Συνωστισμένες στο Ζάλογγο

Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η αποδόμηση της ιστορίας
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 15.98
11.19
Τιμή Πρωτοπορίας
+
350742
Σελίδες:198
Ημερομηνία Έκδοσης:12/12/2011
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Στον βαθμό που αναπτύσσεται και εδραιώνεται η "αποδομητική" ιστορική σχολή, θα πρέπει να αναμετρηθεί και με το αγωνιστικό/ανταγωνιστικό στοιχείο των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Θα πρέπει να "απομυθοποιηθεί" το κρυφό σχολειό, η 25η Μαρτίου, η Τριπολιτσά, τα Ορλωφικά, η ίδια η "κλεφτουριά"...

... να αποσιωπηθούν ή να υποβαθμιστούν τα επαναστατικά γεγονότα τα οποία προηγούνται της Επανάστασης. Διότι αυτά ακριβώς καταδεικνύουν πως η αφετηρία της δεν ήταν αποκλειστικώς οι λόγιοι και η "γαλλική Επανάσταση". Μια άλλη αποφασιστική συνιστώσα υπήρξαν οι ένοπλες συσσωματώσεις των Ελλήνων, από τον Κροκόνδειλο Κλαδά, τον 15ο αι., έως τους Σουλιώτες, τους Μανιάτες, την κλεφτουριά. Κατ’ εξοχήν, δε οι Σουλιώτες καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο, εξ αιτίας του μακρόχρονου αγώνα τους, επί δύο αιώνες, ενάντια στους Τούρκους και της συμμετοχής τους στην Επανάσταση.

Η αποδομητική σχολή επιχειρεί, λοιπόν, να καταδείξει, αν χρειαστεί, και δια του βιασμού των ιστορικών στοιχείων, πως οι Σουλιώτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες φάρες, αλβανικής καταγωγής και γλώσσας, οι οποίες δεν διέθεταν κάποια εθνική ή έστω πρωτοεθνική συνείδηση. Αν το επιτύχει, τότε θα έχει προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στο βασικό ιδεολογικό της πρόταγμα: η εθνική συνείδηση είναι απούσα από τους Έλληνες πριν από την Επανάσταση, ενώ το ελληνικό έθνος διαμορφώνεται, κυρίως, μέσω του κράτους. Οι Σουλιώτες "δεν είναι" Έλληνες, αλλά "εξελληνίζονται" επιγενέστερα!

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να "απομυθοποιηθούν" και να διαστρεβλωθούν γεγονότα-σταθμοί στην ιστορία των Σουλιωτών, αλλά και στη νεώτερη ιστορική συνείδηση των Ελλήνων: Η αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ στο Κούγκι δεν έγινε ποτέ. είναι αμφίβολο εάν ανατινάχτηκε η Δέσπω στου "Δημουλά τον Πύργο". Προπαντός, ο χορός του Ζαλόγγου, όχι μόνο αποτελεί "εθνικιστικό μύθο", αλλά είναι πιθανό οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγμένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεμιστές! Συνωστισμένοι στη Σμύρνη, συνωστισμένες στο Ζάλογγο!
Συγγραφέας:
Καραμπελιάς, Γιώργος
Εκδότης:
Εναλλακτικές Εκδόσεις
Σελίδες:
198
ISBN:
9789604271283
Ημερομηνία Έκδοσης:
12/12/2011

Ακόμα ένα καλό βιβλίο από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις με συγγραφέα τον κύριο Καραμπελιά που δεν αφήνει αναπάντητες τις "ιστορικές" αφηγήσεις των αναθεωρητών.
Μπορεί να διαβαστεί ως απάντηση στους αναθεωρητές αλλά και ως μια μικρή ιστορία του Σουλίου.
Μια πολύ καλή πρόταση για τους φίλους της Ελληνικής ιστορίας

Το βιβλίο του κ. Καραμπελιά γράφτηκε ως απάντηση στο βιβλίο της κας Ψιμούλη, όπου ο συγγραφέας λέει πως η κα Ψ. "δεν διστάζει, ακόμα και μπροστά στην παραχάραξη και τη στρέβλωση των ιστορικών δεδομένων", προκειμένου να μας πείσει για τα όσα αυτή πιστεύει... Ευτυχώς που υπάρχουν και συγγραφείς που δεν σκέφτονται πώς να προκαλέσουν...

Άλλο ένα ενδιαφέρον ιστορικό κείμενο από το Γ. Καραμπελιά που βάλλει κατά ριπάς εναντίον της εθνοαποδομητικής «ιστορικής» σχολής.
Αυτή τη φορά εκείνο που αμφισβητείται (από διάφορες «μελέτες») είναι η ιστορία του Σουλίου, ως εστίας συνεχούς αντίστασης απέναντι στους Οθωμανούς, και ιδιαίτερα κάποια ηρωικά ορόσημα ( Κούγκι, Ζάλογγος, πύργος του Δημουλά κλπ) που οι εθνοαποδομητές «ιστορικοί» αποφάσισαν να αποκαθάρουν από πάσης φύσεως εθνοκεντρικές μυθοπλασίες. Στην προσπάθειά τους αυτή ακολουθούν τη γνωστή και από παλαιότερα πονήματά τους μεθοδολογία – συνταγή της αποσιώπησης συγκεκριμένων ιστορικών πηγών, της παρανάγνωσης κάποιων άλλων και της διαστροφής ορισμένων τρίτων. Όλα αυτά κατόπιν συνοδεύονται από ευφάνταστα λογικοφανή ερμηνευτικά σενάρια, τέτοια, που να δικαιώνουν την a priori ιδεολογική θέση τους περί μη ύπαρξης προεπαναστατικής εθνικής ταυτότητας και συνείδησης. Στην πορεία αυτή παράγονται πλήθος «ιστορικές» μελέτες και εργασίες ( που δε δικαιώνουν τίποτα άλλο πέρα από το publish or perish!! που κυνικότατα έχει ομολογήσει ο σύγχρονος Πάπας της εθνοαποδόμησης Α. Λιάκος – καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - σε προγενέστερο βιβλίο του για το πώς γράφεται η ιστορία) που παρουσιάζονται βαρύγδουπα ως αναθεωρητικές και ως νέες ματιές στα πράγματα, αλλά που δεν είναι παρά κατά παραγγελία συγγραφές οι οποίες δικαιώνουν ιδεοληπτικές προθεωρήσεις.
Επιπλέον, φαίνεται πως η ιστοριογραφία, με την μεταστροφή του κέντρου βάρους από το ιστορικό αντικείμενο στο ιστορούν υποκείμενο και την επικράτηση της τάσης να μην ερωτώνται οι πηγές αλλά να τις αφουγκραζόμαστε ό,τι και αν λένε, έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί σε ένα φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας και σχετικοκρατίας ώστε να τίθεται σε αμφιβολία η υπόστασή της ως επιστήμης. Πολύ φοβάμαι ότι ο βιβλιοθηκονόμος του μέλλοντος έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα κατατάσσει πλέον τις ιστορικές μελέτες στον τομέα των μυθιστορημάτων!
Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση και διαστρέβλωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες της εθνικής ιστορίας είναι ακριβώς εκείνα τα αίτια που έχουν κάνει το Γ. Καραμπελιά να εκδώσει μια σειρά αξιόλογων μελετών που με πειστικό τρόπο απαντούν στην κατεδαφιστική μανία ενός πλήθους νέων υβριδικών κοινωνικών «επιστημόνων» οι οποίοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στου κασίδη το κεφάλι, δηλαδή στη δύσμοιρη ελληνική ιστορία. Το παρόν βιβλίο ανήκει στη σειρά αυτών των μελετών.
Εύγε, λοιπόν, στο Γ. Καραμπελιά για το σθένος, την υπομονή και τον κόπο που καταβάλλει ώστε να απαντά σε αυτού του είδους τα εθνοαποδομητικά «επιστημονικά» πονήματα. Εύγε του, γιατί για άλλη μια φορά δείχνει τέτοια ευαισθησία σε ζητήματα που κατά τη γνώμη μου είναι υψίστης σημασίας και ας φαίνονται μόνο ως θέματα του μακρινού παρελθόντος. Πολύ καλό το βιβλίο του και μακάρι να βρει και άλλους μιμητές…
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!