Σοσιαλιστικά κράτη και ΚΚΕ στον Εμφύλιο

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 19.00
13.30
Τιμή Πρωτοπορίας
+
368659
Συγγραφέας: Κόντης, Βασίλης
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:384
Επιμελητής:Κοτσυφού, Ελένη
Ημερομηνία Έκδοσης:18/09/2012
ISBN:9789604583645
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Πρωτότυπα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και μια ψύχραιμη αποτίμησή τους από έναν συγγραφέα που έχει συστηματικά ασχοληθεί για δεκαετίες με τα θέματα του εμφυλίου. Ο ρόλος των σοσιαλιστικών κρατών καταγράφεται και αξιολογείται με νηφαλιότητα.

Όπως αναφέρει ο Β. Κόντης στην εισαγωγή του βιβλίου: "Το ΚΚΕ δεν είχε δυνατότητα να επιβάλει κάποιο συμβιβασμό το 1946 και γι’ αυτό έπρεπε σταδιακά να περάσει στον ένοπλο αγώνα. Από την αρχή ο εμφύλιος είχε περισσότερο ένα διεθνή χαρακτήρα παρά εσωτερικό. Βασίστηκε κατεξοχήν στην εξωτερική βοήθεια, πρώτα από τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία και λιγότερο από τη Βουλγαρία και, μετά την 3η Ολομέλεια, από τη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες Λαϊκές Δημοκρατίες. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συναίνεση του Στάλιν η ηγεσία του ΚΚΕ δεν θα άρχιζε τον ένοπλο αγώνα, αφού δεν ήθελε να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στα Δεκεμβριανά".

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της εποχής, το Μακεδονικό ζήτημα, οι εθνικές διεκδικήσεις και οι διεθνείς συγκυρίες, συνθέτουν την πολυπρισματική ανάλυση των γεγονότων εκείνων που ακόμα και σήμερα αποτελούν πηγή αντιπαράθεσης ως προς την ανάλυση και ερμηνεία τους.

Κριτικές

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφεί για το θέμα του εμφυλίου.
Συνοπτικό μεν αλλά απολύτως τεκμηριωμένο, δίνει την ευκαιρία να αποκρυσταλλώσει ο αναγνώστης τα ορόσημα μίας μεγάλης περιόδου, και να δει καθαρά την αλληλουχία των γεγονότων, ου μην αλλά και των σκοπιμοτήτων που οδήγησαν σε αυτά.
Εξαιρετικό.

Ο τίτλος μετά την ανάγνωση του βιβλίου μοιάζει παραπλανητικός. Ο σ. δεν εξετάζει μόνο την εμπλοκή των σοσιαλιστικών κρατών, μέσω του ΚΚΕ, με τον ελληνικό εμφύλιο αλλά όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας την περίοδο 1945-1949 π.χ. με Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, ΟΗΕ κλπ. Το τελικό συμπέρασμα- πόρισμα του σ. από την έρευνα που διεξήγαγε σε διάφορα ελληνικά και ξένα αρχεία είναι πως η έκρηξη του εμφυλίου ήταν συνειδητή απόφαση της στενής ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία εκτιμούσε ότι οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα εκείνη την εποχή αλλά και οι διεθνείς ισορροπίες ( δημιουργία ανατολικού μπλόκ, κομουνιστικά βαλκανικά κράτη και ΕΣΣΔ ) έκαναν εφικτή μια κοινωνική επανάσταση στη χώρα και μάλιστα παρά τις συμβουλές που δέχτηκε από τη Μόσχα για προσανατολισμό της πολιτικής της στον ομαλό κοινοβουλευτικό βίο. Επίσης εξετάζει σε βάθος τη βοήθεια σε πολεμικό και άλλου είδους υλικό που έλαβε ο ΔΣΕ από τις διάφορες κομουνιστικές χώρες. Το βιβλίο καταρρίπτει έτσι τη βολική, για την αριστερά, θέση που εκφράστηκε επανειλημμένως κατά το παρελθόν από αριστερούς και αριστερίζοντες συγγραφείς ότι η "λευκή τρομοκρατία" οδήγησε αναπόδραστα στην έναρξη της τελικής φάσης του εμφύλιου 46-49. Πολύ καλό και ενδιαφέρον ανάγνωσμα που καταδεικνύει ότι σε έναν πόλεμο και ιδιαίτερα εμφύλιο η ενοχή δεν βρίσκεται μόνο από την μία πλευρά!!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!