς. Ο φιλόσοφος Αντισθένης εξάλλου συμβούλευε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Και όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική, ο Αντισθένης παρατήρησε: "Μήπως και στρατηγούς δεν αναδεικνύετε άντρες απλώς με την ψήφο σας και χωρίς να έχουν πάρει καμία απολύτως εκπαίδευση;""
(απόσπασμα από το βιβλίο)

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!