Μακρινή ακτή

318692
Συγγραφέας: Φίλιπς, Κάριλ
Εκδόσεις: Scripta
Σελίδες:316
Μεταφραστής:ΧΑΤΧΟΥΤ ΡΕΝΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:21/05/2009
ISBN:9789607909947


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Οι δύο πρωταγωνιστές του Φίλιπς είναι εντελώς διαφορετικοί. Η Ντόροθι, μια πρώην δασκάλα που βγήκε πρόωρα στη σύνταξη και προσπαθεί να ξεπεράσει τα ψυχικά τραύματα που της προκάλεσαν ο θάνατος των γονιών της και της αδελφής της, το διαζύγιό της και μία μετακόμιση, κοντεύει τα εξήντα. Ο ήσυχος και μυστηριώδης Σόλομον, Αφρικανός πρόσφυγας, είναι γύρω στα τριάντα πέντε και είναι ο καινούργιος της γείτονας. Και οι δύο είναι μοναχικοί, και οι δύο έχουν γνωρίσει την απόρριψη. Μαθαίνουμε την τελική τους τύχη αρκετά νωρίς και σταδιακά ο συγγραφέας μάς γυρίζει στο παρελθόν τους, για να πληροφορηθούμε τι ήταν αυτό που τους έφερε στο ίδιο χωριό την ίδια χρονική στιγμή.


Κριτικές:

The Sunday Times

Πρόκειται για ένα πολιτικό μυθιστόρημα, με την έννοια ότι ασχολείται με πολιτικά θέματα, από την παροχή ασύλου έως τον κατακερματισμό των τοπικών κοινοτήτων. Ο Φίλιπς όμως είναι πολύ έξυπνος και πολύ ανθρώπινος με αποτέλεσμα να μην περιορίζει το υλικό του σε ένα και μόνο «μήνυμα»… σε μια εποχή επιπόλαιων απαντήσεων, ο βαθύτερος και λεπτότερος ηθικός προβληματισμός είναι πολύτιμα αγαθά.

The Daily Mirror

Το τολμηρό αυτό μυθιστόρημα ασχολείται με θέματα που προκαλούν και προβληματισμούς που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολύ καιρό μετά το τέλος της ανάγνωσής του.

Metro (Scotland)

Ο Φίλιπς ξέρει πώς να αφηγείται μια ιστορία: διαποτισμένο με την κατανόηση με την οποία αντιμετωπίζει τη δυναμική της ιστορίας και με βαθιά συμπόνια, η /Μακρινή ακτή/ απορροφά τον αναγνώστη.

The Observer


Συναρπαστικό, γεμάτο συμπόνια, τρομερά συγκινητικό.

The Times

Ένα μυθιστόρημα που η κάθε του σελίδα είναι μια απόλαυση για τον αναγνώστη. Με μια φινέτσα και μια ψυχολογική επιδεξιότητα που θυμίζουν Καζούο Ισιγκούρο, ο Κάρυλ Φίλιπς μας παρασύρει στην οδυνηρά καταπιεσμένη ψυχή της Ντόροθι… Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από σκηνές που εναλλάσσονται ανάμεσα στις έξοχα εκφραστικές φωνές της Ντόροθι και του Σόλομον με την ίδια άνεση με την οποία γεφυρώνεται η μνήμη και το παρόν, η Αφρική και η Αγγλία, ενώ στη πλοκή βλέπουμε τον επιδέξιο έλεγχο ενός εξαίρετου μάστορα στην καλύτερη στιγμή του. Η /Μακρινή ακτή/ είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα.


The Guardian

Εξαιρετικά φιλόδοξο μυθιστόρημα.

Miami Herald


Ανατριχιαστικό, αλλά και εξαιρετικά λυπητερό, η /Μακρινή ακτή/ σηματοδοτεί νέα ύψη στα επιτεύγματα του συγγραφέα.

The Sunday Express

Απαιτείται μεγάλη επιδεξιότητα από ένα συγγραφέα για να μπορέσει να γράψει για το angst του εικοστού πρώτου αιώνα δίχως να μας δώσει ένα απαισιόδοξο βιβλίο γεμάτο δυστυχία. Ο Κάρυλ Φίλιπς στέκεται στο ύψος της περίστασης. Στη /Μακρινή ακτή/ χρησιμοποιεί μια φαινομενικά απλή ιστορία που διαδραματίζεται σ’ ένα χωριό της Αγγλίας, το βασικό σύμβολο μιας καλοκάγαθης κοινωνίας, για να εξετάσει τα προβλήματα που βρίσκονται στη βάση της δυστυχίας η οποία παρατηρείται στην κοινωνία σήμερα: την απομόνωση, την αλλαγή, την κρίση της ταυτότητας, την ανάγκη να ανήκει κάποιος κάπου… Το καλογραμμένο μυθιστόρημα του Φίλιπς για μια κοινωνία που δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση για ν’ αλλάξει σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

The Sunday Telegraph

Η ζωή, ίσως, δεν κρύβει και πολλά συναρπαστικά γεγονότα για την Ντόροθι, χάρη όμως στο κύρος του Φίλιπς ως μυθιστοριογράφου η ιστορία της ζωής της δεν μας απορροφά λιγότερο από του Σόλομον. Οι καθόλου ικανοποιητικοί ερωτικοί δεσμοί περιγράφονται με μια αυτοπεποίθηση αντάξια της Ανίτας Μπρούκνερ...

Η σπαρακτική κατάσταση καταγράφεται με υπέροχο τρόπο.

Library Journal


Ο Φίλιπς δημιούργησε ένα σπαρακτικό και σιωπηλά δυνατό πορτρέτο της σύγχρονης αλλοτρίωσης.

The Daily Mail

Ο βραβευμένος συγγραφέας Κάρυλ Φίλιπς ζωγραφίζει μια σκοτεινή και ανησυχητική εικόνα της σύγχρονης Αγγλίας και της σκληρότητας με την οποία φερόμαστε στους γείτονές μας, τους επισκέπτες μας και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ο Φίλιπς μας δίνει δυο λεπτομερή πορτρέτα της ανικανοποίητης Ντόροθι, που ζει πάντα στη σκιά των προσδοκιών των άλλων, και του Σόλομον, που έχει κάνει κάποιες ηθικές παραχωρήσεις.

Publishers Weekly

Ο Φίλιπς στήνει το μυθιστόρημά του με μεγάλη επιδεξιότητα, ζωγραφίζοντας τους χαρακτήρες του με μια πιστή ματιά που αποκαλύπτει την εσωτερική τους ομορφιά τόσο καθαρά όσο και τα ελαττώματά τους. Αληθινός μάστορας, χειρίζεται τον αφηγηματικό χρόνο (που προσπερνάει, επιταχύνει και καμιά φορά κυλάει ανάποδα) αλλά και την προοπτική για να δημιουργήσει μια ασύνδετη αίσθηση τόπου που καθρεφτίζει τη βασανισμένη, εξαρθρωμένη εσωτερική ζωή των χαρακτήρων του.

Upfront


Μεγαλοφυής γραφή… Ο Φίλιπς είναι ένας απροκάλυπτος ρεαλιστής που έχει βάλει σκοπό να μας φέρει αντιμέτωπους με την ικανότητά μας για σκληρότητα αλλά και συμπόνια.

Time Out


Ο Σαλμάν Ρουσντί λέει ότι το βασικό σύμβολο του εικοστού αιώνα είναι ο μετανάστης και η συμβολική αξία εξόριστων και μεταναστών συνεχίζει να ασκεί και στον εικοστό πρώτο αιώνα μια έλξη η οποία οφείλεται στα έργα συγγραφέων όπως η Ζέιντι Σμιθ, ο Τζέφρι Ευγενίδης και τώρα ο Κάρυλ Φίλιπς… Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Φίλιπς ύστερα από δυο βιβλία μη-μυθιστορηματικά και άξιζε τη μακριά αναμονή. Και μάλιστα αυτό είναι το πιο ολοκληρωμένο έργο του μέχρι στιγμής. Η /Μακρινή ακτή/ είναι μια απόσταξη όλων αυτών που κάνουν το έργο του Φίλιπς τόσο εντυπωσιακό:
διαυγής, φαινομενικά απλή πρόζα σε συνδυασμό με τεράστιες ιδέες και πολύπλοκα συναισθήματα… Είναι ένα από τα σπάνια μυθιστορήματα που εξετάζουν με επιτυχία σημαντικά θέματα μέσα από το πρίσμα ασήμαντων ζωών. Ο Φίλιπς χειρίζεται ένα ελλειπτικό αφήγημα και μια χρονική γραμμή που συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση με τόσο λεπτή μαστοριά που ο αναγνώστης δεν προσέχει την πολύπλοκη δομή του μυθιστορήματος. Επιπλέον, ο Φίλιπς περνάει το τεστ που τελικά χωρίζει τους άντρες από τα αγόρια – γράφοντας μια ερωτική σκηνή που είναι λεπτή και συγκινητική και δεν προκαλεί ούτε το παραμικρό ειρωνικό μειδίαμα.


Kirkus Reviews


Τέλεια καταγραφή… με τη συνηθισμένη ακρίβεια και το βάθος του Φίλιπς και με την ψυχρή, ήρεμη κατανόηση της ανοησίας των φυλετικών διακρίσεων.

San Francisco Chronicle


Η /Μακρινή ακτή/ είναι ένα σπαρακτικά μελαγχολικό, δυνατό έργο για τον εκτοπισμό, τη μοναξιά και το ρατσισμό, για την κρυφή, απεγνωσμένη ζωή χαμένων ψυχών και για τις συχνά απεγνωσμένες προσπάθειές τους να έρθουν σ’ επαφή με τον έξω κόσμο.


The Seattle Times

Η /Μακρινή ακτή/ περιγράφει συγκρουόμενες ανάγκες: τη δίψα για επαφή και
τη δύναμη όχι μόνο των στερεοτύπων αλλά και του εγωκεντρισμού μας να μας χωρίζει και να μας διχάζει. Ο Φίλιπς δεν κρίνει κανέναν. Αντίθετα, παρατηρεί αυτές τις αντικρουόμενες παρορμήσεις και κατασκευάζει μια συγκινητική ιστορία γύρω απ’ αυτές.

Publishing News

Ο Κάρυλ Φίλιπς δείχνει μια κοινωνία αποδιοργανωμένη, όπου η δομή του
παρελθόντος έχει χαθεί και το μέλλον είναι αβέβαιο. Είναι ένα
εντυπωσιακό μυθιστόρημα που συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!