Ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα

Ο "εκσυγχρονισμός της παράδοσης", Από το 1-1-4 στους Αγανακτισμένους
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 11.72
8.20
Τιμή Πρωτοπορίας
+
411344
Σελίδες:140
Ημερομηνία Έκδοσης:22/12/2014
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Ζούμε –μέσα στην αγωνία–, το τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής, που ενώ άρχισε με αισιοδοξία και δημιουργικότητα στη δεκαετία του 1960, ως απόπειρα «εκσυγχρονισμού της παράδοσης», κατέληξε σε μια γενικευμένη κατάθλιψη, αδιέξοδο και κρίση του «παρασιτικού εκσυγχρονισμού», πενήντα χρόνια αργότερα? και το χειρότερο είναι πως αυτή η κρίση κινδυνεύει να συμπαρασύρει στο βάραθρο της αποτυχίας τον ελληνισμό στο σύνολό του.
Μέσα από δύο κείμενά μου, γραμμένα το 2013 και το 2014, προσπαθώ να ανιχνεύσω τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου και να σκιαγραφήσω τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις μιας νέας πορείας που θα μας δώσει –ίσως– τη δυνατότητα να υπερβούμε θετικά την κρίση μας, διαμορφώνοντας ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα.
Κάτω από νέες συνθήκες, το ίδιο αίτημα, του «εκσυγχρονισμού της παράδοσης», αναδεικνύεται και πάλι. Και το μόνο που μπορούμε να ευχόμαστε είναι πως η τελεσίδικη παρακμή της Δύσης, την οποία βιώνουμε, να επιτρέψει σήμερα στο αίτημα αυτό να αποκτήσει βαθύτερο και ριζικότερο χαρακτήρα. Έχοντας την εμπειρία των πενήντα χρόνων της έξαρσης και της παρακμής, είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε ένα δυσκολότερο αλλά και υψηλότερο άλμα.
Συγγραφέας:
Καραμπελιάς, Γιώργος
Εκδότης:
Εναλλακτικές Εκδόσεις
Σελίδες:
140
ISBN:
9789604271610
Ημερομηνία Έκδοσης:
22/12/2014

Σύντομο και περιεκτικό. Περιλαμβάνει δύο πρόσφατα κείμενα του Γ. Καραμπελιά ( το πρώτο είναι μια μακρά συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε γνωστό πολιτικό περιοδικό και το άλλο μια αποτίμηση της 50χρονης δράσης του) στα οποία προσπαθεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και το τι ¨μέλλει γενέσθαι¨ από εδώ και πέρα με βασικό στόχο την εθνική και συλλογική επιβίωση του ελληνισμού. Κατά τη γνώμη του, ποτέ άλλοτε οι Έλληνες δεν βρέθηκαν τόσο πολλαπλά αποδυναμωμένοι ( βλ. δημογραφική απίσχνανση, γεωπολιτικές πιέσεις, οικονομική κρίση, εθνο-αποδομισμός, αθρόα λαθρομετανάστευση, νεο- οθωμανισμός, πολιτισμικός μιθριδατισμός κλπ) ώστε να προβάλλει ορατός ο κίνδυνος στο τέλος του 21ου αιώνα να έχουν εξαφανισθεί τόσο αυτοί όσο και η χώρα. Γι΄αυτό το λόγο προκρίνει ένα συνδυαστικό εθνοκεντρικό και κοινωνιοκεντρικό πρόταγμα (όπως αυτό προκύπτει από την ανάλυση που επιχειρεί αλλά και από την αποκτηθείσα πείρα δεκαετιών ακτιβισμού και ενασχόλησης με τα κοινά σε ιδεολογικούς και συνδικαλιστικούς χώρους) το οποίο θεωρεί ως απολύτως απαραίτητο για να ξανασταθεί στα πόδια της τόσο η Ελλάδα όσο και οι Έλληνες. Ενδιαφέρον, πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και είναι από τους λίγους Αριστερούς ( με Α κεφαλαίο), μέσα σε μια πολυδιασπασμένη ιδεολογικά και πολιτικά Αριστερά, που προσπαθεί να συνδυάσει το πατριωτικό και ορθόδοξο στοιχείο της νεοελληνικής ταυτότητας με αριστερά προτάγματα. Νομίζω ότι μετά από αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης, θα πρέπει να μελετήσει και κάποια από τα υπόλοιπα που έχει συγγράψει ο Γ. Καραμπελιάς για να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη των θέσεων και των πολιτικών πεποιθήσεων του συγγραφέα.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!