Απ την πλευρά των κοριτσιών ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕ

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 12.00
10.80
Τιμή Πρωτοπορίας
+
374148
Εκδόσεις: Βέργος
Σελίδες:184
Ημερομηνία Έκδοσης:1/10/1977
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Η παραδοσιακή διαφορά χαρακτήρων ανάμεσα στο αγόρι και το κορίτσι δεν οφείλεται σε έμφυτους παράγοντες, αλλά σε μορφωτικές εξαρτήσεις που υφίσταται το άτομο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζει η Έλενα Τζανίνι Μπελότι επικυρωμένη από την μακρόχρονη παιδαγωγική της εμπειρία με γονείς και παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Οι εξαρτήσεις προς την κατεύθυνση του ρόλουπου ανατίθεται στο ένα ή στο άλλο φύλο, αρχίζουν επιπλέον πριν από τη γέννηση, όταν προετοιμάζονται τα μωρουδιακά -ροζ ή γαλάζιο- και ακολουθούν με την εκλογή -από την πλευρά των ενηλίκων- των παιχνιδιών που τα παιδιά "μπορούν" ή "πρέπει να παίξουν, τις λειτοτργίες που "μπορούν" ή "πρέπει" να επιτελέσουν, πρώτα μέσα στην οικογένεια και μετά στην κοινωνία, για να φτάσουν στις επιλογές τις λίγο πολύ επιβεβλημένες στον τομέα των σπουδών, της εργασίας και του μέλλοντός τους.
Αλλά γιατί μόνο «απ’ την πλευρά των κοριτσιών»; Γιατί αυτή η κατάσταση είναι ολοκληρωτικά σε βάρος του γυναικείου φύλου. Η κουλτούρα μας, όπως και κάθε άλλη κουλτούρα, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει από τα άτομα και των δύο φύλων τη συμπεριφορά που ταιριάζει καλύτερα στις αξίες που ενδιαφέρεται να διατηρήσει και να μεταβιβάσει: ανάμεσά τους και ο μύθος της «φυσικής» υπεροχής του άνδρα σε αντιπαράθεση με τη «φυσική» κατωτερότητα της γυναίκας, Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «ανδρικές» και «γυναικείες» ιδιότητες, αλλά μόνο ανθρώπινες ιδιότητες. Επομένως η δουλειά που έχουμε να κάνουμε, γράφει η συγγραφέας, «δεν είναι να φτιάξουμε κορίτσια κατ’ εικόνα και ομοίωση των αγοριών, αλλά να δώσουμε σε κάθε άτομο που γεννιέται τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα, ανεξάρτητα με το φύλο που ανήκει». Από αυτό το έργο θα ευνοηθούν γυναίκες και άνδρες και η ίδια η κοινή τους ζωή.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Έλενα Τζανίνι Μπελόττι γεννήθηκε και έζησε στη Ρώμη, όπου μένει μέχρι σήμερα. Από το 1960, δηλαδή μετά την εκπαίδευσή της, διευθύνει το Centro Nascita Montessori, της Ρώμης, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ιταλία, όπου προετοιμάζονται ψυχολογικά και πρακτικά οι έγκυες γυναίκες στο καθήκον τους σαν μητέρες που σέβονται την ατομικότητα του παιδιού. Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκει στην ίδια Σχολή Παιδαγωγών Μοντεσόρι, που μετατράπηκε σε κρατική επαγγελματική σχολή το 1960. Συνεργάζεται με διάφορα εξειδικευμένα περιοδικά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η αναμονή του παιδιού
Η πρώτη παιδική ηλικία
Το παίξιμο, τα παιχνίδια και η παιδική φιλολογία
Οι σχολικοί θεσμοί: το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο
Συγγραφέας:
Μπελότι, Έλενα Τζιανίνι
Εκδότης:
Βέργος
Σελίδες:
184
ISBN:
2220001111927
Μεταφραστής:
Μοσχονά, Λήδα
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/10/1977

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!