Πρωτοπορία - Βιβλία , περιοδικά , κόμικς
  Ο λογαριασμός μου |  Η Βιβλιοθήκη μου  |   Το Καλάθι μου  |  Ολοκλήρωση αγοράς 
Σύνθετη αναζήτηση   Δημοφιλείς Αναζητήσεις
 
  ΑΡΧΗ  |  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  |  ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  |  ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ  |  ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ (pdf)  |  ΝΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ  |  NEWSLETTER  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20FreeDelivery20180121
 
Safe Redirect to Eurobank
 
Κατάλογος
 
 
Νέες Εκδόσεις Περισσότερα
 
Ο εκκλησιαστής
Ο εκκλησιαστής
9,80€
 
Ασφάλεια
 


Safe redirect to Eurobank
 
Αρχή » Θέματα » Κοινωνικές επιστήμες » Πολιτικές επιστήμες » Κράτος και ομάδες...
 
Κράτος και ομάδες συμφερόντων
Κράτος και ομάδες συμφερόντων
Μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας
Συγγραφείς:   Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου
 
Θέμα:  Πολιτικές επιστήμες
Εκδότης: Πόλις
Σελίδες:  136
Ημ. Έκδοσης: 08/10/2013
6,00€
Τιμή Πρωτοπορίας
Τιμή Εκδότη: 10,00€
Έκπτωση: 40%
 
Κριτικές
Γράψτε μια νέα κριτική
Διαθεσιμότητα στα
βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Θεσσαλονίκη: Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα: Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Περιγραφή:
Πώς οι ομάδες συμφερόντων στρέβλωσαν τη λειτουργία της οικονομίας και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κρίση.

"Η ελληνική κοινωνία (όπως και όλες οι άλλες) είναι πεδίο σύγκρουσης ομάδων πίεσης και συμφερόντων και καλούμαστε να την συλλαμβάνουμε με αυτούς τους όρους. Η κάθε μια από αυτές τις ομάδες έχει τις δικές της βλέψεις που σχετίζονται με τα συμφέροντα των μελών της παρά με κάποιο γενικό καλό. Όλες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατυπώνουν αιτήματα προς το κράτος και επιδιώκουν τη μεσολάβησή του είτε για να προωθήσουν τις βλέψεις τους είτε για να αποτρέψουν δυσμενείς για αυτές αποφάσεις. Ο βαθμός της επιρροής τους στο κράτος είναι άνισα κατανεμημένος και το εάν η δράση τους προάγει ή παραβλάπτει τα συμφέροντα ευρύτερων κοινωνικών συνόλων δεν είναι δεδομένο, είναι προς έρευνα. Στο σύνολό του, το μωσαϊκό των ομάδων συμφερόντων μοιάζει με ένα καλειδοσκόπιο αναδιατασσόμενων συμμαχιών και οι διαχωριστικές γραμμές των συγκρούσεων στο εσωτερικό του είναι πιο σύνθετες από ότι οι παλιοί απλουστευτικοί διαχωρισμοί αφήνουν να εννοηθεί.

Ο ρόλος ακόμη και των ισχυρότερων ομάδων συμφερόντων δεν έχει μελετηθεί με την απαιτούμενη επάρκεια και αποστασιοποίηση. Χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν αποσπασθεί από αυτές πάνω στα δημόσια οικονομικά, την ανισότητα, τη διοίκηση, το κόστος ζωής, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και, τελικά, πάνω στις ίδιες τις αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας. Ακόμη και μια απλή χαρτογράφηση των ειδικών ρυθμίσεων υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας θα άλλαζε τους όρους της πολιτικής συζήτησης στη χώρα".
Χ.Ι.
Κριτικές
Κον Κον 5 από 5 αστέρια! 26/06/2015
Σύντομο, περιεκτικό και ενδιαφέρον δοκίμιο γύρω από τη σχέση κράτους και ομάδων συμφερόντων που ασκούν πίεση προς τις κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Ο σ. αναγιγνώσκει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία ως μια κατακερματισμένη πραγματικότητα αποτελούμενη από πολλές και ποικίλες επιμέρους ομάδες ή συνομαδώσεις (συνδικαλιστικές, συντεχνιακές, πολιτιστικές, πολιτικές, ΜΚΟ, κλπ) που η κάθε μία προβάλλει και παλεύει για τα δικά της στενά συμφέροντα και μάλιστα τις περισσότερες φορές εις βάρος του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος. Αναλύει το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος και διαπιστώνει ότι όταν ήταν ισχυρό, ήταν "μικρό" σε μέγεθος με μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης στην κοινωνία, ενώ από τη στιγμή που γιγαντώθηκε και έγινε "μεγάλο" έχασε σε ισχύ και περιορίστηκαν δραματικά οι δυνατότητες παρέμβασης του στην ελληνική κοινωνία. Επίσης εξετάζει ακροθιγώς το ζήτημα των πελατειακών σχέσεων και διαπιστώνει ότι σε θέματα πατρωνίας πολλές φορές ο πάτρωνας δεν βρίσκεται από την πλευρά του κράτους. Ωστόσο ο σ., ως πραγματικός επιστήμονας, θεωρεί ότι όλες οι σκέψεις που καταθέτει στο παρόν δοκίμιο αποτελούν μάλλον εμπειρικές διαπιστώσεις οι οποίες φαίνεται να υποστηρίζονται από μια σειρά πρώτων, εύκολα προσβάσιμων, στατιστικών δεδομένων παρά μια σε βάθος μελέτη του φαινομένου του πελατειακού κράτους και του πολύπλοκου ιστού των σχέσεων που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους φορείς της πολιτικής εξουσία και των πολλών και διαφορετικών ομάδων συμφερόντων. Γι΄αυτό το λόγο προχωρά σε προτάσεις για μια περαιτέρω μελέτη του ζητήματος των ομάδων συμφερόντων και του ρόλου τους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Τέλος, διαπιστώνει ότι η προσέγγιση του θέματος θα πρέπει να γίνει δίχως εκ των προτέρων αξιολογικές ή άλλες ηθικολογικές κρίσεις σχετικά με τις προθέσεις των ομάδων πίεσης αλλά να εξεταστεί κατά πόσο αυτές είναι αποτελεσματικές στο έργο τους και πόσο αυτό συνάδει με το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.
Περισσότερα...
Οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το βιβλίο αγόρασαν επίσης
Η Νέα Παγκόσμια Αναταραχή
Η Νέα Παγκόσμια Αναταραχή
Εξουσίες εκτός ελέγχου
Εξουσίες εκτός ελέγχου
Στις ρίζες του κακού
Στις ρίζες του κακού
Μητροπολιτική αίσθηση
Μητροπολιτική αίσθηση
Βιβλία που είδατε
 

 
 
Arkas
 
Bestsellers
 
Κερασμένο!
Homo Deus
Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία
Μια ζωή χωρίς άλλοθι
Ο Στόουνερ
Μαθηματικά πεντάλεπτα
Τα μαύρα (επίτομο)
Μια ζωή στην Κίνα
Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης
Λίγες και μία νύχτες
Τα 20 πρώτα (15ημέρου)
Τα πρώτα των 12 μηνών
Τα πρώτα των 36 μηνών
Παιδικά ευπώλητα βιβλία
 
 
IQToys
 
Αποστολή σε φίλο
 
 
Αποστολή στοιχείων βιβλίου σε φίλο σας