Δημόσια διοίκηση

Διοικητική επιστήμη Ι: Στοιχεία διοικητικής οργάνωσης
373771
Εκδόσεις: Σάκκουλας
Σελίδες:736
Ημερομηνία Έκδοσης:30/11/2012
ISBN:9789605681036


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Η δημόσια διοίκηση ως διαδικασία και δίκτυο θεσμών και οργάνων του πολιτικοδιοικητικού μηχανισμού της Χώρας.

Η ανά χείρας έκδοση, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη, του βιβλίου αυτού σχεδιάστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς μιας κριτικής κατά το δυνατόν ανάλυσης του πεδίου της δημόσιας διοίκησης ως επιστημονικού αντικειμένου ή γνωστικού κλάδου, αλλά και ως αντίστοιχης οργάνωσης και δραστηριότητας του πολιτικοδιοικητικού συστήματος της Χώρας.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται είνα οι εφαρμοστές και λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης που υπηρετούν ασκώντας τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους στις διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου. Ίσως αφορά, εν τέλει, και τους πολιτικούς ή αιρετούς εκπροσώπους του Λαού που αναλαμβάνουν και ασκούν την πρώτιστη ευθύνη της διακυβέρνησης του Κράτους και των διοικητικών υπηρεσιών του, αλλά και το ενδιαφερόμενο κοινό της κοινωνίας των πολιτών που δέχεται τα απoτελέσματα της δράσης του.
Η συστηματική ανάλυση και μελέτη της δημόσιας διοίκησης ως διαδικασίας και δικτύου θεσμών και οργάνων του πολιτικοδιοικητικού μηχανισμού της Χώρας, αλλά και ως επιστημονικού κλάδου, είναι φυσικό να επηρεάζεται από το δημόσιο δίκαιο και την πολιτική επιστήμη, όσο και από άλλους συναφείς κλάδους των κοινωνικών επιστημών. Δεν παύει, όμως, να αναζητά και τη διαμόρφωση της δικής της (σχετικής) αυτοτέλειας και αυτονομίας.
Απώτερη επιδίωξη και προσδοκία είναι ότι με τη διεξοδική ανάλυση και μελέτη της δημόσιας διοίκησης από διάφορες οπτικές γωνίες, περιλαμβανομένης της παρούσας, παράγεται πληροφόρηση και δημιουργείται αντίστοιχη γνώση και εξοικείωση με τα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Ίσως έτσι προωθείται και η δυνατότητα κριτικού ελέγχου και μεταβολής της επί τα βελτίω. Η γνώση της διοίκησης μετατρέπεται, τελικά, σε γνώση στη διοίκηση και τούτο συνδέεται με τη λειτουργία της και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Η δημόσια διοίκηση ως κλάδος της διοικητικής επιστήμης έχει, συναφώς, περιγραφικό, ερμηνευτικό και κανονιστικό χαρακτήρα. Επιχειρεί να περιγράψει και αποτυπώσει τα αντίστοιχα φαινόμενα και τις διαδικασίες, να ερμηνεύσει την πραγματική λειτουργία τους, ιδίως όταν αυτή αποκλίνει από την τυπική πρόβλεψη, αλλά και να προωθήσει τη βελτίωσή τους, ήτοι, τη μεταβολή τους προς το καλύτερο στάδιο με την αφαίρεση των προβληματικών στοιχείων ή διαστάσεων από τη λειτουργία και την εν γένει συμπεριφορά τους. Αν τούτο ανήκει, εν τέλει, στη σφαίρα των πολιτικών αποφάσεων, η ευθύνη και η ενδεχόμενη συμβολή των αναλύσεων και των προτάσεων από τα στελέχη της Διοίκησης και τους αναλυτές ίσως δεν είναι μικρή. Για να μην λένε πως το ‘λάθος’ δεν το χωρίζει από τη ‘διοίκηση’ και την ‘υπαλληλία’ παρά μια μονάχα συλλαβή.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!