Ulysses. Οδηγός ανάγνωσης

327791
Συγγραφέας: Μαραγκόπουλος, Αρης
Εκδόσεις: Τόπος
Σελίδες:504
Ημερομηνία Έκδοσης:05/03/2010
ISBN:9789606863493


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο αναγνώστης για τον Τζέιμς Τζοις και το "Ulysses" υπάρχουν εδώ!

Το "Ulysses: Oδηγός Ανάγνωσης", έχει ήδη μια σημαντική διαδρομή στην ελληνική αναγνωστική κοινότητα, κιόλας από το 1995 (1η έκδοση Δελφίνι) μέχρι πολύ αργότερα, όταν εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοσή του (Κέδρος 2001).

Με το βιβλίο, που εξηγεί κεφάλαιο προς κεφάλαιο τον "Οδυσσέα" του Τζέιμς Τζόις, έχει ασχοληθεί όλη η έγκυρη βιβλιοκριτική με θετικότατη αντιμετώπιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη κιόλας έκδοση του βιβλίου, ο καθηγητής της αγγλικής λογοτεχνίας στο Παν/μιο του Ohio, Morris Beja, από τη θέση του Executive secretary στο International James Joyce Foundation, τόνισε μεταξύ των άλλων "...προσωπικά απόλαυσα τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσαρμόζει τη μέθοδο του πρωτοτύπου στη δική του γραφή. Αυτό πραγματικά αποτελεί εντυπωσιακό κατόρθωμα", ενώ ο έγκυρος βιβλιοκριτικός Δημ. Δασκαλόπουλος, έγραψε στα Νέα: "Υποθέτω πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν διαβάσει και έχουν κατανοήσει στο πρωτότυπο τον "Οδυσσέα" [...]. Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενναία "μεσολαβητική" προσπάθεια, η οποία εμπλουτίζει την έτσι κι αλλιώς πενιχρή και διστακτική ελληνική βιβλιογραφία για τον Τζόις και μάλιστα για ένα από τα πιο δυσπρόσιτα έργα του".

Ο αναγνώστης που θέλει να κατανοήσει αυτό το εμβληματικό βιβλίο που σφράγισε με την παρουσία του τον 20ό αιώνα, με τον "Οδηγό Ανάγνωσης" του Άρη Μαραγκόπουλου είναι σε θέση να απολαύσει τη διαδρομή από τη σύλληψη έως τη συγγραφή του, από την ανάγνωσή του κεφάλαιο προς κεφάλαιο, χαρακτήρα προς χαρακτήρα, έως την πρόσληψή του από τους έμπειρους αναγνώστες / ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Αν το "Ulysses" θεωρείται ένα από τα πιο απροσπέλαστα βιβλία στην παγκόσμια λογοτεχνία το "Ulysses: Oδηγός Ανάγνωσης" του Άρη Μαραγκόπουλου είναι ένας προσιτός χάρτης για την απολαυστική προσπέλασή του.

Κριτικές

Ο Ιρλανδός Οδυσσέας δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. «Πρόκειται για το βιβλίο, στο οποίο όλοι χρωστάμε κι από το οποίο κανένας μας δεν μπορεί να ξεφύγει» θα πει ο T.S. Eliot και θα ‘χει απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, ο Ulysses (κατά τη λατινική μετεγγραφή του ονόματος «Οδυσσεύς») είναι στριφνός όχι μόνο για τον αμύητο, αλλά και για τον μυημένο αναγνώστη. Ο Οδυσσέας του Joyce δεν είναι ένα συνηθισμένο ανάγνωσμα· είναι ένα μέτρο αποτίμησης της αναγνωστικής μας επάρκειας.

Η γλώσσα παρακολουθεί την εξέλιξη της αγγλικής μέσα στα χρόνια, χωρίς να διστάζει να μεταφέρει στον αναγνώστη όσα ακούγονται στα σκοτεινά, στα μπορντέλα και τα κατώγια. O Ulysses άλλοτε αγορεύει, αναλύει και επιχειρηματολογεί και, άλλοτε πάλι, τραυλίζει μισόλογα και βλαστήμιες. Πρωτίστως μονολογεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο Joyce δεν μιλάει για το σώμα της λογοτεχνίας, το θωπεύει· ενίοτε με το σκανδαλιστικό γάντι της ευρυμάθειας . Η λογοτεχνία είναι η Ιθάκη κι η Πηνελόπη του. Οι άλλες γνώσεις τον συναρπάζουν. Περνάει από τα μέρη τους. Γοητεύεται. Γοητεύει. Μα πάντοτε κατατείνει προς τη γλυκιά και άπιστη Molly του.

Ο αναγνώστης που θα αποπειραθεί τον διάπλου του Ulysses θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με αυτές, αλλά και με πολλές άλλες δυσκολίες. Κάποιοι ξεμπαρκάρουν στο πρώτο κεφάλαιο. Κάποιοι άλλοι επιμένουν μέχρι το τέλος. Εκείνοι ανταμείβονται πλουσιοπάροχα από το ταξίδι. Η αφήγηση του Joyce, μπορεί να φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της ανοιχτής θάλασσας, όμως δεν παύει να είναι μεθυστική.

Ο Άρης Μαραγκόπουλος, ο οποίος ξέρει καλά τις ιρλανδικές θάλασσες, εξέδωσε πριν από χρόνια έναν τόμο με Οδηγίες Προς Ναυτιλλομένους, ο οποίος βοηθά τον αναγνώστη να περάσει ανάμεσα απ’ τις Συμπληγάδες των νύξεων και των υπαινιγμών και τις Πλαγκτές των συμβολισμών και των πολυποίκιλων αναφορών, και να εμβαθύνει στο αριστουργηματικό κείμενο του Joyce, χωρίς να καταποντιστεί μέσα του.

Ο Οδηγός του Μαραγκόπουλου περιλαμβάνει:
• Εκτενή Εισαγωγή.
• Ιστορικό της εκδοτικής οδύσσειας, που πέρασε το βιβλίο του Joyce.
• Επιλεγμένα αποσπάσματα, μεταφρασμένα ειδικά για την εν λόγω έκδοση.
• Σύνοψη της πλοκής κάθε επεισοδίου.
• Ομηρικές και αρχαιοελληνικές αναφορές.
• Επεξηγήσεις των αναφορών του Joyce στη Λογοτεχνία και στο επέκεινα της Λογοτεχνίας.
• Διασαφήσεις συμβολισμών, νύξεων και δηκτικών αναφορών.
• Παρουσίαση της μυθοπλαστικής-αφηγητικής τεχνικής που χρησιμοποιεί ο Joyce σε κάθε κεφάλαιο.
• Κατατοπιστικά σχόλια.
• Χρονολόγιο.
• Βιβλιογραφία.
• Ευρετήριο.

Στο πρώτο μου μπάρκο στο έργο του Joyce το βιβλίο του Μαραγκόπουλου υπήρξε ένας πολύτιμος παραστάτης. Αυτή η παρουσίαση είναι το δικό μου ευχαριστώ.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!