Λεξικό Ελλήνων καλλιτεχνών 4 Πατ-Ω

Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 106.00
74.20
Τιμή Πρωτοπορίας
+
72690
Εκδόσεις: Μέλισσα
Σελίδες:495
Επιμελητής:Ματθιόπουλος, Ευγένιος
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/1990
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Το Λεξικό περιλαμβάνει Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες, ομογενείς από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, αλλά και ξένους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Καλλιτέχνες που έζησαν και καταξιώθηκαν τους περασμένους αιώνες, αλλά και νέους που κινούνται μέσα στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. Παρουσιάζονται ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες, σκιτσογράφοι, καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών, των happenings, των performances, της video art, της computer art, δημιουργοί κατασκευών κ.ά.


Το Λεξικό καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 16ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Περιλαμβάνει Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες, ομογενείς από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, αλλά και ξένους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Καλλιτέχνες που έζησαν και καταξιώθηκαν τους περασμένους αιώνες, αλλά και νέους που κινούνται μέσα στα σύγχρονα ρεύματα.

Παρουσιάζονται ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες, σκιτσογράφοι, καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών, των happenings, των performances, της video art, της computer art, δημιουργοί κατασκευών κ.ά.

Το έργο εμπλουτίζεται από έγχρωμη εικονογράφηση έργων των καλλιτεχνών απ όλα τα μουσεία και τις πινακοθήκες της Ελλάδας, από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, από ιδρύματα και αίθουσες τέχνης αλλά και από τις προσωπικές συλλογές των ίδιων των καλλιτεχνών.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο, απαραίτητο για πανεπιστήμια, πνευματικά ιδρύματα, σχολεία, μουσεία, πινακοθήκες, εξαιρετικό βοήθημα για τους μελετητές, τους ιστορικούς της τέχνης, τους σπουδαστές, τους συλλέκτες αλλά και τον κάθε φιλότεχνο. Προιόν εκτεταμένης και πολύπλευρης αρχειακής έρευνας και γόνιμης συνεργασίας ειδικών επιστημόνων και ερευνητών: 80 ιστορικοί της τέχνης, ακαδημαικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, επιμελητές, τεχνοκριτικοί συνεργάστηκαν για τη σύνταξη των λημμάτων (Χ. Χρήστου, Ν. Zίας, Σ. Λυδάκης, Η. Μυκονιάτης, Α. Κωτίδης, Μ. Κωνσταντουδάκη, Ν. Λοιζίδη, Ν. Χατζηνικολάου κ.ά). Ερευνήθηκαν και αξιοποιήθηκαν οι μέχρι τώρα διάσπαρτες και δυσπρόσιτες μελέτες, μονογραφίες, τεχνοκριτικές και δημοσιεύσεις, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά ανέκδοτο και πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

Ο κάθε τόμος περιλαμβάνει βιογραφικά 1200 περίπου καλλιτεχνών, στα οποία αναφέρεται η καλλιτεχνική τους πορεία, κριτική ανάλυση του έργου τους, η παρουσία τους στον εικαστικό χώρο, με επισήμανση των σημαντικότερων ατομικών εκθέσεων και επιλογή των αξιόλογων ομαδικών συμμετοχών, καθώς και βιβλιογραφικές παραπομπές για τον κάθε καλλιτέχνη. Πλήρης, αναλυτική και τεκμηριωμένη βιβλιογραφία παρατίθεται σε κάθε τόμο.

Το Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, που καλύπτει όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την πλούσια εικονογράφηση, προσφέρει ένα πανόραμα της Ελληνικής Τέχνης των τεσσάρων τελευταίων αιώνων.

Είναι ένα έργο μοναδικό, διεθνών προδιαγραφών που με την πληρότητα, την επιστημονική τεκμηρίωση και την τυπογραφική αρτιότητα αποτελεί τομή στην ελληνική ιστοριογραφία της τέχνης και αφετηρία για περαιτέρω επιστημονική αναζήτηση και έρευνα.


Τόμος 1 (Α-Η)

488 σελίδες, 1360 καλλιτέχνες

1200 έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες

πλήρης, αναλυτική βιβλιογραφία

πανόδετη βιβλιοδεσία, έγχρωμη κουβερτούρα και έγχρωμη θήκη

30x25 εκ.


Τόμος 2 (Θ-Λ)

472 σελίδες, 1200 καλλιτέχνες

1000 έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες

πλήρης, αναλυτική βιβλιογραφία

πανόδετη βιβλιοδεσία, έγχρωμη κουβερτούρα και έγχρωμη θήκη

30x25 εκ.

Ελληνικά: 960-204-209-5


Τόμος 3 (Μ-Πας)

488 σελίδες, 1150 καλλιτέχνες

1200 έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες

πλήρης, αναλυτική βιβλιογραφία

πανόδετη βιβλιοδεσία, έγχρωμη κουβερτούρα και έγχρωμη θήκη

30x25 εκ.

Ελληνικά: 960-204-224-9
Τόμος 4 (Πατ-Ω)
Συγγραφέας:
Κομίνη-Διαλέτη, Δώρα
Εκδότης:
Μέλισσα
Σελίδες:
495
ISBN:
9789602042267
Επιμελητής:
Ματθιόπουλος, Ευγένιος
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/1990

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική