Η νεοελληνική φαυλοκρατία

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 12.23
8.56
Τιμή Πρωτοπορίας
+
313518
Συγγραφέας: Κοροβίνης, Βαγγέλης
Εκδόσεις: Αρμός
Σελίδες:207
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2008
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Στον Κωλέττη μπορεί να πιστωθεί και μία πρώτη αποκρυστάλλωση των φαυλοκρατικών χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Καλλιέργησε όσο κανείς προηγούμενος του τα σπέρματα της συναλλαγής και της πολιτικής διαφθοράς, ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που, διαχειριζόμενος τα κοινά, απέκτησε μεγάλη περιουσία. (630.000 δραχμές της εποχής εκείνης).


Στόχος του Κωλέττη ήταν η «μακροβιότητα» των κυβερνήσεων του και όχι οι μεταρρυθμίσεις και η εθνική ανασυγκρότηση. Με τις αθρόες απολύσεις κομματικών αντιπάλων, τον διορισμό «ημετέρων», την κατοχύρωση των προνομίων των διαφόρων τοπαρχών και τις εκλογές βίας και νοθείας ήταν πράγματι ο πρώτος που διασφάλισε «μακρόβιες» κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το «ωρολόγιο» πρόγραμμά του: Μέχρι αργά το απόγευμα ασχολείτο με τη διεκπεραίωση ρουσφετιών, πρώτα στην κατοικία του και μετά στην έδρα της κυβερνήσεως. Στην διάρκεια των υπηρεσιακών συσκέψεων που επακολουθούσαν συνήθως κοιμόταν, ενώ απουσίαζε συστηματικά από τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Συγγραφέας:
Κοροβίνης, Βαγγέλης
Εκδότης:
Αρμός
Σελίδες:
207
ISBN:
9789605274818
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2008

Ένα πολύ ενδιαφέρον δοκίμιο αποτελεί το βιβλίο αυτό του γιατρού Ε. Κοροβίνη. Ο σ. μας προσφέρει μια σύντομη και συνοπτική πολιτική ιστορία της νεώτερης Ελλάδας με ιδιαίτερη στόχευση στην ανάδειξη της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Επικεντρώνει την προσοχή του κυρίως στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος σε σχέση πάντα με τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα που ταλάνισαν και ταλανίζουν την Ελλάδα από το 1821 έως σήμερα.
Η διαπίστωση του σ. για την ύπαρξη και κυριαρχία ενός φαυλοκρατικού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα πολλές φορές σε εθνικές ταπεινώσεις και καταστροφές δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Δικαιολογημένες αντιρρήσεις ωστόσο θα μπορούσαν να εκφρασθούν σχετικά με τις θέσεις του σ. για το ρόλο της ηγεσίας του ΚΚΕ την εποχή της Εθνικής Αντίστασης, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου. Δε λειτουργούν όλοι πάντα με βάση το φαυλοκρατικό γνώμονα! Υπάρχει επίσης η απειρία, η ανικανότητα, η εσφαλμένη πολιτική στόχευση που θα μπορούσαν να εξηγήσουν επαρκώς πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα.
Εξαιρετικά, τέλος, εύστοχος και προφητικός ο Θ. Ζιάκας στον επίλογο του βιβλίου όπου γίνεται λόγος για τα όρια του φαυλοκρατικού συστήματος και την επερχόμενη οικονομική κρίση.
΄΄ Η νεοελληνική φαυλοκρατία΄΄ είναι ένα βιβλίο που αξίζει πραγματικά να διαβαστεί γιατί δε σπρώχνει τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλί, δε θέλει να χαϊδέψει αυτιά , δε σκοπεύει να εφησυχάσει συνειδήσεις και επιδιώκει να συμβάλλει με τον τρόπο του στην εθνική μας αυτογνωσία.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!