Δημιουργίες μιας ζωής Νο2

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 25.00
17.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
447457
Εκδόσεις: Ωρίωνας
Σελίδες:160
Ημερομηνία Έκδοσης:25/10/2016
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Το μπατίκ είναι μια τεχνική ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα που προέρχεται από το νησί Giava και είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ανατολή.
Το μπατίκ έχει ιστορικές αναφορές ήδη από τις πρώτες δεκαετίες μετά Χριστόν, με ινδονησιακά ή μαλαισιανά έργα. Ο ίδιος ο όρος "μπατίκ" σημαίνει, σε μια από τις μαλαισιανές γλώσσες, "Ζωγραφική με κερί". Το μπατίκ είναι στην πραγματικότητα μια τεχνική διακόσμησης σε ύφασμα που χρησιμοποιεί ένα σύστημα σε αρνητικό.
Σύμφωνα με αυτή την τεχνική το σχέδιο σκιαγραφείται με μολύβι, που επιτρέπει την εξάπλωση του χρώματος, ενώ το κερί απλώνεται σε ορισμένες μόνο περιοχές στις οποίες δεν διεισδύει το χρώμα. Έτσι, μέσα από τον συνδυασμό χρωματισμένων και κερωμένων σημείων, επιτυγχάνονται εκπληκτικά αποτελέσματα.
Το σύνολο των τμημάτων που έχουν επεξεργαστεί με χρώματα, και των μερών που προστατεύονται από το κερί, θα γίνουν η αφετηρία για εκφραστικά αποτελέσματα που τοποθετούν το μπατίκ μεταξύ των πιο σπουδαίων και δραστικών της καλλιτεχνικής επεξεργασίας του υφάσματος.
Η ζωγραφική στο μεταξύ πρέπει να ταξινομηθεί μεταξύ των νεώτερων παραστατικών τεχνών, εκείνη που επιτυγχάνει να εκφράσει ένα απέραντο φάσμα μορφών και χρωμάτων, των οποίων ο μετασχηματισμός σε αντικείμενα κοινής χρήσης δεν χάνει την ποιητική ένταση, επινοημένη και δημιουργημένη από τον καλλιτέχνη.
Τα υφάσματα που κυρίως χρησιμοποιούνται για τέτοιες καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι το μετάξι, καθώς είναι ο καλύτερος τύπος υφάσματος και έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα χρώματος. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλα υφάσματα, όπως η λίκρα, το λινό, το βαμβακερό κ.ά.
Το batik σε μετάξι ή βαμβάκι παρ όλο που είναι δύσκολο στην εκτέλεση και βλαβερό στην υγεία, με αποζημειώνει βλέποντας ότι έχω ξεφύγει από γνωστές, κλασικές μεθόδους ζωγραφικής.
Αυτή η τεχνική είναι αυτή καθ αυτή ιδιόρρυθμη, ενδιαφέρουσα και μια πραγματική πρόκληση για έναν καλλιτέχνη. Εμένα με κάνει να νιώθω ότι με τη δουλειά μου αυτή, βάζω και εγώ ένα λιθαράκι στο καλλιτεχνικό οικοδόμημα. Βλέπω δε, με χαρά, ότι τα έργα μου αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της ψυχής και αυτό είναι η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση.
Συγγραφέας:
Κατσούλα - Κορωναίου, Ελένη
Εκδότης:
Ωρίωνας
Σελίδες:
160
ISBN:
9789609595643
Ημερομηνία Έκδοσης:
25/10/2016

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!