Λεωφορείο. 19 στάσεις

Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 13.30
7.98
Τιμή Πρωτοπορίας
+
476229
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες:256
Ημερομηνία Έκδοσης:27/04/2018
ISBN:9789601679549
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Άμεσα διαθέσιμο
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Παίρνω το λεωφορείο της Γραμμής «10» στη Θεσσαλονίκη, από την αφετηρία Χαριλάου ως το Τέρμα, ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, και γράφω ό,τι θυμάμαι, επινοώ και φαντάζομαι από κάθε στάση. Δεκαεννιά στάσεις. Γράφοντας καταλαβαίνω πως το μυαλό είναι ένα ανοιχτό στρατόπεδο αιχμαλώτων. Ή, ένα πριονιστήριο γεμάτο ακρωτηριασμένες, λειψές μνήμες, επινοήσεις, φαντασιώσεις κι εμπειρίες που διαρκώς αλλάζουν νόημα, χάνονται, επανέρχονται, διασταυρώνονται και πάλι διαφεύγουν.

Ξέρω, δηλαδή, ότι δεν κοπαδιάζουν οι λαγοί, αλλά εδώ συνημμένως ψάλλονται. Έπειτα, κάθε λεωφορείο που ξεκινάει από μια συγκεκριμένη αφετηρία, κάνει μιαν απαρέγκλιτη διαδρομή και πάει προς ένα σταθερό Τέρμα, ποτέ δεν κάνει όντως το ίδιο δρομολόγιο – κυρίως για τον ίδιο επιβάτη, που βλέπει έξω και εντός του με το μέτωπο κολλημένο στο τζάμι. Κάθε επιβάτης, κάθε φορά, είναι κι ένα διαφορετικό λεωφορείο.

Κριτικές

Ωραία ιδέα που υποστηρίζεται εξαιρετικά από τη φοβερή γραφίδα του Σκαμπαρδώνη. Το βιβλίο δεν είναι μόνο μια βιομυθολογία του εαυτού του όπως διατείνεται ο σ. αλλά και μια περιήγηση στην παλιά Θεσσαλονίκη και στα χρόνια του 60, 70, 80 τα οποία έζησε πολύ έντονα ο σ. στην αγαπημένη του πόλη. Ορισμένα από τα κείμενά του ξεχωρίζουν για την ποιητικότητα της γραφής ενώ άλλα αποπνέουν μια γλυκόπικρη νοσταλγία για τα περασμένα. Είναι μια καταβύθιση στης ανθρωπογεωγραφία αλλά και στην τοπογραφία μιας Θεσσαλονίκης που ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το κυριότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι η αστείρευτη παραγωγικότητα του Σκαμπαρδώνη που δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τα πολύ ωραία βιβλία του σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να υπάρχει καμιά έκπτωση στην ποιότητα της έμπνευσης και της γραφής του. Πάρα πολύ καλό και αυτό το βιβλίο του. Το ξεκοκάλισα σε δυο μέρες...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!