Σβαρνούτ. Το προδομένο αντάρτικο (δεμ.)

Έκπτωση
25%
Τιμή Εκδότη: 30.57
22.93
Τιμή Πρωτοπορίας
+
264431
Συγγραφέας: Μέρτζος, Νικόλαος
Εκδόσεις: Ερωδιός
Σελίδες:474
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2005
ISBN:9789606601217
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Σβαρνούτ. Με αυτή τη ρουσική λέξη, με μια λέξη μονάχα ο Στάλιν απήγγειλε στις 10 Φεβρουρίου 1948 την αμετάκλητη εις θάνατον καταδίκη του αντάρτικου στην Ελλάδα. Σαρανταοκτώ μόλις μέρες νωρίτερα, παραμονή Χριστουγέννων 1947, είχε εξαγγελθή η εγκαθίδρυση της πρώτης "Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας" στα βουνά. Οι μαχητές του ΚΚΕ με το όπλο στο χέρι και με ακράδαντη την πίστη στην καρδιά, έβλεπαν το όνειρο να ρχεται, κραταιό, προς αυτούς. Αλλά δεν ήταν το όνειρο, ήταν το φάσγανο που πλησίαζε.

Σβαρνούτ στα ρούσικα σημαίνει "ξανατυλίξτε πίσω το χαλί". Αναδιπλώστε το αντάρτικο. Αλλά τότε ακριβώς η ηγεσία του ΚΚΕ το άπλωσε. Η ελληνική τραγωδία ξετυλιγόταν μεγαλοπρεπής μέσα στην φωτιά και στο αίμα του προδομένου λαού.

Σήμερα ξέρουμε ότι οι κορυφαίοι ηγέτες του αντάρτικου είχαν ακούσει έγκαιρα και ξεκάθαρα το σβαρνούτ, δέκα μέρες αργότερα. Γνώριζαν ότι το κίνημα ήταν καταδικασμένο σε θάνατο. Αλλά προχώρησαν -προς τον θάνατο. Και ξεκλήρισαν το αντάρτικο.[...]

Νικόλαος Ι. Μέρτζος

Κριτικές

Η πολιτική και πολεμική παλινωδία του ΚΚΕ, μέσα από δικά του ντοκουμέντα, σε όλες τις λεπτομέρειες από χρόνο σε χρόνο και από μήνα σε μήνα, την περίοδο από τα Δεκεμβριανά μέχρι και τη λήξη του Εμφυλίου το 1949, δοσμένη με αναλυτικό και ξεκάθαρο τρόπο. Αιχμηρές παρατηρήσεις υπάρχουν στο κείμενο όπως και μια προσπάθεια να ερμηνευθούν γεγονότα και καταστάσεις που δεν φωτίζονται επαρκώς από τις πηγές. Το βιβλίο ήταν και είναι ένα αντίβαρο στις αριστερές αφηγήσεις της Μεταπολίτευσης για την εποχή εκείνη και μπορεί να ιδωθεί και ως το "ευαγγέλιο" της συντηρητικής παράταξης και των νικητών του Εμφυλίου. Πραγματολογικά δεν μπορούν αν αμφισβητηθούν τα τεκμήρια που φέρνει στο φως, ιδεολογικά καθένας θα κρατήσει τις μικρές ή μεγάλες αποστάσεις του, όπως συμβαίνει με κάθε ιδεολογικόπολιτικό κείμενο. Καλό είναι να διαβαστεί, κυρίως, για την αξία των τεκμηρίων του αλλά και για την απλή ρέουσα γλώσσα του.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!