Σετ Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν / Η κατάσκοπος

528416
Συγγραφείς: Foer, Joshua , Κοέλο, Πάουλο
Σελίδες:560
Ημερομηνία Έκδοσης:05/06/2020
ISBN:9789601435633


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν

Το πώς αντιλαµβανόµαστε τον κόσµο και πώς δρούµε µέσα σε αυτόν προκύπτει ως αποτέλεσµα του πώς και τι θυµόµαστε. Είµαστε όλοι ένα κουβάρι από συνήθειες που έχουν διαµορφωθεί από τις αναµνήσεις µας. Και, στο βαθµό που ελέγχουµε τη ζωή µας, το καταφέρνουµε µέσα από µια σταδιακή βελτίωση αυτών των συνηθειών, δηλαδή των δικτύων των µνηµών µας. Κανένα αξιόλογο αστείο, καµία εφεύρεση, καµία βαθιά γνώση και κανένα έργο τέχνης δε δηµιουργήθηκε ποτέ από µια εξωτερική µνήµη. Τουλάχιστον όχι µέχρι τώρα. Η ικανότητά µας να βλέπουµε µε χιούµορ τον κόσµο, να κάνουµε συνδέσεις ανάµεσα σε έννοιες ασύνδετες προηγουµένως, να επινοούµε νέες ιδέες, να µοιραζόµαστε έναν κοινό πολιτισµό, όλες αυτές οι θεµελιωδώς ανθρώπινες πράξεις στηρίζονται στη µνήµη. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ, καθώς ο ρόλος της µνήµης στον πολιτισµό µας υποβαθµίζεται µε ταχύτατο ρυθμό, χρειάζεται να καλλιεργούµε την ικανότητά µας να θυµόµαστε.

Γιατί οι µνήµες µας είναι αυτές που µας κάνουν αυτό που είµαστε. Είναι η έδρα των αξιών µας και η πηγή του χαρακτήρα µας. Το να διαγωνιζόµαστε για να δούµε ποιος µπορεί να αποµνηµονεύσει περισσότερες σελίδες ποίησης µπορεί να φαντάζει άσχετο, αλλά στην ουσία αποτελεί σαφή δήλωση ότι παίρνουµε θέση κατά της λήθης και ότι προστατεύουµε πανάρχαιες παραδόσεις από τις οποίες τόσοι πολλοί από εµάς φαίνεται να έχουν αποξενωθεί. Η εκπαίδευση της µνήµης σχετίζεται µε την προστασία και την καλλιέργεια κάτι θεµελιωδώς και βαθιά ανθρώπινου.

Το βιβλίο εστιάζει στο χρόνο που αφιέρωσε ο συγγραφέας προσπαθώντας να εκπαιδεύσει τη µνήµη του, αλλά και να την κατανοήσει: τις εσωτερικές της διεργασίες, τα φυσικά της ελλείµµατα, το λανθάνον δυναµικό της.

Εξηγεί επίσης πώς έµαθε από πρώτο χέρι ότι η µνήµη µας µπορεί πραγµατικά να βελτιωθεί -εντός κάποιων ορίων, βέβαια- και ότι τα επιτεύγµατα των πρωταθλητών μνήμης µπορούν στ αλήθεια να πραγµατοποιηθούν από όλους µας. Αναφέρεται, τέλος, στην επιστηµονική έρευνα της υψηλής επίδοσης και στο πώς οι µελετητές των πρωταθλητών µνήµης έχουν ανακαλύψει κάποιες γενικές αρχές για την απόκτηση δεξιοτήτων -µυστικά για τη βελτίωση σχεδόν σε οποιονδήποτε τοµέα!- αναλύοντας τον τρόπο µε τον οποίο οι διανοητικοί αθλητές εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους. Οι τεχνικές αυτές αποτελούν µια εκπληκτικά πλούσια και σηµαντική κληρονοµιά. Ο ρόλος που έχουν παίξει στη διαµόρφωση του δυτικού πολιτισµού είναι ένα από τα µεγάλα ζητήµατα της ιστορίας του πνεύµατος τα οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστά έξω από τους κλειστούς ακαδηµαϊκούς κύκλους στους οποίους µελετώνται. Μνηµονικά συστήµατα όπως το "παλάτι της µνήµης" του Σιµωνίδη διαµόρφωσαν σε σηµαντικό βαθµό τον τρόπο µε τον οποίο οι άνθρωποι προσέγγιζαν τον κόσµο από την εποχή της αρχαιότητας µέχρι το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Για να κινδυνεύσουν να λησµονηθούν στη συνέχεια.

/

Η κατάσκοπος

Το μοναδικό της έγκλημα ήταν πως υπήρξε μια γυναίκα ελεύθερη.

Παρίσι, φυλακές Σαν Λαζάρ, 1917.

Η τελευταία επιθυμία μιας γυναίκας είναι να μάθει η κόρη της την αλήθεια. Να μην πιστέψει η κόρη της κανέναν άλλο εκτός από τη μητέρα της.

Πιάνει, λοιπόν, χαρτί και μολύβι για να της μιλήσει για την περιπετειώδη, θυελλώδη ζωή της.

Η γυναίκα είναι η Μάτα Χάρι, η πιο γοητευτική, επιθυμητή γυναίκα της εποχής της: σκανδαλιστική χορεύτρια, που καταφέρνει πάντα να σαγηνεύσει τους πιο πλούσιους και ισχυρούς άντρες, να γίνει σύντροφος, ερωμένη και έμπιστή τους, προκαλώντας τη ζήλια και τον φθόνο των γυναικών της παρισινής αριστοκρατίας.

Είναι μια γυναίκα με πολλά ονόματα.

Το παρελθόν της σκοτεινό, το παρόν της πάντοτε επικίνδυνο. Αφιέρωσε τη ζωή της στην ελευθερία και ήρθε αντιμέτωπη με τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Και τώρα αντιμετωπίζει την ατιμωτική κατηγορία της κατασκοπείας. Η μοναδική της ενοχή όμως είναι πως διεκδίκησε την ελευθερία της.

«Είμαι μια γυναίκα που γεννήθηκε σε λάθος εποχή και τίποτα δεν μπορεί να το διορθώσει αυτό. Δεν ξέρω αν το μέλλον θα με θυμάται, μα αν συμβεί κάτι τέτοιο, δε θα ήθελα ποτέ να με θεωρούν θύμα, αλλά κάποια που πορεύτηκε με θάρρος και πλήρωσε άφοβα το τίμημα γι’ αυτό».

Ο Πάουλο Κοέλο επιστρέφει με το συναρπαστικό πορτρέτο της Μάτα Χάρι, ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα ενηλικίωσης, αποτέλεσμα έρευνας που βασίστηκε σε αδημοσίευτα έγγραφα, το οποίο, καθώς προχωρά η αφήγηση, δίνει ένα μήνυμα εκπληκτικά σύγχρονο για τις γυναίκες και τους άντρες τού σήμερα.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!