Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;

Έκπτωση
40%
293692
Συγγραφέας: Λιάκος, Αντώνης
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες:306
Ημερομηνία Έκδοσης:1/12/2007


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο


Σήμερα, μετά τις συχνές διαμάχες για την ιστορία, είναι καιρός να συζητήσουμε πώς το παρελθόν γίνεται, μετασχηματίζεται, μετατρέπεται σε ιστορία. Πώς από τα άπειρα συμβάντα του παρελθόντος καταλήγουμε σε ιστορίες με νόημα; Γιατί μεταβάλλεται η ιστορία; Γιατί παθιαζόμαστε για γεγονότα μακρινά, για πράξεις ανθρώπων που ποτέ δεν γνωρίσαμε; Η μετατροπή του παρελθόντος σε ιστορία δεν γινόταν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε εποχή και δεν είναι όμοια σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Πώς μια κοινωνία χειρίζεται τις σχέσεις της με τον χρόνο και ποια θέση δίνει στην ιστορία στο πολιτισμικό της στερέωμα; Κεντρικό ερώτημα είναι: πώς ποιείται η ιστορία; Οι ιστορικοί δημιουργούν την ιστορία, δεν την αποτυπώνουν απλώς. Δεν τη δημιουργούν, όμως, αυθαίρετα, αλλά μέσα από τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το παρελθόν τους και τη σχέση τους μαζί του. Αν η ιστορία λειτουργεί ως συνείδηση των κοινωνιών, τότε φιλτράρει αφενός τις κυρίαρχες επιταγές για το τι θέλουμε να μάθουμε και τι να ξεχάσουμε και, αφετέρου, τις πιέσεις αυτού που δεν μπορούμε να λησμονήσουμε και που δεν θέλουμε να μάθουμε.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Κριτική:


Οι ορθοδοξίες απειλούν την ελευθερία μας


Ενας διάλογος της επιστήμης με την κοινωνία


«Πρέπει να πούμε ότι τόσο ο ρελατιβισμός όσο και ο δογματισμός αποκλείουν εξίσου κάθε αντιμαχία, κάθε πραγματικό διάλογο, είτε επειδή τον καθιστούν άχρηστο (ρελατιβισμός) είτε επειδή τον καθιστούν αδύνατο (δογματισμός)»

ΑΝΤΑ ΔΙΑΛΛΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 19/10/2007

Συγγραφέας:
Λιάκος, Αντώνης
Εκδότης:
Πόλις
Σελίδες:
306
ISBN:
9789604351534
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/12/2007

Εάν δεχθούμε τις βασικές θέσεις που αναπτύσσονται στο βιβλίο, οι οποίες βεβαίως έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οπωσδήποτε σηματοδοτούν για την Ελλάδα ( διότι η Ευρώπη και ο υπόλοιπος αναπτυγμένος κόσμος τις έχουν ήδη γνωρίσει προ πολλού!) μια νέα αντίληψη της ιστορίας και της ιστοριογραφίας, τότε δεν νομίζω πως θα αργήσει η εποχή που οι βιβλιοθηκονόμοι του μέλλοντος θα ταξινομούν τα ιστορικά έργα μαζί με ττις μυθιστορίες! Η μετάβαση από το ιστορικό αντικείμενο στο ιστορούν υποκείμενο θα έχει αναμφισβήτητα τις συνέπειές της και δεν πιστεύω ότι θα είναι για το καλό της ιστορίας ως επιστήμης. Παρόλα τα προηγούμενα το βιβλίο αξίζει να το διαβάσει κάποιος διότι είναι πολύ κατατοπιστικό πάνω στο θέμα του.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!