Ο τεκτονικός Τύπος Μελισσηνού

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 50.00
45.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
564544
Συγγραφέας: Λεφάκης, Λέανδρος
Εκδόσεις: Τετρακτυς
Σελίδες:328
Ημερομηνία Έκδοσης:01/06/2021
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Οι σελίδες του βιβλίου αυτού είναι ο καρπός μιας σημαντικής εργασίας επί της πρώιμης ιστορίας και συμβολικής του Τεκτονισμού. Η μελέτη αποτελεί αξιοσημείωτη προσφορά προς την Ελλάδα που εορτάζει 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς ανασύρει στο φως άγνωστα στοιχεία για μια εμβληματική προεπαναστατική προσωπικότητα, όπως αυτή του ελληνικής καταγωγής Πέτρου Μελισσηνού. Οφείλουμε να εξάρουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα ως την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη και καταγραφή της βιογραφίας του Μελισσηνού και του Τύπου του, γεγονός το οποίο συνεπάγεται το άνοιγμα νέων οδών έρευνας. Κατ ουσίαν, η μελέτη ομοιάζει με σπορά γνώσης η οποία θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον.
Ο Τύπος του Μελισσηνού εξελίσσεται από τους συμβολικούς βαθμούς, διά του βαθμού του Εκλεκτού (Σκοτεινή Κρύπτη), στον βαθμό του Σκώτου Διδασκάλου και Ιππότη και κορυφώνεται με τον βαθμό του Ναΐτη Ιερέα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η μυητική ανάπτυξη διατηρείται με ανάλογη ακολουθία σήμερα σε τεκτονικούς τύπους όπως ο Σουηδικός. Δεδομένου δε ότι ένα από τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Τύπου σώζεται στα αρχεία του Τάγματος Σουηδών Ελευθεροτεκτόνων στη Στοκχόλμη, μια εις βάθος σύγκριση των Σουηδικών τυπικών με αυτά του Μελισσηνού θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, αφού αμφότερα τα συστήματα φαίνεται ότι προέρχονται από τον ίδιο πυρήνα. Ενδεχομένως, υπήρξε ένας κοινός πρόγονος των δύο συστημάτων ο οποίος, σε συνδυασμό με τη συγκριτική μελέτη των τυπικών του Τάγματος του Χρυσού και του Ρόδινου Σταυρού, θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθεί.
Γενικώς, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ανατρέξει στο περιεχόμενο των τυπικών και να διαπιστώσει με ποιον τρόπο αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον Μελισσηνό, για τη δημιουργία του δικού του εσωτερικού κύκλου μυημένων. Το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από ιστορική και πολιτιστική άποψη όσο και από αμιγώς τεκτονική. Προσφέρει ένα εύληπτο μείγμα ιστορικών πληροφοριών και ένα εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια της τεκτονικής έρευνας και ανάλυσης του συγκεκριμένου Τύπου. Αποτελεί δε πλούσια πηγή γνώσης των γαλλικών, γερμανικών και ρωσικών τεκτονικών επιρροών της εποχής, των οποίων η καταγραφή είναι πολύτιμη από κάθε άποψη.
Josef Wages BF, FGCR
Συγγραφέας:
Λεφάκης, Λέανδρος
Εκδότης:
Τετρακτυς
Σελίδες:
328
ISBN:
9789609201964
Μεταφραστής:
Πολυχρόνης, Δημήτριος
Ημερομηνία Έκδοσης:
01/06/2021

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!