Στρατιωτική ιστορία: Μεγάλες μάχες - ΚΑΝΝΕΣ 216 π.Χ.

Ο Αννίβας εξοντώνει τις ρωμαϊκές λεγεώνες
504660
Εκδόσεις: Γνώμων Εκδοτική
Σελίδες:84
Ημερομηνία Έκδοσης:26/06/2019
ISBN:9786185018924


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Το όνομα του Αννίβα έρχεται αμέσως στον νου των ανθρώπων όταν γίνεται λόγος για τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών, ενώ η μάχη των Καννών θεωρείται μια από τις πιο διάσημες συγκρούσεις της αρχαιότητας. Η φήμη του Καρχηδόνιου στρατηλάτη γεννήθηκε μέσα από μια σειρά εκπληκτικών πολεμικών κατορθωμάτων τα οποία επιβεβαίωσαν την οξυδέρκεια, την τακτική ευφυία και τα διοικητικά χαρίσματά του. Οι μέθοδοι με τις οποίες παραπλάνησε τους αντιπάλους του και εκμεταλλεύτηκε τα αδύναμα σημεία τους αποτέλεσαν πρότυπα προς μίμηση. Η ικανότητά του να διατηρεί προσηλωμένες σε έναν κοινό στόχο ετερόκλητες εθνοτικές ομάδες ήταν μοναδική, ελάχιστοι δε μετέπειτα ηγήτορες επέδειξαν παρόμοιες αρετές.

Ο Αννίβας έφτασε πολύ κοντά στο να αλλάξει την παγκόσμια Ιστορία, εξαλείφοντας την ισχυρή Pωμαϊκή Δημοκρατία από τον χάρτη. Αν και τελικά δεν το κατόρθωσε, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή που γνώρισε ποτέ η Ρώμη, σε σημείο ώστε η έκφραση «ο Αννίβας προ των πυλών» να μείνει για πάντα στην Ιστορία. Το γεγονός ότι ο Αννίβας δεν πέτυχε να καταστήσει την Καρχηδόνα κυρίαρχο της Μεσογείου δεν μειώνει τις διαστάσεις της επιτυχίας του. Ένα τέτοιο επίτευγμα απαιτούσε και τη συνδρομή άλλων παραγόντων, πέραν των ικανοτήτων του ιδίου. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα ήταν η διαχείριση των νικών από τον Καρχηδόνιο στρατηλάτη, αφού, ως γνωστόν, του χρεώθηκε ότι γνωρίζει να νικά, όχι όμως και να εκμεταλλεύεται τις νίκες του. Αυτό το ζήτημα και αρκετά άλλα διατηρούν την ιστορία του Αννίβα συνεχώς στο προσκήνιο.

Το νέο βιβλίο της σειράς ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη συναρπαστική ιστορία αυτής της μεγάλης μορφής της αρχαιότητας, με επίκεντρο την επική μάχη των Καννών. Ο συγγραφέας ακολουθεί τα ίχνη του Αννίβα και του πολυφυλετικού στρατεύματός του από την Ιβηρική έως τη Γαλατία και από εκεί στις απόκρημνες χιονισμένες κορυφές των Άλπεων. Αναλύει τα ευφυή στρατηγήματα τα οποία του επέτρεψαν να κατανικήσει επανειλημμένα τις ρωμαϊκές λεγεώνες, να διαφύγει από τις παγίδες και να απειλήσει την ίδια την υπόσταση της Pωμαϊκής Δημοκρατίας επί 14 συναπτά χρόνια.

Παράλληλα, στο μοναδικό αυτό βιβλίο περιγράφονται οι σχέσεις Καρχηδόνας - Ρώμης πριν και μετά τον Β’ Καρχηδονιακό Πόλεμο, μέχρι ο Αννίβας να βρει τη νέμεσή του στη Ζάμα, στο πρόσωπο του Σκιπίωνα του Αφρικανού. Παρουσιάζονται επίσης σε βάθος οι τακτικές των αντίπαλων παρατάξεων, ο οπλισμός τους, καθώς και οι πολιτικές διαστάσεις της σύγκρουσης. Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στις αρχαίες πηγές, όσο και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών, οι οποίες σχετίζονται με τους άθλους του Αννίβα και των ανδρών του.

Αιώνες μετά, οι τακτικές του Αννίβα μελετώνται, αναλύονται και διδάσκονται όχι μόνο από στρατιωτικούς, αλλά και από πολιτικούς επιστήμονες, ειδικούς στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, στρατηγιστές και ειδήμονες στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία, από τη στιγμή που ο Καρχηδόνιος στρατηλάτης αποτελεί μια από τις πιο καταλυτικές και σημαίνουσες προσωπικότητες της Αρχαιότητας αλλά και ολόκληρης της Ιστορίας.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με εκπληκτικούς έγχρωμους χάρτες των μαχών, μοναδικούς στην ελληνική βιβλιογραφία, αναπαραστάσεις πολεμιστών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!