Αυγοτέμπερα με υποζωγράφιση

Το χρώμα ως φως στη βυζαντινή ζωγραφική Θεωρία και πρακτική
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 40.57
28.40
Τιμή Πρωτοπορίας
+
328524
Συγγραφέας: Κόρδης, Γιώργος
Εκδόσεις: Αρμός
Σελίδες:352
Ημερομηνία Έκδοσης:30/3/2010
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Η τέμπερα του αυγού είναι τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα και υπηρέτησε με επιτυχία την προσπάθεια των καλλιτεχνών να εκφράσουν τις ζωγραφικές ανησυχίες και τα οράματά τους.
Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η πολυετή πείρα του Γ.Κόρδη, από τη χρήση της τέμπερας του αυγού, την οποία μετά από πολλές δοκιμές και εργαστηριακή έρευνα συνδυάζει με ορισμένου τύπου υποζωγράφιση. Επιχειρεί να δείξει πως η τεχνική αυτή, η οποία αποτελεί, προσωπική τεχνολογική πρόταση, μπορεί να συνδυαστεί με την παραδοσιακή - βυζαντινή τεχνοτροπία, καθιερωμένη από αιώνες στην επικράτεια του Ελληνισμού ως ο κατάλληλος τρόπος για την απόδοση των Ορθόδοξων εικόνων.

Στα πρώτα κεφάλαια του πρώτου μέρους, περιγράφεται ο εικαστικός, όχι όμως και ο "σημαντικός" ρόλος του χρώματος. Εξετάζεται η εικαστική αυτονομία του βυζαντινού ζωγραφικού συστήματος, με αντιστικτική αναφορά στο δυτικό νατουραλιστικό ζωγραφικό σύστημα και σε άλλες σύγχρονες εικαστικές προτάσεις. Επιχειρείται η θεμελίωση των πορισμάτων με ανάλυση επιλεγμένων έργων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Γίνεται αναλυτική περιγραφή της τεχνικής της αυγοτέμπερας με υποζωγράφιση και αξιολόγηση με βάση τη λειτουργικότητα της στο πλαίσιο του βυζαντινού ζωγραφικού συστήματος.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται σε εργαστηριακό επίπεδο η τεχνική της αυγοτέμπερας με υποζωγράφιση. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται τεχνικές προετοιμασίας του φορέα υποδοχής (ξύλο) τεχνικές χρυσώματος, και κυρίως πως ζωγραφίζονται τοπία, ενδύματα, αντικείμενα, πρόσωπα και συνθέσεις με την τεχνική της αυγοτέμπερας με υποζωγράφιση. Περιλαμβάνονται επίσης παραρτήματα από εικόνες από τοιχογραφικά σύνολα και φορητές εικόνες που έχουν ζωγραφιστεί με την τεχνική που παρουσιάζει το βιβλίο.
Συγγραφέας:
Κόρδης, Γιώργος
Εκδότης:
Αρμός
Σελίδες:
352
ISBN:
9789605275631
Ημερομηνία Έκδοσης:
30/3/2010

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!