Εφαρμοσμένη Βιοχημεία

Θεωρία - Ασκήσεις
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 42.40
38.16
Τιμή Πρωτοπορίας
+
506516
Εκδόσεις: Οδυσσέας
Σελίδες:282
Ημερομηνία Έκδοσης:22/7/2019
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Οι Βιοεπιστήμες ομοιάζουν με το αντικειμενό τους: Εξελίσσονται. Οι διαχωριστικές γραμμές, που αποξένωναν για αιώνες τους κλάδους των φυσικών και βιολογικών επιστημών, έχουν σχεδόν καταργηθεί. Η επιδίωξη όμως παραμένει η ίδια και δεν είναι άλλη από την ορθολογική κατανόηση των βιολογικών συστημάτων και τη σχέση τους με το περιβάλλον. Η βασανιστική και μακρά πορεία της επιστημονικής έρευνας αιώνων, επιβεβαίωσε, ότι η γέννηση και συσσώρευση νέων πληροφοριών αυξάνεται, στην εποχή που ζούμε, με ρυθμό εκθετικό. Σε όλη αυτή τη επίπονη διαδικασία συνέβαλαν καθοριστικά η αλματώδης ανάπτυξη των φυσικών επιστημών, αλλά και της πληροφορικής. Mε τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, μοριακά αυτόματα συστήματα θα «εισέρχονται» στην κυκλοφορία του αίματος να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν στη συνέχεια καρκινικά κύτταρα. Από την άλλη, η πλήρης διαλεύκανση των πολυμορφισμών των ενζύμων και του DNA, θα οδηγήσει σε ορατό χρονικό ορίζοντα στην ουσιαστική εξατομίκευση των φαρμακευτικών δόσεων, με συνέπεια τη μείωση των παρενεργειών.

Τέλος, με την εκπληκτική ανάπτυξη της Μοριακής Βιολογίας, οι εφαρμογές των αρχών της κλωνοποίησης, με την ελεγχόμενη ανάπτυξη ιστών ή οργάνων από βλαστοκύτταρα, θα λύσουν πολύ σύντομα, το ιδιαίτερα οξυμμένο στις μέρες μας πρόβλημα της εξεύρεσης συμβατών μοσχευμάτων. Είναι βέβαιο, ότι ανάλογες συγκλονιστικές ανακαλύψεις, που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη αλλά και αναθεώρηση, θα συμβάλουν, αν χρησιμοποιηθούν επωφελώς, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική επίλυση ανίατων ή θανατηφόρων νόσων, στο άμεσο μέλλον.

Στο τρίγωνο της γνώσης (έρευνα-καινοτομία-εκπαίδευση) η Βιοχημεία και οι συγγενείς επιστήμες Κλινική Χημεία, Γενετική, Μοριακή Βιολογία, Φυσιολογία, Φαρμακολογία, έχουν πράγματι να προσφέρουν ακόμη περισσότερα. Το παρόν πόνημα, που συνιστά την κωδικοποίηση εξαμηνιαίων παραδόσεων Βιοχημείας «από αμφιθεάτρου», αλλά και επιλεγμένων εργαστηριακών λογιστικών ασκήσεων, δεν φιλοδοξεί να καλύψει το συνεχώς διευρυνόμενο αντικείμενο της Βιοχημείας και των εφαρμογών της στην εργαστηριακή ιατρική διαγνωστική. Ο σκοπός του είναι να δώσει στον φοιτητή συνοπτικά και στοχευμένα κάποια θέματα αιχμής, με οδηγό τη στρατηγική της σύγχρονης διεθνώς εκπαιδευτικής τάσης στον τομέα των βιοεπιστημών. Προσέγγιση, που συνοψίζεται στον όρο μεταφραστική εκπαίδευση (translational education), και σχετίζεται με την άμεση σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, και ειδικότερα για την περίπτωση μας της κλινικής πράξης με το κλινικοβιοχημικό εργαστήριο. Έτσι η διάταξη της ύλης περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: • Στατική Βιοχημεία, που εκτός μιας εισαγωγής με θεμελιώδεις γνώσεις και ορισμούς από τη βασική χημεία και βιολογία, εστιάζεται στη Βιοχημεία του ύδατος και του χημικού υποστρώματος της ζωής (αμινοξέα, πρωτεΐνες, ένζυμα, σάκχαρα, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα, βιταμίνες, ορμόνες), με όρους κλασικής χημείας. • Δυναμική Βιοχημεία, που αναδεικνύει πολύ συνοπτικά, τις βασικές μεταβολικές πορείες και τον ρόλο του χημικού υποστρώματος στις λειτουργίες του οργανισμού, με όρους κλινικής χημείας. • Πρακτική Βιοχημεία, που περιλαμβάνει, εργαστηριακές μεθόδους, υπολογιστικές ασκήσεις, περιγραφή σύγχρονων τεχνικών ενόργανης ανάλυσης και πρωτόκολλα εργαστηριακών ασκήσεων.

Για περισσότερη εμβάθυνση στα θέματα που θίγονται, είναι αυτονόητη η προτροπή και ευχή του γράφοντος, προς τον αναγνώστη, για περαιτέρω αναζήτηση και διαδραστική προσέγγιση της πλούσιας έντυπης και ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας. Στο σημείο αυτό, οφείλω πολλές ευχαριστίες στη Οι Βιοεπιστήμες ομοιάζουν με το αντικειμενό τους: Εξελίσσονται. Οι διαχωριστικές γραμμές, που αποξένωναν για αιώνες τους κλάδους των φυσικών και βιολογικών επιστημών, έχουν σχεδόν καταργηθεί. Η επιδίωξη όμως παραμένει η ίδια και δεν είναι άλλη από την ορθολογική κατανόηση των βιολογικών συστημάτων και τη σχέση τους με το περιβάλλον. Η βασανιστική και μακρά πορεία της επιστημονικής έρευνας αιώνων, επιβεβαίωσε, ότι η γέννηση και συσσώρευση νέων πληροφοριών αυξάνεται, στην εποχή που ζούμε, με ρυθμό εκθετικό. Σε όλη αυτή τη επίπονη διαδικασία συνέβαλαν καθοριστικά η αλματώδης ανάπτυξη των φυσικών επιστημών, αλλά και της πληροφορικής. Mε τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, μοριακά αυτόματα συστήματα θα «εισέρχονται» στην κυκλοφορία του αίματος να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν στη συνέχεια καρκινικά κύτταρα. Από την άλλη, η πλήρης διαλεύκανση των πολυμορφισμών των ενζύμων και του DNA, θα οδηγήσει σε ορατό χρονικό ορίζοντα στην ουσιαστική εξατομίκευση των φαρμακευτικών δόσεων, με συνέπεια τη μείωση των παρενεργειών.

Τέλος, με την εκπληκτική ανάπτυξη της Μοριακής Βιολογίας, οι εφαρμογές των αρχών της κλωνοποίησης, με την ελεγχόμενη ανάπτυξη ιστών ή οργάνων από βλαστοκύτταρα, θα λύσουν πολύ σύντομα, το ιδιαίτερα οξυμμένο στις μέρες μας πρόβλημα της εξεύρεσης συμβατών μοσχευμάτων. Είναι βέβαιο, ότι ανάλογες συγκλονιστικές ανακαλύψεις, που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη αλλά και αναθεώρηση, θα συμβάλουν, αν χρησιμοποιηθούν επωφελώς, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική επίλυση ανίατων ή θανατηφόρων νόσων, στο άμεσο μέλλον. Στο τρίγωνο της γνώσης (έρευνα-καινοτομία-εκπαίδευση) η Βιοχημεία και οι συγγενείς επιστήμες Κλινική Χημεία, Γενετική, Μοριακή Βιολογία, Φυσιολογία, Φαρμακολογία, έχουν πράγματι να προσφέρουν ακόμη περισσότερα.

Το παρόν πόνημα, που συνιστά την κωδικοποίηση εξαμηνιαίων παραδόσεων Βιοχημείας «από αμφιθεάτρου», αλλά και επιλεγμένων εργαστηριακώνλογιστικών ασκήσεων, δεν φιλοδοξεί να καλύψει το συνεχώς διευρυνόμενο αντικείμενο της Βιοχημείας και των εφαρμογών της στην εργαστηριακή ιατρική διαγνωστική.

Ο σκοπός του είναι να δώσει στον φοιτητή συνοπτικά και στοχευμένα κάποια θέματα αιχμής, με οδηγό τη στρατηγική της σύγχρονης διεθνώς εκπαιδευτικής τάσης στον τομέα των βιοεπιστημών. Προσέγγιση, που συνοψίζεται στον όρο μεταφραστική εκπαίδευση (translational education), και σχετίζεται με την άμεση σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, και ειδικότερα για την περίπτωση μας της κλινικής πράξης με το κλινικοβιοχημικό εργαστήριο.

Έτσι η διάταξη της ύλης περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: • Στατική Βιοχημεία, που εκτός μιας εισαγωγής με θεμελιώδεις γνώσεις και ορισμούς από τη βασική χημεία και βιολογία, εστιάζεται στη Βιοχημεία του ύδατος και του χημικού υποστρώματος της ζωής (αμινοξέα, πρωτεΐνες, ένζυμα, σάκχαρα, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα, βιταμίνες, ορμόνες), με όρους κλασικής χημείας. • Δυναμική Βιοχημεία, που αναδεικνύει πολύ συνοπτικά, τις βασικές μεταβολικές πορείες και τον ρόλο του χημικού υποστρώματος στις λειτουργίες του οργανισμού, με όρους κλινικής χημείας. • Πρακτική Βιοχημεία, που περιλαμβάνει, εργαστηριακές μεθόδους, υπολογιστικές ασκήσεις, περιγραφή σύγχρονων τεχνικών ενόργανης ανάλυσης και πρωτόκολλα εργαστηριακών ασκήσεων. Για περισσότερη εμβάθυνση στα θέματα που θίγονται, είναι αυτονόητη η προτροπή και ευχή του γράφοντος, προς τον αναγνώστη, για περαιτέρω αναζήτηση και διαδραστική προσέγγιση της πλούσιας έντυπης και ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας.

Στο σημείο αυτό, οφείλω πολλές ευχαριστίες στη συνάδελφο και ομότιμη καθηγήτρια Αθηνά Φύτου-Παλληκάρη, για την καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Είναι ευνόητο, ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες οι όποιες παρατηρήσεις και υποδείξεις.
Γ.Α. Καρίκας

Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Μάιος 2019
Συγγραφέας:
Καρίκας, Γεώργιος-Αλβέρτος
Εκδότης:
Οδυσσέας
Σελίδες:
282
ISBN:
9789602106112
Ημερομηνία Έκδοσης:
22/7/2019

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!