Παραμύθια από την Κρήτη

Έκπτωση
30%
351897
Συγγραφέας: Κυρμιζάκη, Αγλαΐα
Εκδόσεις: Νόβολι
Σελίδες:152
Επιμελητής:Ιωαννίδου, Βάντα
Ημερομηνία Έκδοσης:5/1/2012


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο


Η έκδοση είναι μια συλλογή λαϊκών παραμυθιών από την Κρήτη της Αγλαΐας Κυρμιζάκη (εκπαιδευτικός, λογοτέχνης και ζωγράφος, γεννημένη στα Χανιά της Κρήτης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, 1904-1983). Ως εκπαιδευτικός, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην αγροτική κρητική περιφέρεια, γνώρισε από κοντά τον κρητικό λαό, τα τραγούδια, τα παραμύθια και τις παραδόσεις του, και μάζεψε πολύ λαογραφικό υλικό. Η ιδέα καθώς και η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στην Βάντα Ιωαννίδου. Η έκδοση περιέχει, μεταξύ άλλων, πρωτότυπα σκίτσα της Αγλαΐας Κυρμιζάκη.


Παραθέτουμε απόσπασμα από τον Πρόλογο του βιβλίου, το οποίο αποτελεί μέρος από άρθρο της ίδιας της συγγραφέως με τίτλο "Μαζί με τους Χωρικούς μας", που πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νεοελληνικό Αρχείο, το 1935.


... Είναι μερικά απ τα παραμύθια της συλλογής μου που μου τάμαθαν μικροί μαθητές. Είναι από τις καλύτερες απολαύσεις τους, γιατί καθώς δεν κινούνται οι ήρωές τους σ ορισμένο τοπικό ή χρονικό πλαίσιο και επειδή τα χαρακτηρίζει μια χαλαρή ροή των περιστάσεων, ταιριάζουν στην ψυχή των παιδιών που σιγά σιγά τώρα ξυπνά. Απ τα παιδιά θα μάθωμε και τα άλλα τα παραμύθια, του ξεριζωμένου απ τον τόπο του Ανατολίτη. Έπειτα από χρόνια θάναι δύσκολο να ξεχωρίζωμε τα κρητικά απ τα μικρασιάτικα, γιατί το γλωσσικό στοιχείο που τώρα ακόμα δίνει τον ιδιαίτερο τόνο σε καθένα απ αυτά, θα λείψει ολότελα αφού τα δύο γλωσσικά ιδιώματα βρίσκονται σ αδιάκοπη αλληλεπίδραση. Κι είναι ένας λαογραφικός πλούτος που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους.
Συγγραφέας:
Κυρμιζάκη, Αγλαΐα
Εκδότης:
Νόβολι
Σελίδες:
152
ISBN:
9789609428316
Επιμελητής:
Ιωαννίδου, Βάντα
Εικονογράφος:
Ιωαννίδου, Λιλίκα, Posnakova, Massa
Ημερομηνία Έκδοσης:
5/1/2012

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!