Μια ώρα είναι μια θάλασσα

Τα ολιγόστιχα
270519
Συγγραφέας: Ντίκινσον, Έμιλυ
Εκδόσεις: Κρωπία
Σελίδες:175
Μεταφραστής:ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/07/2005
ISBN:9789608137042


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Την ποίηση της Emily Dickinson χαρακτηρίζει μια απέριττη, ελλειπτική γλώσσα μέσα από ένα συμπυκνωμένο, αποσπασματικό στίχο. Η ποιήτρια δεν χρειάζεται πολλούς στίχους, για να πει αυτό που θέλει!
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 1333 από το 1789 ποιήματά της -σύμφωνα με την δεύτερη Variorum Edition (R. Franklin, 1998)- είναι με δώδεκα το πολύ στίχους. Ακόμη και στην ακμή της πιο δημιουργικής της περιόδου (1862-1865) η ποιήτρια κατέφευγε περισσότερο σε ολιγόστιχες φόρμες: τα 546 από τα 849 ποιήματα εκείνων των ετών είναι μέχρι δώδεκα στίχους!
Από αυτά τα «ολιγόστιχα», επέλεξα 147 ποιήματα και τα συγκέντρωσα σ' αυτήν την μικρού σχήματος έκδοση. Τα πιο πολλά έχουν ήδη συμπεριληφθή στις προηγούμενες δύο «μεγάλες» εκδόσεις μου, και μόνο τα 28 εμφανίζονται για πρώτη φορά εδώ.
Ο σκοπός αυτής της έκδοσης είναι διπλός:
-πρώτα, να προσπαθήσει να ευρύνει τον κύκλο των φίλων της Ντικινσόνιας ποίησης, παρουσιάζοντας ποιητικά ερεθίσματα που ίσως ανοίξουν τον δρόμο σε όλο το έργο της Ποιήτριας, -και μετά να υπάρχει και μια δίγλωσση (με το πρωτότυπο κείμενο) έκδοση πιο χρηστική, σε σχήμα και μέγεθος, διότι, κάνοντας χρήση γι' αυτόν τον σκοπό -με την άδεια της Ποιήτριας- δύο στίχων της από το ποίημα 557Α:
Να την κουβαλάς στο Χέρι-
Η Δικιά μου -πιο βολικιά-

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!