Μοναστική Υποτύπωσις των ιερών ακολουθιών 2016

430806
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εκδόσεις: Παπαδημητρίου
Σελίδες:440
Επιμελητής:ΜΠΙΛΑΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:10/12/2015
ISBN:9789605501556


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Περιέχει τις τυπικές διατάξεις των ιερών ακολουθιών του έτους 2016 σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό.
Βασίζεται κυρίως στο Τυπικό της Λαύρας του Αγίου Σάββα, σε αρχαίες λειτουργικές διατάξεις, σε τυπικά του Αγίου Όρους (ιερών μονών Αγ. Παύλου, Ξενοφώντος, Διονυσίου, Ξηροποτάμου, κ.α.), και στην σύγχρονη μοναστηριακή πράξι.
Η Μοναστική Υποτύπωσις συντάσσεται υπό του Διονυσίου Ανατολικιώτου, δρος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τυπικολόγου – μουσικολόγου, και απευθύνεται στα σύγχρονα ιερά κοινόβια, κελλία, μοναστικές αδελφό-τητες, και ησυχαστήρια, για την αντιμετώπισι δυσκολιών του τυπικού, κα-θως όλα τα παλαιά μοναστηριακά τυπικά γράφτηκαν κατά το παλαιό ημε-ρολόγιο, ενώ μετά την διόρθωσι αυτού συχνά τυγχάνουν νέες περιπτώσεις, άγνωστες στο παρελθόν. Το έργο ενδιαφέρει επίσης και τους μελετητές του εκκλησιαστικού τυπικού γενικώτερα.
Περιλαμβάνει? 1) Χρονολόγιο διαφόρων γεγονότων και ιδρύσεως ι. μονων? 2) Βασικές προϋποθέσεις Μοναστικής Υποτυπώσεως? 3) Υποτύπωσι αγρυπνίας εν Κυριακή άνευ εορταζομένου αγίου? 4) Υποτύπωσι αγρυπνί-ας εν Κυριακή μετά εορταζομένου αγίου? 5) αναλυτικές διατάξεις για όλες τις ημέρες των μηνών 6) τα διπλά αναγνώσματα για τις λειτουργίες του έτους.
Περιγράφονται αναλυτικώς 37 αγρυπνίες, προβλέπεται η δυνατότης τελέσεως άλλων 25 τουλάχιστον, υπάρχει πλήρες τυπικό για 26 εόρτιες ακολουθίες εκτός των μηναίων.
Ιδιαιτέρως σημειώθηκαν οι αγρυπνίες και οι άλλες εόρτιες μνήμες αγίων κατά την μεγ. Σαρακοστή και το Πεντηκοστάριο.
Σημειώνονται επίσης ο μικρός εσπερινός στις αγρυπνίες, διατάξεις από την στουδιτική και την αθωνική παράδοσι, η τάξι των εορτίων κολλύβων, ποικίλα σπάνια κοινωνικά, ελλείποντες ύμνοι, λειτουργικές διευκρινίσεις, και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.
Διαχωρίζεται με σαφήνεια η μοναστηριακή από την ενοριακή τάξι, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυσι που παρατηρείται σε νεώτερα κείμενα.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!